Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(02-02-2016, 02:07 PM)voja_88 Пише:  Gospodine Samardžiću,možete li reći koliko je četnika tačno učestvovalo u bici na Neretvi?Često se u komunističkoj literaturi može čuti da ih je bilo 20.000,ali ja lično smatram da je to preterivanje.Koliko sam ja do sada proučio razne literature i izvore,najčešće se pomonje broj od 10.000 do najviše 15.000.I pitao bih vas koliko je četnika iz kog dela Jugoslavije bilo na Neretvi?Mislim koliko iz Istočne Bosne,Zapadne Bosne,Centalne Bosne,Hercegovine,Crne Gore,Srbije,Dalmacije i Like,da li je bar nešto četnika bilo iz Slovenije i Makedonije?Koliko je meni poznato Djujićevci nisu učestvovali.

18. фебруара 1943: 4.783 четника, и то: Коњичка група 883 (од којих 200 муслимана), Бјелопољска 1.000, Благајска 500, Чапљинска 500, Невесињска 950 и Столачка 250, плус 700 убачених у герилу, иза леђа комуниста. Дакле, сви Херцеговци.

Експедициони корпус мајора Баћовића имао је тада 2.700 и био је у области Книна.

20. фебруара: плус 1.750 четника - летеће бригаде Милешевског корпуса, под командом мајора Лукачевића.

22. фебруара: плус 2.500 - Зетски четнички одреди и Никшићка бригада под командом пуковника Баје Станишића.

23. фебруара:, после прегруписавања и доласка појачања:
- Коњичка група (Десно крило), под командом Лукачевића: 1.500 четника из Фочанске, 2. сарајевске, Коњичке и Невесињске бригаде, 1.000 четника муслимана, 1.200 из Милешевског корпуса (Пљеваљска бригада је била најбројнија) и 1.000 из Црне Горе (Дурмиторски корпус), дакле 4.700, а после неколико дана 5.000 (делови Лимско-санџачких четничких одреда)
- Средња колона под командом мајора Пантића: главнина Невесињске бригаде капетана Зечевића и Комбинована бригада капетана Куреша (најбројнија је била Билећка бригада), укупно 1.500.
- Лево крило . Станишић, 2.500.
Укупно: 8.700.

1. марта 1943:
- Лево крило 2.500,
- Средња колона 2.300,
- Десно крило 5.295 четника, у три подколоне: Лева, мајор Касаловић, 2.135 четника (1. и 2. дурмиторска, Коњичка и Фочанска бригада, Миљевински и заборски батаљон); Средња, мајор Весковић, 1.000 четника (Бијелопољска, Беранска, Колашинска и Андријевићчка бригада); Десна, капетан Раилић, 2.160 четника (Пљеваљска, Прибојска и 2. сарајевска бригада и 230 муслимана четника).
Укупно: 10.095.

Стање се и даље мењало, описао сам то у Дражи 2 на око 140 страница.
Одговори

(02-02-2016, 07:41 PM)Мргуд Пише:  
(02-02-2016, 02:07 PM)voja_88 Пише:  Gospodine Samardžiću,možete li reći koliko je četnika tačno učestvovalo u bici na Neretvi?Često se u komunističkoj literaturi može čuti da ih je bilo 20.000,ali ja lično smatram da je to preterivanje.Koliko sam ja do sada proučio razne literature i izvore,najčešće se pomonje broj od 10.000 do najviše 15.000.I pitao bih vas koliko je četnika iz kog dela Jugoslavije bilo na Neretvi?Mislim koliko iz Istočne Bosne,Zapadne Bosne,Centalne Bosne,Hercegovine,Crne Gore,Srbije,Dalmacije i Like,da li je bar nešto četnika bilo iz Slovenije i Makedonije?Koliko je meni poznato Djujićevci nisu učestvovali.

Ђујићеве јединице су стигле на Неретву али са дебелим закашњењем. Мислим да су учествовале у каснијим неуспешним потерама за партизанима.
Нису биле на Неретви Ђујићеве јединице.
Одговори

Мој ђед је био у Миљевинском батаљону на Неретви. Али зар није Миљевина припадала Калиновичкој бригади и Романијском корпусу а не Фочанској бригади и Дринском корпусу како сте написали?
Одговори

Hvala na odgovoru.
Одговори

(02-02-2016, 08:40 PM)Романија Пише:  Мој ђед је био у Миљевинском батаљону на Неретви. Али зар није Миљевина припадала Калиновичкој бригади и Романијском корпусу а не Фочанској бригади и Дринском корпусу како сте написали?
Нисам написао да је Миљевина припадала Фочанском батаљону, већ: ''Фочанска бригада, Миљевински и Заборски батаљон''. Дакле ова два батаљона су била уз Фочанску бриигаду, а не у њеном саставу.
Одговори

Јел ово она Коњичка група, па кад је Булајић читао документа, рекао :
"Видите, четници су имали јединицу четника на коњима?" Па довукао коње из пола Југославије да сними ону сцену када ови њихови једу месни нарезак на српском гробљу.RolleyesRolleyes

Нешто ми занимљиво. Народ је добро капирао ове легализовене. Ко је ко и ко је фолирант. Тако су их и памтили. Обашка комунисти и њихове лагарије, народ је знао и причао како треба. Осим детаља које није могао да зна.
Међутим, занимљиво је за једног лика да то излази из те форме. То је Машан Ђуровић. Кога год да сам питао за њега, од Рашке до Прибоја, сви су хвалили његову јединицу. Увек су говорили да су изгледали као права војска, да су били дисиплиновани, да су јели са казана( питање хране је кључно за цивиле, кад причају о рату)...
Осим онога што си написао у Општој, имаш ли нешто да додаш за Машана?
Одговори

Да, та Коњичка. Smile Кад су их сељаци питали штаће им коњи, они рекли, има у документима, опише Коњичка бригада...
Немам шта да додам, сем да сам и ја слушао приче као и ти. Изгледа да је била добра јединица, што је народ видео, али није се знало шта се договарао са Немцима.
Одговори

Изгледа да је он у Прибоју спасио четнике дезертере, који су дошли из Србије по Дражу у Црну Гору, па побегли одоздо и похватала их муслиманска милиција и разоружала. Ваљда су оштрили ножеве, кад је Машан наишао, па су их пустили. Мислиш да се позвао на Немце или...? Јел он уопште видео Дражу тада у Црној Гори?
Одговори

Колико је мени познато, није уопште ишао у Црну Гору. Причаш о мају 1943? Дезертирало је негде 7-8% Другог равногорског корпуса са Лима. Могуће је да се позвао на Немце, иза је била 1. брдска, можда је ишао са њом.
Одговори

Наравно да је ишао. Па тад га је Кесер убио. Вероватно је ишао са Немцима.
Одговори

(03-02-2016, 01:47 AM)Бенито Пише:  Наравно да је ишао. Па тад га је Кесер убио. Вероватно је ишао са Немцима.
Није ишао у смислу да није био у Црној Гори.
Одговори

Ko se iz Konjičke brigade
dogovarao sa Nemcima i kada?I koga je Keser hteo ubiti?
Одговори

(03-02-2016, 01:33 PM)voja_88 Пише:  Ko se iz Konjičke brigade
dogovarao sa Nemcima i kada?I koga je Keser hteo ubiti?
Кесер је убио војводу Машана Ђуровића јер је овај хтео да преда Дражу Немцима, а са Немцима је разговарао Лукачевић, као командант целе Коњичке групе, тј. није било на нивоу једне бригаде.
Одговори

(02-02-2016, 08:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-02-2016, 07:41 PM)Мргуд Пише:  

Ђујићеве јединице су стигле на Неретву али са дебелим закашњењем. Мислим да су учествовале у каснијим неуспешним потерама за партизанима.
Нису биле на Неретви Ђујићеве јединице.

Моја грешка. Читам и пишем Ђујић, мислим Ђуришић хихихи

Хвала на исправци. Smile

Цитат:Дезертирало је негде 7-8% Другог равногорског корпуса са Лима.

7-8% није мало. Шта је био разлог?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 12 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним