Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да, та Коњичка. Smile Кад су их сељаци питали штаће им коњи, они рекли, има у документима, опише Коњичка бригада...
Немам шта да додам, сем да сам и ја слушао приче као и ти. Изгледа да је била добра јединица, што је народ видео, али није се знало шта се договарао са Немцима.
Одговори

Изгледа да је он у Прибоју спасио четнике дезертере, који су дошли из Србије по Дражу у Црну Гору, па побегли одоздо и похватала их муслиманска милиција и разоружала. Ваљда су оштрили ножеве, кад је Машан наишао, па су их пустили. Мислиш да се позвао на Немце или...? Јел он уопште видео Дражу тада у Црној Гори?
Одговори

Колико је мени познато, није уопште ишао у Црну Гору. Причаш о мају 1943? Дезертирало је негде 7-8% Другог равногорског корпуса са Лима. Могуће је да се позвао на Немце, иза је била 1. брдска, можда је ишао са њом.
Одговори

Наравно да је ишао. Па тад га је Кесер убио. Вероватно је ишао са Немцима.
Одговори

(03-02-2016, 01:47 AM)Бенито Пише:  Наравно да је ишао. Па тад га је Кесер убио. Вероватно је ишао са Немцима.
Није ишао у смислу да није био у Црној Гори.
Одговори

Ko se iz Konjičke brigade
dogovarao sa Nemcima i kada?I koga je Keser hteo ubiti?
Одговори

(03-02-2016, 01:33 PM)voja_88 Пише:  Ko se iz Konjičke brigade
dogovarao sa Nemcima i kada?I koga je Keser hteo ubiti?
Кесер је убио војводу Машана Ђуровића јер је овај хтео да преда Дражу Немцима, а са Немцима је разговарао Лукачевић, као командант целе Коњичке групе, тј. није било на нивоу једне бригаде.
Одговори

(02-02-2016, 08:00 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(02-02-2016, 07:41 PM)Мргуд Пише:  
(02-02-2016, 02:07 PM)voja_88 Пише:  Gospodine Samardžiću,možete li reći koliko je četnika tačno učestvovalo u bici na Neretvi?Često se u komunističkoj literaturi može čuti da ih je bilo 20.000,ali ja lično smatram da je to preterivanje.Koliko sam ja do sada proučio razne literature i izvore,najčešće se pomonje broj od 10.000 do najviše 15.000.I pitao bih vas koliko je četnika iz kog dela Jugoslavije bilo na Neretvi?Mislim koliko iz Istočne Bosne,Zapadne Bosne,Centalne Bosne,Hercegovine,Crne Gore,Srbije,Dalmacije i Like,da li je bar nešto četnika bilo iz Slovenije i Makedonije?Koliko je meni poznato Djujićevci nisu učestvovali.

Ђујићеве јединице су стигле на Неретву али са дебелим закашњењем. Мислим да су учествовале у каснијим неуспешним потерама за партизанима.
Нису биле на Неретви Ђујићеве јединице.

Моја грешка. Читам и пишем Ђујић, мислим Ђуришић хихихи

Хвала на исправци. Smile

Цитат:Дезертирало је негде 7-8% Другог равногорског корпуса са Лима.

7-8% није мало. Шта је био разлог?
Одговори

(03-02-2016, 10:22 PM)Мргуд Пише:  7-8% није мало. Шта је био разлог?
Много разлога... гласине, слаб рад... Официри су стрељани, двојица мислим.
Одговори

Та Трнавска бригада је била катастрофа. Поготово у односу на све суседне бригаде. Побегао је један део само од ње. Остали из 2. рав. нису. Стрељани су командант бригаде и начелник штаба. Онда је преузима Жика Катанић је и постаје једна од бољих. Погинуо је као јунак на Копаонику.
Одговори

Gospodine Samardžiću da li je to ona čuvena slika kad je Lukačević sa Nemcima?O čemu su pregovarali'Da li je istina da su u bitci na Neretvi kod Konjica,zajedno nastupali četnici,ustaše,Nemci i Italijani?Ja iz onoga što sam do sada čitao i slušao svedočenja učesnika tih dogođaja da nije baš tako bilo.Navodno ustaše i nemci nisu ni učestvovali.italijani su držali držali Konjic a partizani su pokušali da ih uzmu od njih ali su u toku borbe za njega,četnici počeli da pristižu iz okoline Konjica u pomoć Italijanima.Partizani videvši da ne mogu da ga zauzmu su se povukli. Kod vas sam čitao da Lukačević nije uvek koristio pravo ime.Da li se i u pregovorima sa Nemcima lažno predstavljao?
Одговори

(04-02-2016, 12:42 PM)voja_88 Пише:  Gospodine Samardžiću da li je to ona čuvena slika kad je Lukačević sa Nemcima?O čemu su pregovarali'Da li je istina da su u bitci na Neretvi kod Konjica,zajedno nastupali četnici,ustaše,Nemci i Italijani?Ja iz onoga što sam do sada čitao i slušao svedočenja učesnika tih dogođaja da nije baš tako bilo.Navodno ustaše i nemci nisu ni učestvovali.italijani su držali držali Konjic a partizani su pokušali da ih uzmu od njih ali su u toku borbe za njega,četnici počeli da pristižu iz okoline Konjica u pomoć Italijanima.Partizani videvši da ne mogu da ga zauzmu su se povukli. Kod vas sam čitao da Lukačević nije uvek koristio pravo ime.Da li se i u pregovorima sa Nemcima lažno predstavljao?
Војо, мало ми је незгодно да преписујем целу књигу овде. Smile
Нема Лукачевићеве слике са Немцима. Да, под лажним именом је иступио пред њих. Око 600 Немаца је дошло до Коњица, као извидница. Усташа није било.
Одговори

Kако нема? Има она кад је он био у болници или тако нешто, па кад је изашао напоље. Ваљда у Фочи
Одговори

(04-02-2016, 07:56 PM)Романија Пише:  Kако нема? Има она кад је он био у болници или тако нешто, па кад је изашао напоље. Ваљда у Фочи
Да, у праву си, то је 369. дивизија, Немци или Хрвати.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 9 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним