05-07-2016, 01:16 AM
(04-07-2016, 10:29 PM)Романија Пише: Јесте ли били код Јевђевића или само пролазили?Код војводе, то је био крајњи циљ пута.
Пале и Соколац су се наравно изградили од краја рата због избјеглица Сарајлија, док је Рогатица биједна и никаква као и увијек. А села у овом крају су доста добро поднијела тај тренд пустошења српских села, искрено не знам зашто. Мада је то можда тако само на први поглед. Нпр. чувена ергела на Борикама код Рогатице се распада, коњи су пуштени у дивљину и умиру од глади. Кад сам их видио како изгледају, најежио сам се. Никог није брига. Али опет има бар неке живости у романијском крају, док је нпр. само мало јужније код Калиновика и Миљевине све пусто и жалосно, не само села него и ова два мјеста. И сјеверније од Романије је ужас.
Имам тамо једног пријатеља, стари сарадник ''Погледа'', Недељко Жугић, он нас је сачекао на Палама и био водич до Праче. Снимили смо место где се војвода родио - црквена кућа. Нова је подигнута око 1980, а он је рођен у старој, тада срушеној. Снимили смо гроб његовог оца и целу филмску причу о томе. Недељко је говорио испред цркве о војводи. Имамо засад и 3 интервјуа са његовим четницима. Дакле за филм ''Војвода Јевђевић''.
А можда се са стране боље види.

Напротив, Рогатица оставља одличан утисак, а очекивао сам да је нека мала касаба. Јер раније сам ишао преко Хан-Пијеска, дакле први пут у Рогатици. Много је већа него што сам мислио, гужва је била и дању и у 21,30 кад смо свратили да поједемо нешто. Уопште има много више саобраћаја тим друмом, а нарочито од Соколца према Палама.
Гласиначко поље је још једно велико изненађење - оно може хранити пола Босне. Има доста крава и оваца, али види се да је само делом искоришћено. Делује као Златибор (тај цели потез).
Соколац смо снимили са брда, и то баш, погодило се, од куће песника Ћивше, који је наравно видео КГ тзаблице.

Дакле Соколац је дупло већи него некад.
Били смо претходног дана у Миљевини, да снимимо јаму Понор. То јесте пустош. Уопште друга је прича од Рогатице на север. Сем Фоче, где смо били такође првог дана. Фоча добро делује. Иначе није било места ни у једном хотелу ни у Фочи ни око Фоче, па смо морали да ноћимо у Вишеграду, и онда поново тамо, до Миљевине (јер смо претходног дана снимали уз Дрину и Зеленгору). Има доста људи дакле, неки фестивал, онда рафтинг на Дрини и Тари, итд.
Делује сиротињски и кад се скрене од Брода на југ. Много је гадан пут.
У Вишеграду опет сви хотели пуни, добили смо најгора места у оном хотелу крај старог моста, само то је било остало.
Вишеград је наравно потпуно другачији него пре 15 година. Тада сам ишао једном месечно тамо, заиста је изгледао очајно. Само овај један хотел је и постојао и у њему је увек наравно било места. Сада је реновиран. Сећам се да онда ни у једној банци и ни код једног дилера нисам могао да заменим 500 км у 500 дм (од продатих књига). А сви заједно нису имали 1.000 марака у целом Вишеграду! Тако да сам после носио књиге у Бијељину (за продају преко поште у РС). Иначе Вишеград је најближи од КГ, 180 км.