Поруке: 837
Теме: 6
Придружен: Jul 2013
Углед:
148
Самарџићу,
да ли знате нешто о Драгољубу Весковићу?
То је био некадашњи фудбалер из Крагујевца, један од оснивача клуба "Млада Шумадија".
Колико ја знам, током првог светског рата био је у војсци, повлачио се кроз Албанију, био је на Солунском фронту.
Да ли се зна шта је затим био са њим? Мислим на други рат.
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(12-06-2016, 09:06 PM)Никола Пише: Зашто су четници носили браде?
У прошлим ратовима није била нека традиција да се пуштају.
А ко вели да није? Само који 10-20 година прије браде су носили готово сви официри у Војсци Кнежевине и Краљ. Србије.
Погледај слике Танкосића, Пећанца, Довезенског, Мицка итд. па реци да нијесу носили браде.
И оно мало слика које су остале од ондашњи четника нијесу сликане на терену, у акцији, него на сигурном, у Србији.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Поруке: 911
Теме: 1
Придружен: Aug 2013
Углед:
129
(13-06-2016, 04:57 PM)ватхра Пише: Редовна војска је морала да брије браду не само због хигијене, већ и због заптивања заштитне маске.
Уколико се маска стави на браду отровни гас може да прође.
То је посље за вријеме Првог свј. рата, кад су Њемци први пут побили бојним отровима масе војске и још више уништили живе за цијели живот.
Мода прије Првог свј. рата су биле брчине по свим европским војскама, а кроз 19. вијек браде. Како је свака војска пресјек друштва коме припада у свим његовима позитивним и негативним цртама, тако је и мода дио тога.
(13-06-2016, 05:06 PM)Милослав Самарџић Пише: Више од 99 % нису носили. Има по преласку у Италију свих из ДЧД са брадама. Једно 30-40 њих од барем 6.000.
Моји су били у ДЧД, на сликама браде имају сви осим они који их нијесу могли имати због година.
Многи нијесу носили браду, а многи и јесу. Слике баш нијесу поуздан доказ. Многе слике су сликане кад је било мирније, поготово слике из Италије - тад су се готово сви бријали.
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
(Последња измена: 13-06-2016, 11:05 PM од
мунгос.)
Поруке: 7
Теме: 0
Придружен: Jun 2016
Углед:
0
Колико сам видео на сликама,браде имају највише официри.