Поруке: 4,414
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
654
Због ђака. Извођење деце из школских клупа и њихово стрељање није могло ништа друго да засени.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 14,702
Теме: 308
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,196
Овако, на први поглед си у праву. Али и у Јадру су убијали све редом.
Углед:
3,196
Милославе, да се вратимо операцијама Вајс и Шварц. Ко и зашто је срушио пети лук на мосту на Ђурђевића Тари? Док пишем поруку, видех да на РТС-У вечерас иде филм Мост, Шибе Крвавца, по том догађају. Колико близу моста је на Ђурђевдан 43. био Дража? За Броза знамо да је био на Жабљаку. И зашто је убијен инжињер Јауковић, иначе градитељ моста, у августу исте године, поред самог моста?
Поруке: 17,113
Теме: 633
Углед:
1,913
Не бих рекао да је то по том догађају... Тј. рекао бих да нема везе са тим догађајем. Тај лук су срушили комунисти 1942, када су се повлачили пред четницима. Док у овом филму партизани руше цели мост 1944, да би зауставили повлачење Немаца са Балкана...
Дакле, 1943-ћа нема везе, а тај Јауковић није пројектовао мост, после су и то измислили комунисти. Јауковића су стрељали четници баш код тог срушеног лука.
Углед:
3,196
Нисам ни рекао да је пројектовао. Мост је дело професора Тројановића. Значи, мост је срушио Броз у мају 42.? Имали то рушење везе са овим пролећним догађајима, када је кувало у Источној Босни? И који четници су могли да стрељају Јауковића у августу 43?
Не мораш за Јауковића. Сад сам видео да су га стрељали пљеваљски четници на Илиндан 42 код самог моста. Дакле, има ли рушење моста, по твом мишљењу, везе са усташама?
(Последња измена: 10-09-2016, 09:46 PM од
Бенито.)
Поруке: 17,113
Теме: 633
Углед:
1,913
Нема везе са усташама, партизани су се повлачили управо пред пљеваљским четницима. Пљеваљска бригада била је једна од најјачих. А сем тога било је ту и нешто италијанске артиљерије.
Поруке: 1,383
Теме: 9
Придружен: Oct 2014
Углед:
140
А зна ли се нешто о том инжињеру Јауковићу, мислим на његовом опредјељење у рату? Хоћу рећи је ли му наређено против његове воље или је то он урадио драге воље?
Шта му је Данило Јауковић?
Углед:
3,196
Мало ми чудно што га Немци нису поправили у пролеће 43. Било је ту инжењерских јединица. Да ли се Дража повлачио из Црне Горе преко Ђурђевића Таре?
Углед:
3,196
Нисам толико обратио пажњу раније. Мислим, на саму линију кретања. Ако сам добро разумео, Дража се практично кретао паралелно са немачким обручем који се спајао и у правом моменту, нашао пукотину и провукао се? А притом је и заобишао комунисте?
Поруке: 4,056
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
459
Да ли су истините оптужбе против Милорада Маце Вукојичића кога је СПЦ прогласила за свеца 2005-e?
Све информације које сам читао о њему су сличне овој
https://sh.wikipedia.org/wiki/Milorad_Vu...%8Di%C4%87
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."