Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Има ли нека књига о Дреновићевим четницима?
Одговори

Посебно, нисам чуо. Има их у мојим књигама ''Дража и општа историја'', као и у ''Разговори о равногорцима'', сећања Митра Тривунчића.
Одговори

Пушевић - Пушоња, можда се ради о истој фамилији. Колико се сјећам (немам времене да сада прегледавам) Пушоње се помињу, а везано за њихову погибију у једној епизоди Жугићевог серијала "Људи говоре"

Соколовићи није исто што и Скоколац, али је једно подручије које је отприлике тромеђа Сокоца, Рогатице и Хан Пијеска, које захвата више села. Могуће да је у то вријеме била и Општина Соколовићи.
Одговори

Значи има село Соколовићи? Јел има начина да мало испиташ ово? Јел виђаш Жугића?
Одговори

Распитаћу се за Пушоње. Не виђам Жугића, уствари не познајемо се.

Мислим да су Соколовићи најчетничкији романијски крај, можда су због тога изгубили Општину
Одговори

Е штета што вас нисам упознао кад сам био тамо. Али јави му се, он је комуникативан.
Одговори

Какав је био однос Драже према Урошу Дреновићи собзиром на његове сустрете са усташама (постоји пар фотографија)?
Одговори

(11-04-2017, 10:16 PM)Вељко Загорац Пише:  Какав је био однос Драже према Урошу Дреновићи собзиром на његове сустрете са усташама (постоји пар фотографија)?
Споразуми са НДХ били су пре доласка јединица западно од реке Босне под Дражину команду. Дража је чуо за те споразуме, сматрао је да је то план НДХ да некако превари четнике.
Одговори

Милославе јели се знаде било шта од позадине наоружавање хрвате пре другог светског рата?

Зашто то видим као један од најгори потеза Срба у 20тог века!
Одговори

(11-04-2017, 11:46 PM)Прст_у_ока_латиници Пише:  Милославе јели се знаде било шта од позадине наоружавање хрвате пре другог светског рата?

Зашто то видим као један од најгори потеза Срба у 20тог века!
Да, имали су две паравојне формације: Хрватска грађанска заштита и Хрватска сељачка заштита. Обе при најјачој странци, ХСС. Те формације су језгро формација НДХ.
Одговори

Ја више гледам на како је све то почело.....да видим где су корене

Лајк сам на распоред војске аустро-угарске у тадешње хрватске, ван војне Крајине.
Тако незнам како се то све организовало после једне војне Крајине.
И како се то све претворило у аустро-угарске војске у сва тај време од 1850-1918
Знам да хрвати су били у војци аустро-угарске против Србије, како се оних уклапају у Војске Краљевине Југославије, ако рачунаш пре тога су 4 године борили против Срба?

јели су ту била нека војне академије у Аустро-угарску?

Да, имали су две паравојне формације: Хрватска грађанска заштита и Хрватска сељачка заштита. Обе при најјачој странци, ХСС. Те формације су језгро формација НДХ.

Како оних добијају те јединице, одакле је покренула тај политичких процес, што је њи наоружавала, кад је ту била Жандемерија, Милиција и Војска? Вероватно то је било све помешано?

Е сад од чега градски хрвати, сељачких хрвати се заштићавају, ако није било од Краљевска Жандемерија, Милиција и Војска?

Тај политичких процес је врло озбилан......и немогу да верујем да су сами хрвати га извели.....ту је сигурно било притисака са стране.....али одакле.....

Ако урачунаш тај констекс да су Срби били прекршћаваних од бечких јежуити у време Владике Симеун Кончаревић, па век касније си имао Старћевичке прогроме, па борба Српски Хајдуке против војске Аустро-угарске, (у ћему се придружио и Петар ”Мркоњић”), што су вероватно имали хрвати у њихови редове. Имао си намерна искљућења Срба....што је било један разлог осим економичких, зашто си имао талас миграције Срба у САД.

Јели су Словенци, Македонци или било ко других имао слични оружане формације ван легалне оружане структуре Краљевине?
Одговори

Може укупан бр. убијених Немаца, у Југославији, током ДСР? Колико од стране четника, колико од партизана? Како су се кретале бројке до новембра 43.? Причали сте у једној од емисија али да потврдимо овде.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Питање за Самарџића:

Каква је била активност четника у Македонији за време Другом св. рата? Мени искрено таква практично и није позната, па ме занима како за једну такву територију која је имала огромну комитску (четничку) историју не тако дуго пре ДСР за време истог практично немамо никаква дешавања? Није ми познато ни да су се партизани нешто прославили доле? Приде, имали смо и грчки грађански рат који је доста погађао и погодио словенско становништво доле у Солунској регији.
Одговори

(12-04-2017, 06:48 PM)Перун Пише:  Може укупан бр. убијених Немаца, у Југославији, током ДСР? Колико од стране четника, колико од партизана? Како су се кретале бројке до новембра 43.? Причали сте у једној од емисија али да потврдимо овде.



По годинама, губици Немаца од Југословенске војске у Отаџбини били су:
– 1941. године: 1.700, од којих 241 после Априлског рата,
– 1942. године: 114,
– 1943. године: 940,
– 1944. године: 1.008 (од тога 419 пре и 589 после 25. септембра).
Истовремено, губици Немаца од партизана били су:
– 1941. године: 96,
– 1942. године: 325,
– 1943. године: 1.216,
– 1944. године: 931 (пре 25. септембра).

Број заробљених Немаца:
- Од четника око 5.000, од партизана симболично.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 28 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним