Оцена Теме:
  • 15 Гласов(а) - 4.27 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Да, локомотиве, мада ми се чини да је и у нешто око куповине топова у ФР био умешан?
Одговори

Не знам за то, мада, релативно добро познајем " Топовско питање". Али, не искључујем, јер није све записано у званичним верзијама историје. Поготово, не код Срба.
Одговори

Ајде још и треће у вези Дамјана Бранковића, мада би у вези њега могло много тога да се прича:
У јануару 1914. године , у Конопишту, тајно су се састали немачки цар Вилхелм Други и престолонаследник престола АУ монархије Франц Фердинанд. Тада је пао договор о нападу и брисању Краљевине Србије са мапе Европе.
Дамјан Бранковић је , преко својих поузданих веза, сазнао за овај састанак и за ту круцијалну одлуку. Одмах је , у најстрожијем поверењу, о свему овоме обавестио престолонаследника Александра и председника Владе Краљевине Србије Николу Пашића.
Питање гласи:
Ко је човек који је обавестио др Дамјана Бранковића да ће у року од пола године Аустроугарска монархија напасти Краљевину Србију?
Одговори

Дамјан Бранковић је пре Великог рата био заступник немачког Крупа за Србију, информацију о састанку Франца Фердинанда и Вилхелма II, пренео му је директор Крупа у Немачкој, доктор Милон.
Одговори

Тако је , Вуле. Ајде даље.
Одговори

Био је шеф Телеграфског одељења Врховне команде српске војске у балканским ратовима, брат му је био шеф тог истог одељења у Великом рату, син му је био четнички официр у Другом светском рату. Ко је он, ко је брат, а ко син (вероватно најпознатији међу њима)?
Одговори

Син је пуковник Драгослав Павловић. Колико знам једино је он био коленовић у војсци. Не знам како су му се звали отац и стриц.
Одговори

Није Павловић, да помогнем, већ смо га помињали у квизу. А стриц је догурао до чина, дивизијског ђенерала.
Одговори

Немам појма, да није Дерок, или Васић?
Одговори

Јесте Дерок, Владислав, Никола и Јован.
Одговори

Прво из новог триптиха:
У управо завршеној серији сазнали смо од аутора да писац историјских дела уопште не мора да се држи историјских факата. Некада су нас учили другачије. Не само када су у питању међуљудски и међудржавни односи, него и онострани, симболични и религијски мотивисани догађаји. Једно лагано питање за почетак. Наш најбољи хроничар Првог српског устанка био је, у ствари, уметник и песник, Филип Вишњић.
Који необјашњив и чудан догађај Вишњић помиње да се догодио пред сам почетак Буне на дахије?
Одговори

Је ли мислиш на неко историјско дешавање или на појаву грома, комета и помрачење Сунца које Вишњић опевава?

[/quote]

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Тако је, на све три појаве " са небеса" које Вишњић помиње у песми. У свести нам је највише остало да је " ударио гром на Светога Саву, кад му време није".
Ајде, постави питање.
Одговори

Настави ти, прикључићу се касније.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 8 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним