Оцена Теме:
  • 16 Гласов(а) - 4.19 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Квиз- Српска историја

Јесте Павле Орловић.
Одговори

(05-08-2018, 09:10 PM)Бенито Пише:  Јесте Павле Орловић.
Који ти је изврор? Пошто наши хроничари - Самарџића - кажу да је Павлов отац Вук Орловић био управник немањићког града између Вишеграда и Прибоја. Локалитет се по њему сада зове Орлине, то је оно где комунисти кажу да су заробили Дражу.
Павлова три сине одселила су се у Херцеговину, а један њихов потомак је у Боки Которској променио презиме, према занату свог деде (самарџија).
Одговори

Имаш разне изворе у вези Орловића : Андрију Лубурића, Милоша Милојевића, Милићевића, а ово што сам навео написао је и генерал Јован Мишковић, једини генерал који је био председник Српске Краљевске Академије, када је истраживао руднички крај.
Не коси се то са тим што су они преци Самарџића, али не само њих, него и Мартиновића са Цетиња и Бјелица.
Одговори

Ни госин Самарџић ни Бенито не постављају питање па ајде да ускочим са једним . Smile

Једно село у Шумадији променило је своје име након косовског боја. То село везано је и за једног нашег каснијег владара. Које је то село и како се првобитно звало ?
Одговори

То је село које се звало Бјелућа до Косовског боја, а после њега Црнућа, јер су сви мушки становници изгинули у Боју на Косову.
Село се касније поделили на Горњу и Доњу Црнућу.
У Горњој Црнући је био конак књаза Милоша. У њој је кнегиња Љубица убила ону несретницу.
Одговори

(06-08-2018, 10:10 PM)Бенито Пише:  То је село које се звало Бјелућа до Косовског боја, а после њега Црнућа, јер су сви мушки становници изгинули у Боју на Косову.
Село се касније поделили на Горњу и Доњу Црнућу.
У Горњој Црнући је био конак књаза Милоша. У њој је кнегиња Љубица убила ону несретницу.

Јесте. Smile

Терај даље.
Одговори

Ево да поставим питање да би сазнао нешто од неког ако се бавио овим упоређењем:
Да ли су усташе за време рата, изузимајући Јасеновац и Јадовно, икада за два дана убили више Срба него за време Олује, односно 4. и 5. августа 1995. године?
Одговори

Зна ли се број настрадалих у Олуји?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Колико сам схватио ове људе из РСК и комесаријата за избеглице, погинулих 2300 + две хиљаде и нешто несталих. Значи, то је отприлике најмањи број убијених. Дакле, не мање од 4300 именом и презименом.
Одговори

Милошевићи и Стари Брод, вероватно их има још.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(06-08-2018, 11:09 PM)Бенито Пише:  Да ли су усташе за време рата, изузимајући Јасеновац и Јадовно, икада за два дана убили више Срба него за време Олује, односно 4. и 5. августа 1995. године?

Можда оне ноћи када су се такмичили ко ће више да побије за ноћ? То је било 1941. или 1942. године , негде у околини Бања Луке. Победник је сам поклао преко 1000 људи за неколико сати (знао сам и тачан број али не могу да се сетим), а за ове остале не знам колико су побили ни колико их је учествовало у том болесном такмичењу.Можда би то био најтрагичнији дан страдања Срба од усташке злочиначке камариле?
Одговори

Која је била највећа инвестиција у Србији, а можд а и у Југославији, негде 02 1975. па до почетка 1990-тих?
Око милијарду долара сваке године.
Одговори

Баш нико да се позабави тим злочином поред Дрине, осим Крсмановића, али он није то гледао са научне стране, већ само прикупљао свједоке. Вјероватно је злочин трајао дуже од 2 дана, и за мањи број жртава су криви Италијани, али је број свакако већи од Олује. А када би се узимао само један дан, изгледа да су ипак швабе биле горе од усташа.

(07-08-2018, 01:07 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(06-08-2018, 11:09 PM)Бенито Пише:  Да ли су усташе за време рата, изузимајући Јасеновац и Јадовно, икада за два дана убили више Срба него за време Олује, односно 4. и 5. августа 1995. године?

Можда оне ноћи када су се такмичили ко ће више да побије за ноћ? То је било 1941. или 1942. године , негде у околини Бања Луке. Победник је сам поклао преко 1000 људи за неколико сати (знао сам и тачан број али не могу да се сетим), а за ове остале не знам колико су побили ни колико их је учествовало у том болесном такмичењу.Можда би то био најтрагичнији дан страдања Срба од усташке злочиначке камариле?

Нема шансе. Има ли извор уопште да је један побио 1000 за дан?
Одговори

Романија, а Заборављени злочин-Стари Брод? Не знам ко је аутор, прелистао сам само књигу. Аутор је именом и презименом пописао имен око 5600 жртава.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 30 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним