Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(09-08-2018, 08:16 PM)Mitic Пише:  Гдине Милославе, једно питање у вези са Трумановим одликовањем Дражи. То одликовање је било потписано 1948, па онда проглашено као тајна. И тек је 2005. Дражина ћерка Гордана добила то одликовање на званичном нивоу. Значи, до 2005. то признање није званично обелодањено, јел тако?
Не, један конгресмен је открио негде 1968. мислим и тада је објављено први пут.
А у Србији, ''Погледи'' су објавили на насловној страни марта 1990. тада се овде сазнало.
Одговори

Милославе осим операције на Дрвару где енглези ангажовали својих специјалци и подршке своја ваздухоплоства. Јели су енглези или било које савезници, напали НЕМЦЕ са ваздухом било где преко него су напали војске Краљевине?
Одговори

Шта је ово господине Самарџићу?

Цитат:Овчарско-кабларска клисура крије дијаманте чича Драже: Три милиона долара чека налазача

https://rs.sputniknews.com/zivot/2018081...o-dolari-/
Одговори

(14-08-2018, 07:05 PM)ЈВуО-КГ Пише:  Шта је ово господине Самарџићу?

Цитат:Овчарско-кабларска клисура крије дијаманте чича Драже: Три милиона долара чека налазача

https://rs.sputniknews.com/zivot/2018081...o-dolari-/

Како шта је? Па Спутњик је комунистички. Јок

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Питање за Милослава
Како су се звале Румунске и Мађарске јединице са којима је сарађивала ЈВуО као што је са генералом Дамјаном Велчевим из Бугарске?
Одговори

(17-08-2018, 11:00 PM)Болстон Пише:  Питање за Милослава
Како су се звале Румунске и Мађарске јединице са којима је сарађивала ЈВуО као што је са генералом Дамјаном Велчевим из Бугарске?
У Мађарској је то био генерал Ујсаси, Дражин пријатељ из Прага (тада војни аташе Мађарске). Он је дошао на чело мађарске војске и понудио је услуге Дражи, али, Гестапо је то осујетио. Тражио је истовремено везу са Западним савезницима.
У Румунији је постојала четничка организација, састављена од Срба, а ваљда је било и нешто Румуна. Кад су променили страну, било је везе са њиховом војском на Дунаву.
Одговори

Које био командант тих четника у Румунији?
Одговори

Не сећм се, има чини ми се у Пиперовим књигама.
Одговори

Или беше у Пилетићевим мемоарима, или и једно и друго.
Одговори

Хвала!
Одговори

Господине Самарџићу занима ме , каква су ваша сазнања о догађајима у поткозарју за вријеме другог светског рата, тачније како то да у овом дијелу краљевине није било Југословенске војске тј.четника и каква су ваша сазнања о погибији Др.Младена Стојановића? Поздрав из Приједора
Одговори

Zna li neko nešto više o ovom dogadjaju?

https://www.espreso.rs/vesti/drustvo/279...gova-draga
Одговори

Госин Самарџићу,биће да по овим периферним деловима Крагујевца нису баш извршене замене назива улица. У овој серији паљења аутомобила полицајцима и државним службеницима десио се прексиноћ један случај и у нашем граду.А онда кад јавише на вестима "У Крагујевцу, у Улици Слободана Пенезића Крцуна...".Та улица се налази негде у Бресници.
Одговори

(18-08-2018, 07:21 PM)Саша Пише:  Господине Самарџићу занима ме , каква су ваша сазнања о догађајима у поткозарју за вријеме другог светског рата, тачније како то да у овом дијелу краљевине није било Југословенске војске тј.четника и каква су ваша сазнања о погибији Др.Младена Стојановића? Поздрав из Приједора
И у поткозарју, као и у другим западним крајевима, Срби су се почетком лета 1941. дигли на устанак, ради заштите од геноцида. Била је то српска устаничка војска. Од октобра 1941. Комунистичка партија Хрватске инфилтрира се у устаничке редове, оснивајући своје штабове и потчињавајући јединице. То су били Срби, чланови КПХ, али и Хрвати, које су они представљали као Србе.
Било је много сукоба да се то спречи. Негде до марта-априла 1942. комунусти су однели превагу западно од линије Бањалука - Дрвар. То је био највећи успех комуниста током рата. Последице су биле фаталне, КПХ је била у сарадњи са НДХ и Срби су много страдали.
Према записњнику са састанка четничких команданата из области западно од Врбаса, Стојановића су убили четници Радета Радића. Стојановићева политика била је да се у сваком српском селу убије одређени број домаћина, после чага би остали, из страха, прихватили комунизам.
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 18 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним