10-02-2020, 06:30 PM
(10-02-2020, 11:58 AM)Бенито Пише: Да, само што су четници Чачка и Ужица неупоредиви. Имена чачанских четника знају сви у Србији. А за колико њих се зна у Ужицу?
А ти чачански четници су сви Чачани, нису дошли са стране.
Нису Милош Минић или Милка Јанковић мањи зликовци од Пенезића. Али они су имали опозит у сопственој кући. Милки је један брат погинуо у четницима, а другог је дала да стрељају. Сестра јој се убила због тога.
А да не говоримо о отпору народа према комунистима. Зато је једна од највећих масовних гробница које су комунисти оставили иза себе она која се налази у Чачку.
То је светлосним годинама удаљено од Ужица.
Да не причамо о послератним годинама. Два трга, Титов трг у Ужицу и Трг Слободе у Чачку су пресликани, малтене. Сви стари Чачани нису очима могли да виде тај трг, јер су знали шта су комунисти све уништили да би то направили.
У Ужицу су и данас одушевљени са својим тргом:" Ми смо постали Европа, кад су комунисти направили овај трг", рече ми један угледни Ужичанин ономад.
ПС а то ко је највећи сликар између два рата, "можда чак и у Европи", интересантан сам знати, ко то одређује. Да ли то Музеј у Ужицу добио директиву из Београда да одређује ко је највећи европски сликар?
Бранко Поповић је излагао у Паризу још пре Првог светског рата. Његово блиско пријатељство са Надеждом Петровић је чувено.
Него, када је Андрејевић Кун ушао у његов стан у Кнез Михаиловој улици у Београду, отео је све па и слике. Музеј у Ужицу нема појма где су његове слике. А слике су код "угледних другова и другарица" који су то распродали када су требали да плате наркоманске дугове својих синова и кћери.
Е, зато Бранко Поповић није најпознатији сликар из Ужица. Не могу да поставе изложбу, јер нема довољно доступних слика. А не те њихове будалаштине "није довољно признато његово сликарство".
Према томе, поштујем Твоје године и искуство, али немој ме, молим Те, затрпавати са ужичким стручњацима. Осим ако ћеш нешто о комплет лепињи.
Значи,ако је један од генералних секретара данашње НКПЈ,из Чачка,повлачећи твоју паралелу,долазимо до закључка да данашњи живаљ Чачка и околине инклинира комунистима?Теза,која не пије воду сложићемо се сви овде.
По питању Миловановића,мишљења моја о његовом сликарству,нису релевантна,али зато јесу мишљења предратне критике,домаће и Европске,а и ове новије.Могу ти их навести.Свако ко познаје,макар и овлаж,ту тематику слаже се са овим.Па,ваљда,треба да нам служи на понос да један четник из првог и другог светског рата,има свој легат,бисту,улицу,књиге посвећене њему.Не видим сврху,икакве критике са те стране.Једино ако си завршио ФДУ,ипак ми некако делује да ниси.
Суштински,свако време неког изнедри.Ово данашње никог.