07-03-2020, 12:26 AM
Тркља 100% није имао никакве везе са комунистима. Али је био британски човек, као у осталом и многи теолози. Ове зађевице у Дражиној команди ми се никако не слажу са оним што сам ја истраживао о његовој делатности. Или су га оцинкарили команданти у источној Србији, а можда и они у Босни, или је нешто друго у питању. Наиме, Дража је Тркљи замерао што је војну организацију покушавао да одвоји на политичкој линији. Такође, многи команданти нису волели Земљораднике којима је Тркља припадао. Зато што су их форсирали људи из Симовићеве и Јовановићеве владе. Нарочито, Милан Гавриловић. Највише зато што су Земљорадници писали како су они дигли устанак пошто је много њихових првака (Ботић, Ђукановић, Самарџић, Керовић) и још неки подигло Србе против окупатора. И сигурно да ту има неких предратних нерашчишћених рачуна и да су британски прсти добро уплетени. А можда и освета такозваних расова. И Драгиша Васић је народски речено "роварио" против Тркље. А он је био први до Драже (Чича 2).
Мени је Тркља исто позитиван лик. Човек је наступао врло прагматично, мада га нису готивили у источној Србији. Чак је и оболео. Та политика...
Мени је Тркља исто позитиван лик. Човек је наступао врло прагматично, мада га нису готивили у источној Србији. Чак је и оболео. Та политика...