09-11-2023, 04:34 PM
(04-11-2023, 04:51 PM)Бенито Пише:(04-11-2023, 04:23 PM)ватхра Пише: Бенито,
Твоју тезу да Немци нису хтели да се предају Совјетима септембра 1944. поткрепљујеш тиме да је било масовних стрељања немачких војника заробљених у борби. То је погрешно
Дао сам ти статистичке податке за цео период рата.
Немци су се ретко предавали током рата, не само Совјетима него и Англоамериканцима.
Тако да је теза да Немци само што се нису предали четницима бесмислена
Уопште нисам изнео никакву тезу, бесмислену или не, да је команда Вермахта Југоисток желела да се преда Англоамериканцима.
А то што уопште не признајете да су припадници Црвене армије масовно убијали немачке заробљенике није чак ни за коментар.
По овом питању ... ја нисам ауторитет а прочитао сам документовану књигу,
што се тиче италијанских војника, они који су преживели заробљеништво код југословенских партизана, тврдили су да их Совјети нису стрељали, док партизани јесу их малтретирали и стрељали.
Да је постојала разлика између Црвене Армије и југословенских партизана.
Причао сам некада приватно са Самарџићем о томе.
Совјети су по правилу ослобађали све италијанске војнике, које су затекли у немачким логорима у Румунији и осталој источној Европи.
Совјети су их са разлогом третирали као антифашистима, зато што су после капитулације Италије одбили да наставе рат уз немачку војску.
Давали су им пропуснице како би се вратили у полуострво.
Југословенски партизани нису уважавали те совјетске пропуснице и поново их заробљавали и малтретирали.
У једном случају стрељали су италијанске војнике које су им Совјети предали. Једини Италијан који је преживео тај масакр, сведочио је како је Совјетски официр зауставио масакр, ако се добро памтим.