26-06-2015, 06:18 PM
Chicot Пише:Лука, сада причамо о различитим стварима. Има афирмативних књига по комунисте, наравно, многи учесници су писали тако да би се оправдали, неки из уверења а већина зато што је то било популарно - и уносно.Можда заиста причамо о две различите ствари јер ја под речју „публицистика“ подразумевам све оно што се даје људима на знање преко медија и публикација, све оно што причају политичари, новинари, публицисти, па и они који пишу књиге.
Треба разликовати озбиљну литературу (а ту убрајам и Черчилове мемоаре) од бесмисленог трућања удворица попут Меклина, Оти и њима сличних. Та публицистика је потпуно бескорисна за науку. У научним радовима нећеш наћи црно - белу слику, без икакве критике титу и комунистима ма колико аутор лично "одушевљен" партизанима, о томе говорим. А од осамдесетих на овамо, управо од времена када архиве постају доступне јавности, све више преовлађује друга страна медаље. Данас више нико озбиљан не тврди да је Михаиловић негативац а Тито позитиван историјски лик.
Заиста у слободним земљама свакако има стручних научника који пишу озбиљне књиге и реално описују догађаје. Али, колико људи читају те књиге?
Било је општо место и на Западу да су партизани ослободили земљу од Немаца, да је Тито водио ту борбу и после је одолео Стаљину и створио хуманији режим у Југославији, да је својом вештином осигурао много година мира у земљи етничких мржња. Било је много левичара који су симпатизовали за комунистичку Југославију а ја мислим да има и тога: како су могли људи на Западу да сумњају у ту идиличну верзију када су га западни Савезници подржали у рату и затим финансирали у миру?
Нећу се упустити у расправе шта подразумева реч „сарадња“, поента је да израз „сарадња са Немцима“ има свакако негативан значај: то се преписује четницима и то је попут ожига, док се партизанима најчешће преписује бескомпромисна и крвава борба са окупантима.
Морам се поновити: афирмативна биографија енглеза Џаспера Ридлија о Титу објављена током деведесетих и многи западни новинари су током последњег рата у Босни искористили реч "четници" како би ословљавати српске борце који су према њима били негативци.