25-02-2016, 07:15 AM
(24-02-2016, 09:19 PM)Мргуд Пише: Па мислим да нико не доводи у питање да су Италијани помагали Србима у Херцеговини и Далмацији искључиво из своје користи, а не као пријатељи.
Ето ја то доводим у питање.
Кад су Талијани помагали Србима на почетку, чинили су то из општељудски разлога. То је чинила талијанска војска, обични талијански човјек, мимо и противно званичној политици Рима (Мусолинија) о немјешању. Чинили су то из људски побуда.
Ако нијесу били пријатељи, нијесу сигурно били ни непријатељи Србима Далмације и Лике. А народу са којим су долазили у контакт током рата, остали су у сјећању као пријатељи. Ја знам на десетине примјера ђе су људе отимали буквално из јаме (Јадовно и Паг, како Самарџић већ рече).
Из прича старијега свијета, људи су причали о њима као о сусједима и пријатељима са личним именима: Ђулијано, Ђовани, Марко, Фабрицијо....
Давали су народу храну, љечили су га итд. а да за то нијесу имали никаквог разлога. Штавише, имали су милион и један разлог више да не помажу Србе због онога како су им се Срби љепо зајмили 1915-1918.
(25-02-2016, 02:21 AM)Романија Пише: Ви вјероватно знате боље од мене о тим злочинима Италијана, па не знам тачно што ме то питате. Остао ми је један примјер у сјећању, кад четници са брда гледају како се усташе приближавају српским збеговима а из даљине Италијани ударају минобацачима по сред народа. Нисам сигуран за вријеме, могуће да је било прије Милошевића и Старог брода, јер су ти четници били из неке Нешковићеве чете, а и не знам за други примјер да је било великих збегова Срба пред усташама, сем Козаре, тако да мора да је то прољеће 1942. А четници нису имали оружја или муниције да нападну. А сигуран сам да је много више било ових ствари по Херцеговини и Далмацији.
Ово о чему ти причаш је бесмислица. Како би било да упиташ српски народ Далмације и Лике, какви су били Талијани?
Тј. дио народа који је имао са Талијанима највише контакта кроз историју, не само у ДСР него и вјековима прије???
Мислиш да су Талијани били глупи и да нијесу знали да је Дражин план да посље обрачуна са Њемцима обрачуна се са њима? Дакле ту опет долази до изражаја негативни и штетни утицај југо идеје (и по Талијане и по Србе). Па нијесу били луди да ојачају четнике толко да ови сутра њих нападну њиховим оружјем. Јеси ти икад био војник? Зашто Срби нијесу наоружали Бабине муслимане у овом задњем рату онолико колико су могли? Због тога што им нијесу вјеровали до краја, а многи су били час на једну, час на другу страну и доста оружја је завршило у рукама 5. корпуса.
Да ли је могло више и боље? Могло је. Али то је подразумјевало неколико ствари: одустајање од проклете антисрпске идеје "југославије", борба четника за свој српски интерес и налажење заједничког интереса са Талијанима. А тај интерес јест био ЗАЈЕДНИЧКИ. Данас након сто година несретне југо идеје, нема више ни Талијана ни Срба у Сјеверној Далмацији, хрвати су на исти начин истријебили и једне и друге. Али то вама одговара, велики Срби!
Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"