03-03-2016, 05:48 PM
Милослав Самарџић Пише:А какав им је био интерес да спашавају Јевреје? Ако се каже да су спашавали Србе да би протерали Хрвате даље од приморја, шта је онда са Јеврејима? Италија је била једина чланица Сила осовине која није испоручивала Јевреје (ни убијала, наравно).Знате, преживели Јевреји размишљају на исти начин. С обзиром да има јеврејских историчара који сумњају у разлог тога, па мисле да су Италијани то урадили због пара, преживели Јевреји кажу: "Спасили су нас, одбили су да нас испоруче Немцима. То је важно. Захвални смо за то".
Даље, шта је са Француском? Када су окупирали део Француске, и тамо су спашавали Јевреје, које су француске формације испоручивале Немцима.
...
Мислим да не треба размишљати у тим категоријама. Него просто, једни су такви и понашају се тако, други овако, трећи онако...
Ако за Јевреје се може рећи да је то била чиста људскост, за Србе мислим да је било и људскост и интерес.
Хрвати су Италијанима одмах показали своје непријатељство и Немци су стекли код њих највећи утицај. Тако да су савезништвом са Србима Италијани парирали хрватско-немачко савезништво.
Што се тиче италијанских злочина над Србима, овако нестручно чини ми се да је њих било највише у Црној Гори.