19-05-2016, 09:21 PM
(19-05-2016, 08:51 PM)Chicot Пише: Вероватно и више, али главно питање је - на шта су бацали бомбе у то време?Током целог периода август-октобар главне мете су биле комуникације - гађање мостова, ранжирних станица, минирање Дунава...
(19-05-2016, 08:51 PM)Chicot Пише: Ти си добрим делом у праву што се тиче масе "терета".БАФ и ловачка авијација је углавном нападала непријатељске јединице и саобраћај. Њихов учинак је теже оценити јер треба ићи извештај по извештај из акције.
У документима ратне канцеларије је дат збиран учинак свих формација, а најчешће се наводе акције Баф и тактичких јединица.
(19-05-2016, 08:51 PM)Chicot Пише: Ако си мислио да ме подсетиш на додатну активност америчке авијације у смислу "преваспитавања" српског народа у јеку најезде црвених, нема потребе. Имам то у виду, али ми није примарно у овим постовима.Будалаштине.
(19-05-2016, 08:35 PM)Chicot Пише: До 12 априла изгубили су 40 авиона.На шта се односе ови губици? (као и остали раније наведени).
(19-05-2016, 08:56 PM)Николај Пише: А шта су урадили комунисти за тих недељу дана? Осим што су пред њима морали да се повуку немачки полицајци и рањеници из Зајечара на два дана.
Погледај Џелебџићев текст о операцији Ретвик у Војноисторијском гласнику из 1973. године.
Доста докумената цитирано где се види дејство по циљевима.
Наведено су скоро све акције НОВЈ на комуникацијама по целој Југославији.
Ево једне стране из поменутог чланка.
![[Слика: Screen_Shot_2016_05_19_at_9_50_16_PM.png]](http://s32.postimg.org/4oaegvwjp/Screen_Shot_2016_05_19_at_9_50_16_PM.png)
windows 7 screen shot
Треба напоменути да су најосетљивији делови пруге - већи мостови и ранжирне станице - биле и најбоље брањене и тешко доступне снагама НОВЈ. На осталим секторима је штета могла да се брзо поправи.
За ефикасност операције Ретвик треба узети нпр. извештаје транспорта команде Југоистока. Немци су још крајем августа из Солуна за Београд послали једну пешадијску дивизију (мислим 118.). До Београдске операције су до Београда стигла свега два пука. У нормалним околностима би се тај транспорт обавио за неких 4-5 дана.