13-04-2017, 10:21 PM
(13-04-2017, 10:20 PM)Милослав Самарџић Пише:(13-04-2017, 10:10 PM)Мргуд Пише: Питање за Самарџића:
Каква је била активност четника у Македонији за време Другом св. рата? Мени искрено таква практично и није позната, па ме занима како за једну такву територију која је имала огромну комитску (четничку) историју не тако дуго пре ДСР за време истог практично немамо никаква дешавања? Није ми познато ни да су се партизани нешто прославили доле? Приде, имали смо и грчки грађански рат који је доста погађао и погодио словенско становништво доле у Солунској регији.
Свакако да ти није позната, када су крили. А у ствари 1. и 2. вардарски корпус били су већи од 1. и 2. шумадијског корпуса, делом и због четничке традиције.
Читао сам мемоаре једног бугарског високог официра, каже да је 2. вардарски корпус имао око 1.800 четника и да су се стално борили против њега.
Ови корпуси су били важни због диверзија на прузи за Солун. Наравно, и због отпора балистима у Западној Македонији.
Била су још два или три корпуса, али слабијег бројног стања, има детаљно на сајту, формација...
Па добро, узмимо да су крили али крили су и доста тога другог па је обрађено. Чак и покушаји Плаве гарде у Словенији, али конкретно за Македонију црна рупа.