Оцена Теме:
  • 2 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Љотићева погибија: саобраћајна несрећа или атентат?

(28-12-2019, 11:08 PM)Константин Миловановић Пише:  Знам да су постојале ЈВуО, ЈВвО и ЈВуЗ, само нисам размишљао о томе да су га ликвидирали ови трећи.Никада не бих бранио комунисте, а моја тврдња да су Дрљевића можда убили комунисти како би га УЋУТКАЛИ никако није правдање комуниста.У сваком случају, хвала на разјашњењу Smile

За ЈВвО нисам чуо,а нисам ни рекао да су га убили ови трећи. Одговорио сам на потпуно друго питање.
Одговори

(28-12-2019, 11:14 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(28-12-2019, 11:08 PM)Константин Миловановић Пише:  Знам да су постојале ЈВуО, ЈВвО и ЈВуЗ, само нисам размишљао о томе да су га ликвидирали ови трећи.Никада не бих бранио комунисте, а моја тврдња да су Дрљевића можда убили комунисти како би га УЋУТКАЛИ никако није правдање комуниста.У сваком случају, хвала на разјашњењу Smile

За ЈВвО нисам чуо,а нисам ни рекао да су га убили ови трећи. Одговорио сам на потпуно друго питање.
Југословенска војска ван отаџбине
Одговори

Дрљевића су убили 10.нов.1945 у Јуденбургу четници :
Васо Јањић из Грахова
наредник Војин М. Џогаз из с. Калушић, код Пљевља.
Секулу су убили пиштољима, а његову жену ножевима.
Војин Џогаз је рођен 1918 од оца Марка, Солунца, чију су кућу Немци гађали са 7 граната, 1943. Шеста по реду погодила га је право у груди.
Војин је био команд. Млинобрдског батаљона Пљеваљске бригаде, одликован Карађ. звездом.
Стигао је до Шведске, а тамо га је примио и прикривао пор.Душан Дутина.
Џогаз је постао признати технолог са заштићеним патентима.
Наводно је умро од рака 1955, а вероватно,али непотврђено прешао у САД и умро у дубокој старости.
Од седморо, шесторо браће Џогаз било је у четницима.
Одговори

Хвала Адмирале! Smile
Одговори

(28-12-2019, 11:56 PM)Мића Адмирал Пише:  Дрљевића су убили 10.нов.1945 у Јуденбургу четници :
Васо Јањић из Грахова
наредник Војин М. Џогаз из с. Калушић, код Пљевља.
Секулу су убили пиштољима, а његову жену ножевима.
Војин Џогаз је рођен 1918 од оца Марка, Солунца, чију су кућу Немци гађали са 7 граната, 1943. Шеста по реду погодила га је право у груди.
Војин је био команд. Млинобрдског батаљона Пљеваљске бригаде, одликован Карађ. звездом.
Стигао је до Шведске, а тамо га је примио и прикривао пор.Душан Дутина.
Џогаз је постао признати технолог са заштићеним патентима.
Наводно је умро од рака 1955, а вероватно,али непотврђено прешао у САД и умро у дубокој старости.
Од седморо, шесторо браће Џогаз било је у четницима.

Чуо сам давно једну причу, колико је истина не знам, да су информацију гдје Дрљевић платили златом и то неком позамашном количином.
Одговори

Да нема нашег новог члана, не би се сетио ове теме.
Милославе, како сада коментаришеш сведочење непосредног сведока погибије Димитрија Љотића, а то је био Луња Лазаревић. То је сведочанство дао Теби лично у октобру 1991. године, а Ти објавио у Погледима.
Шта је Теби нелогично у његовом сведочењу?
У том исказу Лазаревић тврди да је до саобраћајне несреће дошло зато што је бозач Ратко Живадиновић, иначе новинар, имао диоптрију -11 и да су каснили, јер су чекали два сата Јакова Љотића да по њима пошаље неке златнике патријарху Гаврилу и епископу Николају. Те да су због тога у сумрак дошли до тог моста чији је један део био срушен. Па је возач, не видевши, пропао. Што је довело до пада аутомобила у десну страну, којом приликом је Љотић, који је седео позади иза сувозача Лазаревића, ударио главом у остатке моста и том приликом једини из аутомобила погинуо.
Одговори

(29-12-2019, 03:00 AM)Бенито Пише:  Да нема нашег новог члана, не би се сетио ове теме.
Милославе, како сада коментаришеш сведочење непосредног сведока погибије Димитрија Љотића, а то је био Луња Лазаревић. То је сведочанство дао Теби лично у октобру 1991. године, а Ти објавио у Погледима.
Шта је Теби нелогично у његовом сведочењу?
У том исказу Лазаревић тврди да је до саобраћајне несреће дошло зато што је бозач Ратко Живадиновић, иначе новинар, имао диоптрију -11 и да су каснили, јер су чекали два сата Јакова Љотића да по њима пошаље неке златнике патријарху Гаврилу и епископу Николају. Те да су због тога у сумрак дошли до тог моста чији је један део био срушен. Па је возач, не видевши, пропао. Што је довело до пада аутомобила у десну страну, којом приликом је Љотић, који је седео позади иза сувозача Лазаревића, ударио главом у остатке моста и том приликом једини из аутомобила погинуо.

Ово тврди и Ђујић,у својој обимној исповести,у специјалном издању Гласа Јавности.Имам га.
Одговори

Уклапа се у сведочење четника. Само је питање да ли је Луња знао да је неко склонио ознаке / камење испред моста. Пошто је био ошамућен, можда није знао.
Одговори

Да, само што Лазаревић каже да их је кривину раније зауставио наоружани стражар- четник и забранио им да прођу, јер је пут лош, а мост непроходан.
Морао је да изађе лично Љотић и замоли га да их пусти да прођу.
Ако је ово тачно, не видим где је ту завера.
Одговори

(29-12-2019, 01:25 PM)Бенито Пише:  Да, само што Лазаревић каже да их је кривину раније зауставио наоружани стражар- четник и забранио им да прођу, јер је пут лош, а мост непроходан.
Морао је да изађе лично Љотић и замоли га да их пусти да прођу.
Ако је ово тачно, не видим где је ту завера.
Кривину раније је релативно, по питању дужине. Јовановићеви су посматрали с брда и померили камење у последњи час.
А тај стражар треба да је у ствари Словенац, не четник, већ саобраћајац - полицајац.
Ако је и био неко од четника, свакако није знао. Са Јовановићем је било свега њих неколико тада.
Одговори

(28-12-2019, 11:17 PM)Константин Миловановић Пише:  Југословенска војска ван отаџбине

Знам одакле ти ово ЈВвО.Прецизнији да будем претпостављам одакле. Ја сам знао за ЈВуЕ и ЈВуЗ.И једни други ван отаџбине, међутим купим јуче све могуће новине сем Информера и оних Ало новина, кренем да листам, кад у Вечерњим новостима фељтон неки о логору Ебола и још о неким пратећим стварима кад видим да баш они користе тај израз ЈВвО.Нисам гледао ни ко је писао текст нити сам га помно читао јер је већ био десети наставак.
Одговори

(01-01-2020, 04:03 PM)ЈВуО-КГ Пише:  
(28-12-2019, 11:17 PM)Константин Миловановић Пише:  Југословенска војска ван отаџбине

Знам одакле ти ово ЈВвО.Прецизнији да будем претпостављам одакле. Ја сам знао за ЈВуЕ и ЈВуЗ.И једни други ван отаџбине, међутим купим јуче све могуће новине сем Информера и оних Ало новина, кренем да листам, кад у Вечерњим новостима фељтон неки о логору Ебола и још о неким пратећим стварима кад видим да баш они користе тај израз ЈВвО.Нисам гледао ни ко је писао текст нити сам га помно читао јер је већ био десети наставак.
Занимљиво.Иначе, ја ретко купујем новине и нисам ни знао за тај текст у Вечерњим новостима.Термин "Југословенска војска ван отаџбине" сам давно видео на Википедији, а и у једном тексту у Погледима.
Одговори

Васо Симов Јањић (1918 - 1978) није био из Грахова већ из околине Билеће из Херцеговине, са Граховом му је једина веза била што је једно вријеме, вјероватно након пада Требиња и Билеће, дошао у Вучедолску бригаду и у њој се показао као одличан борац. Овај млади човјек након извршеног атентата на Дрљевића, промјенио је идентитет и ушао у САД 1951. год. под псеудонимом Андрија Николић. Умро је 1.октобра 1978. године и сахрањен код манастира Св. Саве у Либертвилу и његовој сахрани присуствовао је велики број његових сабораца.
Одговори

(28-01-2020, 01:12 AM)Вук92 Пише:  Васо Симов Јањић (1918 - 1978) није био из Грахова већ из околине Билеће из Херцеговине, са Граховом му је једина веза била што је једно вријеме, вјероватно након пада Требиња и Билеће, дошао у Вучедолску бригаду и у њој се показао као одличан борац. Овај млади човјек након извршеног атентата на Дрљевића, промјенио је идентитет и ушао у САД 1951. год. под псеудонимом Андрија Николић. Умро је 1.октобра 1978. године и сахрањен код манастира Св. Саве у Либертвилу и његовој сахрани присуствовао је велики број његових сабораца.

Ријешена дилема. Баја Па гдје си ти човјече, нема те 100 година?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним