Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Да ли се Рајко Митић у ДСР,борио на страни комуниста?

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

(18-11-2017, 07:31 PM)смедерево Пише:  Да ли се Рајко Митић у ДСР,борио на страни комуниста?
Ма не, биоп је командант бригаде београдских илегалаца. Четничких.
Одговори

Данас на дневнику, када су пуштали прилог са Маракане о постављању споменика, рекоше да је био учесник ДСР. А на википедији наравно пише да је ратовао на страни комуниста.

Нека нам школа буде са вером, политика са поштењем, војска са родољубљем, држава са Божјим благословом. Нека се сваки врати Богу и себи; нека нико не буде ван Бога и ван себе, да га не би поклопила језива тама туђинска, са лепим именом и шареном одећом.
Одговори

Мислим да је мобилисан на крају рата у партизане, можда у неко спортску јединицу. Али до октобра 1944. био је четнички илегалац.

Из књиге ''Разговори са равногорцима'', 3. том, сведочи Луака Степановић:

- Мало је познато да је чувени фудбалер Рајко Митић био београдски равногорски илегалац...
- Митић је био командант бригаде илегалаца, а имао је и радио станицу. То су ми на једној утакмици рекли капетан Радомир Милошевић Чеда и Бата Јеребан. Они су од Митића добијали и по 100-200 улазница за утакмицу.
- Да ли сте га познавали?
- Да. Код њега ме је најчешће водио Петар Стојановић, командант Групе бригада београдских илегалаца, која се састојала од девет бригада. Први претпостављени био му је мајор Саша Михајловић. Звали смо га ''Професор'', јер је пре рата био професор на Геодезији. У рат је ушао као резервни капетан, на крају је био потпуковник. Био је изузетна особа, говорио је више језика. Он је нас млађе у Сремској Митровици усмеравао према склоностима, за будуће школовање, давао нам је литературу. Требало је да буде први председник обновљеног Равногорског покрета 1990. године. Ја сам га предложио, али није добио већину, јер га већина није познавала. Пера је преминуо 1993. или 1994. у Београду, у ком је и рођен. Био је добар пријатељ књижевника Милорада Павића. У кући оца Милорада Павића на Вождовцу био је штаб Петра Стојановића, тј. Групе бригада београдских илегалаца. Сећам се да је Павић дао један одличан интервју у нашу корист.
Одговори

Пронашао сам податак на инернету да су партизани(комунисти) на подручју Колашина,Мојковца,Берана,Бијелог поља и Анријеваца кренули у масовна убиства Васојевића.Као образложење су навели да су они -"Велики Срби и да без размишљања и даљих наређења убију те људе." Убијали су без обзира на старост и пол.Ово наређење је издато некад у фебруару 1942(нисма сигурам).Ако знате нешто више молио би да ми одговорите.
Одговори

(20-11-2017, 12:45 AM)postic Пише:  Пронашао сам податак на инернету да су партизани(комунисти) на подручју Колашина,Мојковца,Берана,Бијелог поља и Анријеваца кренули у масовна убиства Васојевића.Као образложење су навели да су они -"Велики Срби и да без размишљања и даљих наређења убију те људе." Убијали су без обзира на старост и пол.Ово наређење је издато некад у фебруару 1942(нисма сигурам).Ако знате нешто више молио би да ми одговорите.
Тачно је. Титово наређење.
Одговори

Ово је могло и на посебну тему, али да не ширим тему, биће довољно овде.
Вероватно нису гледао; код Александра Станковића у емисији Недељом у 2 , гостовао је " хрватски бранитељ", иначе , чистокрвни Србин , неки Мишић. Станковић га у једном моменту пита и констатује, да ако је са друге стране барикаде у Вуковару, био његов рођени брат, онда се може сматрати да је рат у Хрватској био и грађански рат. Мишић се овом ставу супроставио, а то су након емисије учиниле и " удруге ветерана". Врхунац је да се јуче руководство ХРТ оградили од Станковића.
У нашој јавности овај случај се искључиво ставља у контекст новинарских слобода и односа савремене Хрватске према помирењу " у региону".
То и није толики проблем, али под условом да то није једини начин на који се може гледати овај проблем.
Један од начина је и оно што те овде питам. Ти си први указао у нашој историографији колико је Дража забрањивао појам који је форсирала КПЈ " братоубилачки рат". Контекст је врло сличан и добро би било направити поређење. Како се гради и брани национални идентитет кроз терминологије везане за ратове? Колико је важно на који начин одређене појмове, а посебно ратове називамо?
Ово није, наравно, ништа ново и није се појавило прво код нас. Од Француске буржоаске револуције и ратова који су из ње проистекли, потиче овај проблем. Одувек је његова употреба и злоупотреба имала исти карактер - смањити мобилизацијску моћ супростављене ратне стране, уметнути свој ратни циљ у ратне планове противника и на тај начин га ометати и стављање историјских догађаја у контекст који одговара непријатељу. Овај трећи разлог је процес " дугог трајања".
Ето, испаде да сам и одговорио, али, без обзира, прокоментариши ову занимљиву ситуацију.
Одговори

Јеси одговорио, парола ''братоубилачки рат'' служи да се паралише друга стртана - јер нећеш пуцати тамо, ако поверујеш да су они тамо браћа - и да се тако парализована лакше ликвидира.
Разуме се, интерно комунисти су подстицали своје да прво поубијају најрођеније и они су то и чинили, има много примера, ода Саве Ковачевића па даље.
Што се тиче четника, они су имали класичну српску војничку идеологију. Специјално, када је реч о партизанима, пропаганда је ишла у два правца: да они нису Срби, већ стране легије, и други правац, усмераван према партизанима српског порекла, да више не служе странцима, непријатељима свог народа, већ да се врате под свој барјак.
Одговори

Али, видиш како у данашњој Хрватској по сваку цену чувају теорију о " домовинском рату" и не прихватају ни помисао да би макар делом тај рат могао да буде назван грађанским. Јер, ако је грађански, онда је вођен између неких грађана те државе. Ти грађани могли су да се сукобе због различитих разлога, а у овом случају због различите националности. Самим тим, дошло би до признања да у Хрватској не живе само Хрвати, него и још један народ кога има сасвим довољно да може да се међусобно повеже и мобилише чак и за тако велики подухват , као што је рат против већинског народа. Е, то Хрвати неће никад прихватити, јер је импликација таквог приступа могућност " помирења" између два народа, а у даљем току и њихова евентуална интеграција. Не само у Хрватској, него и у некој широј заједници са матичном државом тог народа, тј Србијом. Дакле, Хрвати овим јасно и гласно одбацују било какав " суживот". Иако је, историјски и правно гледано сасвим јасно да је рат у СР Хрватској био пре свега грађански рат.
Са друге стране, у ДСР, Срби су били изложени директној агресији , пре свега, нацистичке Немачке, а затим и њених савезника: Италије, Мађарске и Бугарске. Уз то , Срби су били изложени масовном злочину и протеривању које су чинили Арнаути, и геноциду који је над Србима вршила НДХ-А. Поврх свега, једна партија , комунистичка, је као продужена рука, као једна војна формација која је део Црвене Армије, такође вршила агресију према Србима.
А код нас се та борба између четника који бране државу и комуниста који је нападају и растурају назива још увек: братоубилачки рат.
Дакле, у два примера смо видели како се два различита рата тумаче на погрешан начин, због политичких и националних интереса владајућих клика, и јасно се историја фалсификује.
Одговори

Сагласан. Код нас је ''братоубилачки рат'' званичан термин и у политици и у историографији, с подтекстом да су криви четници.
Одговори

Ista stvar se dešava i u BiH. Muslimani i njihovi mediji
uvijek, umjesto pojma građanski (vjerski) rat, koriste pojam velikosrpska agresija. Ispada da Srbi iz BiH, uopšte nisu građani te iste, i da po tome VRS nije vojska Srba iz bosne nego je došla iz Srbije. Isto je i u Hrvatskoj, kada bi priznali da je vođen građanski rat, kako bi onda napadali Srbiju da je izvršila agresiju.
Одговори

Да су само муслимански медији, ни по муке. Колико пута у медијима у Србији можеш да чујеш "опсада Сарајева", "геноцид у Сребреници", а посебно је иритантно кад кажу "хашки оптуженик Ратко Младић" (или неко други). Ништа генерал, командант, Србин, човек, ти си искључиво "хашки оптуженик". Цео живот ти је сведен на то својство. Једном кад си то постао, обележен си за сва времена, пре тога шта си био, никог не занима.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(22-11-2017, 08:27 PM)Николај Пише:  Да су само муслимански медији, ни по муке. Колико пута у медијима у Србији можеш да чујеш "опсада Сарајева", "геноцид у Сребреници", а посебно је иритантно кад кажу "хашки оптуженик Ратко Младић" (или неко други). Ништа генерал, командант, Србин, човек, ти си искључиво "хашки оптуженик". Цео живот ти је сведен на то својство. Једном кад си то постао, обележен си за сва времена, пре тога шта си био, никог не занима.

U pravu si. To može samo kod nas Srba. Tako nešto se neće naći ni kod hrvata, ni kod muslimana. Bar ja neznam da takvi mediji postoje. A najgore je to što veliki broj Srba smatra da je to normalno. Još mnogo vode će proteći rijekama dok dođemo pameti.
Одговори

(06-11-2017, 12:44 AM)Милослав Самарџић Пише:  Којим властима у Сокобањи, кад тад није било Немаца у Сокобањи?
Друго, сад сам излистао све Александре на списку од преко 1.000 команданата који имам, нема ни једног Тодоровића.
Док је онај горе случај чист јер преписка траје три дана.
Ипак не могу се документа регуларних армија поредити са тоталитарним покретима. Ако школовани официр поднесе извештај о толико и толико избројано мртвих, а толико процењено, онда је оно прво у основи тачно. Наравно пожељна је провера.

арт.поручник АЛЕКСАНДАР М. ТОДОРОВИЋ, из Јагодине , 1917-1944.
Командант. Беличке бригаде Варваринског корпуса, Сокобањска бригаде Делиградског корпуса...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 11 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним