12-02-2014, 10:10 PM
Занима ме како је противничка страна, после борбе, могла да зна тачан број погинулих и рањених са друге стране? Посебно када се говори о већем броју погинулих.
(12-02-2014, 08:51 PM)Вукашин Петковић Пише: Милославе шта мислиш о овоме што је изнео професор Батаковић о Светосавском конгресу?Одлично! Где је то рекао?
"На Светосавски конгрес 1944. били су, по сведочењу Звонка Вучковића, с којим сам својевремено о томе разговарао у Паризу, из Београда позвани:
Исидора Секулић (извинила се да не може због слабог здравља, после рата по казни конфинирана у властитој кући и приморана да стилски и садржајно исправља прве романе партизанских писаца);
Иво Андрић (који чекао на водича који није дошао па се вратио у свој стан, после рата, када нашли његово писмо упућено ђенералу Дражи да комунизам - како Андрић каже "црвену кугу" - треба тући у главу и уништити у Србији, био уцењен после 1945, и због тог писма пристао да сарађује с новим властима);
и
Милош Н. Ђурић, хелениста, професор етике (кренуо ка селу Ба, али се пошто му се ауто заглавио код Љига вратио у Београд; комунисти су за одмазду његовог јединог сина мобилисали и послали га на Сремски фронт и тамо га с леђа ликвидирали).
Сво троје ђенерал Михаиловић позвао је не само зато што су били присталице Равногорског покрета него и зато што су управо њих троје одлучно одбили да потпишу Апел српском народу из 1941, који су саставиле колаборантске власти.
То ми је потврдио и Димитрије Ђорђевић, чувени историчар, равногорац и професор Калифорнијског универзитета у Санта Барбари..."
(12-02-2014, 10:10 PM)Романија1 Пише: Занима ме како је противничка страна, после борбе, могла да зна тачан број погинулих и рањених са друге стране? Посебно када се говори о већем броју погинулих.Постојали су војнички термини: избројано мртвих и процењено мртвих.
(13-02-2014, 12:56 AM)ватхра Пише:Нисам их нашао. А Ви?(13-02-2014, 12:48 AM)Милослав Самарџић Пише: Зато се гледају немачка документа, тј. документа друге стране и пореди се.И шта рецимо кажу немачка документа за онај сукоб код Лепосавића, где написасте како су Марковићеви четници побили 800 Немаца? Немогуће да им је промакла таква ситница?
(13-02-2014, 12:58 AM)Милослав Самарџић Пише: Нисам их нашао. А Ви?Написао је тај Енглез то у писму новинама, али чудно да је те догађаје описао другачије у својој аутобиографији. У ствари и није толико чудно јер су их тако описали и неки Американци који су тамо били. Нико се не сећа 800 Немаца, али су лепо описали како су ћаскали пре тога са четницима.
Написао је један Енглез који је ту био.
(13-02-2014, 01:03 AM)ватхра Пише:Сигурно је била успешна заседа, само је у питању цифра.(13-02-2014, 12:58 AM)Милослав Самарџић Пише: Нисам их нашао. А Ви?Написао је тај Енглез то у писму новинама, али чудно да је те догађаје описао другачије у својој аутобиографији. У ствари и није толико чудно јер су их тако описали и неки Американци који су тамо били. Нико се не сећа 800 Немаца, али су лепо описали како су ћаскали пре тога са четницима.
Написао је један Енглез који је ту био.
(13-02-2014, 01:04 AM)Милослав Самарџић Пише: Иначе, кад сам правио приближан збир побијених Немаца, за књиге ''Срби против Вермахта'' и ''Истина о Титовим партизанима'', то сам рачунао упало од онога што је писао Енглез, а партизанима сам за сваку годину сем за 1941. додавао ставку ''разни неутврђени губици'', плус њима се књижи све што је побила савезничка авијација. И опет им се не може сабрати више од негде чини ми се 2.600 убијених Немаца, пре доласка Црвене армије. Од тога преко 90% убијено у одбрани.