Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Хвала Мићо!
Одговори

(22-05-2021, 04:10 PM)Александар Динчић Пише:  
(21-05-2021, 11:50 PM)Црнотравац Пише:  Да закључим, из свега наведеног добијамо да су комунисти, и то њихов политички и војни врх у јужној Србији, с јесени 1942. били не само сарадници, већ под директном заштитом равногораца и недићеваца.

Писали смо већ о томе. Радослав Ђурић се уплашио утицаја црногорског живља који се масовно населио у Јабланицу, а самим тим и његовог проруског (просовјетског) опредељења. Тако да је на неки начин балансирао како се не би замерао. Отуда су партизани на његовој територији радили шта год су хтели. Исто је то важило и за Топлицу (општине Прокупље, Блаце и Житорађа), али не и Косаницу (општина Куршумлија).

Сваки русофил је у то доба био збуњен. С једне стране, љубав према православној Русији се претакала у љубав према црвеној Русији. С друге стране, постало је неспојиво да човек воли нову Русију и остане добар Србин и православац. А да су љубав и мржња две стране исте медаље потврђују и данашњи монтенегрини.
Ја бих указао на још једну ставку по којој се Радослав Ђурић приближава црногорцима у Јабланици: опортунизам. Одбрана слободне територије Горње Јабланице (својих села), стални контакти са свим странама, минимум провокација и будно праћење шта се у земљи и свету дешава. Губици у црногорским селима су били минимални до 1944. Тада се десила највећа издаја. Њихова села, у која окупатор готово да није зашао током рата, су поклоњена комунистима. Многи, али не и сви, претрчали су у табор очекиваних победника. Ипак, више од 360 погинулих и несталих војника Југословенске војске и четника са територије општине Медвеђа су доказ да су многи остали верни краљу и отаџбини до краја.
Више од 47 палих јунака из Реткоцера, више од 37 из Тулара, више од 20 из Леца, Дренца, Стубле, Спонца, само показују да ни русофилија (подвучена црвеним), ни опортунизам не могу у потпуности објаснити сву сложеност односа на југу Србије.
За ове људе се може рећи много тога, али да су кукавице, то никако. Само замишљам како би изгледао јуриш ових горштака на Немце и Бугаре у долини...
Одговори

Моји су Црногорци из Јабланице,тачније Сијарињске Бање.Прадеда ми је био Кмет,наравно и Ђед,зашто би моји били Бољшевици када је у то време "Кмет био Бог"?
Одговори

(27-05-2021, 09:18 AM)Милош Шарац Пише:  Моји су Црногорци из Јабланице,тачније Сијарињске Бање.Прадеда ми је био Кмет,наравно и Ђед,зашто би моји били Бољшевици када је у то време "Кмет био Бог"?

Кмет је у неким случајевима био племићка титула, еквивалент барона/баронета у Великој Британији.
Одговори

Да ли су се четници борили против козака који су служили немцима као 1. козачка коњичка дивизија?
Одговори

Шта је истина о послератној операцији Гвардијан? Да ли је Удба штитила само део усташке емиграције?
Одговори

(01-06-2021, 07:03 PM)МајорДангић Пише:  Да ли су се четници борили против козака који су служили немцима као 1. козачка коњичка дивизија?

Не, ти козаци су спашавали Србе, а и четнике, од усташа.
Четници су се борили против Руског заштитног корпуса.
Одговори

(03-06-2021, 12:03 AM)Београдски Србин Пише:  Шта је истина о послератној операцији Гвардијан? Да ли је Удба штитила само део усташке емиграције?

Не знам, могуће.
Одговори

Шта мислите о овоме?
https://kaldrma.rs/neverovatna-zivotna-p...-istorije/
Одговори

(03-06-2021, 09:08 PM)Антитоталитаран Пише:  Шта мислите о овоме?
https://kaldrma.rs/neverovatna-zivotna-p...-istorije/

Добар чланак.
Одговори

(03-06-2021, 12:03 AM)Београдски Србин Пише:  Шта је истина о послератној операцији Гвардијан? Да ли је Удба штитила само део усташке емиграције?

Онај ко је био довољно паметан да се договори,ухватио је тутањ пацовским каналима . . . ситне рибе и они који се нису предали фасовали су Блајбург . . .

А они који су били довољно глупи и поред тога што су побегли,да се врате и да покушавају нешто док су ови још учвршћивали власт,нормално да их нико жив не би ни штитио нити бранио . . .

''...Видиш ли пријатељу она три чобана на ливади? Е све док та тројица могу да надгласају мене и Сократа и услед тога доносе одлуке, ја у демократију не верујем... ! " - Платон
(„Држава“)

Одговори

Гдине Милославе, да ли су Вас звали са Новог Стандарда да гостујете код њих у емисији?
Одговори

(07-06-2021, 09:07 AM)Mitic Пише:  Гдине Милославе, да ли су Вас звали са Новог Стандарда да гостујете код њих у емисији?

Нису.
Одговори

(03-06-2021, 10:47 AM)Милослав Самарџић Пише:  

Не знам, могуће.

Јесу ли тада судили и неким четницима?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 15 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним