Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(16-10-2023, 02:31 PM)Бенито Пише:  Извукао се тако што није дошао са својим јединицом на смотру, коју су заказали Немци на Алваџиници, у Чачку, за све легализоване четнике. А није дошао, јер је прислушкивао Немце и знао је да ће Немци заробити све четнике који се ту буду појавили. То је био, чини ми се, 26. октобар 1942. године. Од тада је Раковић био у шуми до краја живота.
Погинуо је почетком децембра 1944. године, у Миоковцима код Чачка, у кумовској кући. Комунисти су окружили кућу, а он је извршио самоубиство. Његово мртво тело комунисти су бацили у септичку јаму железничке станице у Чачку.
Један од његових прогонитеља, покрао је ствари из његове официрске торбе. Међу стварима је била и капсула цијанида. После неколико недеља тај је добио кијавицу, и мислио је да је она капсула нека врста лека, па је прогутао и убрзо умро. Тако је Раковић успео и после своје смрти да ликвидира једног партизана.

Мала исправка, није погинуо почетком него 25. децембра 1944. Чини ми се да није био жив кад је примљена депеша да је унапређен у мајора.
Колико се сећам, а не могу да се сетим извора сад у овом тренутку, кум га издао, а касније кумови наследници сви имали неке трагичне судбине.
Касније комунисти у једној од својих икс верзија искористили његово самоубиство за теорију са радио-станицом и Трифуном Ћосићем.
Одговори

Уочи Светог Николе, 18/19. децембра 1944. године.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(16-10-2023, 10:51 PM)ватхра Пише:  
(16-10-2023, 08:29 PM)Vanza Пише:  Такође су направили грешку, заменили су места Тополи и Младеновцу које су представили као важна стратешка места. Занимљиво ми је како светски, енглески, познати канал посвећује пажњу тако малим варошицама у Србији као нешто од светског значаја. 

Заузимање ова два места јесте било од стратешког значаја. Ево и зашто.

Совјети су ушли у источну Србију почетком октобра. Немци купе све што ваља од својих јединица у Србији, и шаљу их да блокирају Совјете код Зајечара. То им успева неколико дана и тамо се воде жестоке борбе.
Овде је најбитнији део, совјетски механизовани корпус успева да заобиђе Немца, пређе мост преко Мораве у филмској акцији*, и у дану стигне то Тополе и Младеновца. 

*Немци су запалили мост на Мораву чим су видели долазак Совјета. Тенкови Т-34 форсирају запаљен мост, растерују Немце, прелази још снага и мост се руши, али је направљен мостобран и настављено напредовање.

Зашто је битно заузимање та два места? Пресечена је комуникација Солун - Београд. Немачке снаге у одбрани изманеврисане, и остављен је простор за продор ка небрањеном Београду. То је омогућило да се Београд брзо ослободи. Зато је то маневар од стратешког значаја.

Мрзело ме је да тражим где наводе ова места, погледаћу сутра. Јави ако су успели да објасне овај маневар.
Управо је тако како си ти рекао и тако су они испричали и објаснили уз помињање партизана, само ми је интересантно како једну трећину видеа од скоро пола сата који треба да опише светске догађаје једне недеље другог светског рата и ово кажу.
Одговори

(17-10-2023, 12:21 AM)Chicot Пише:  
(16-10-2023, 10:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(16-10-2023, 08:29 PM)Vanza Пише:  https://youtu.be/cVzj-3DTIfQ?si=kzTh4vhekXNt0M5U

На горњем линку је видео са канала групе енглеских историчара, иначе светски познат. На овом видеу обухватају догађаје другог светског рата у целом свету од 7. до 14. октобра 1944. Од шестог до четрнаестог минута обухватају догађаје у Југославији и Мађарској и Совјестком продирању у њих што је доста дуго узимајући обзир да је то око трећине видеа. Занимљиво ми је то како су детаљно приказали совјетска напредовања на детаљној карти Југославије која приказује многа села и места. Такође су направили грешку, заменили су места Тополи и Младеновцу које су представили као важна стратешка места. Занимљиво ми је како светски, енглески, познати канал посвећује пажњу тако малим варошицама у Србији као нешто од светског значаја. Колико претпостављам, извори су им нешто попут комунистичке књиге, "Ослободилачки рат народа Југославије" јер су ми описани догађаји јако слични у наведеној књизи коју сам читао. Такоеђе, видео сам да су на мапи приказали да су партизани контролисали од Владићиног Хана па све до Расине,Копаоника и Западне Мораве или целу источну Србију сами и то још септембра 1944. Било би занимљиво да Милослав ово одгледа и прокоментарише овде ако има времена, већ је критиковао њихов рад пре 2 године.

Значи, нисам једини прочитао ову књигу.  Баја
Мислим да је ни Ватра није прочитоа, да не помињем секретара СКОЈ-а...
Немам времена на жалост.

Čitao sam je i ja svojevremeno , bila okačena na znacima. Smetalo mi je što gotovo da nema fusnota ,jer je evidentno da je knjiga radjena na osnovu dokumentacije. Svakako je pisana u duhu tog vremena,ali meni je bila iznenađujuće informativna. Naravno, kad razgrnes ideološke slojeve, svakako prisutne. 1959 g. ako se ne varam?
Први је изашао 1957.,а други том је 1958.
Одговори

Ванза,
Само да појасни, та два места нису битна. Битан је маневар којим су прешли сто километара у дану, заобишли немачку одбрану и пресекли долину Мораве. После тога је Београдска операција практично решена.

Треба додати да Је то све омогућила операција Ретвик. Без ње би Совјете на том простору чекало барем још четири до пет дивизија из Грчке, а њих не би могли да изманевришу тако лако.
Одговори

(17-10-2023, 08:04 AM)ватхра Пише:  Ванза,
Само да појасни, та два места нису битна. Битан је маневар којим су прешли сто километара у дану, заобишли немачку одбрану и пресекли долину Мораве. После тога је Београдска операција практично решена.

Треба додати да Је то све омогућила операција Ретвик. Без ње би Совјете на том простору чекало барем још четири до пет дивизија из Грчке, а њих не би могли да изманевришу тако лако.
Важан је маневар, али до сада он није објашњаван на страним па ни нашим јутјуб каналима
Одговори

https://www.kurir.rs/vesti/drustvo/42688...-potkovice

Da ne povjerujes da su pojedini cetnici radili ovakva zvjerstva. Pitanje je zasto su govorili da je Draza to naredio. Iako nema dokaza da je on naredio.
Одговори

Текст је класичан комунистички памфлет, као и новине које су га објавиле.
Одговори

https://youtu.be/LnPuaG6M-l8?si=NdSl-FykIVJXOszP
Погледај ако ниси до сада.
Одговори

Господине Самарџићу, какви су Ваши лични утисци о првом музеју о Дражи?
Одговори

Била је гужва, па нисам ушао. Други пут.
Воја је дао Дражине ствари, тако да је то једини музеј са Држиним стварима, тако да је добро.
Те ствари су једно време биле у Војном музеју.
Одговори

Не делује ми да "музеј" има адекватно обезбеђење. Мислим, цела прича око њега је фарса, али на страну сад то, прибојавам се да неко не упадне и однесе све те ствари. Не мора чак ни да буде комуниста, него неко из користољубивих мотива, да проба да их утопи на црном тржишту. Јебеш музеј који изгледа као пекара, разбијеш излог и оде све то.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(18-10-2023, 01:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Била је гужва, па нисам ушао. Други пут.
Воја је дао Дражине ствари, тако да је то једини музеј са Држиним стварима, тако да је добро.
Велика гужва, ни ја нисам ушао
Одговори

(18-10-2023, 02:57 PM)ZdravkoR Пише:  
(18-10-2023, 01:30 PM)Милослав Самарџић Пише:  Била је гужва, па нисам ушао. Други пут.
Велика гужва, ни ја нисам ушао
Зна ли се од прилике колико је било људи?
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 7 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним