(27-05-2026, 03:30 PM)Бенито Пише: Милославе, пре више од 35 година, радио си интервју Драгољуба Мићуновића. Да ли се сећаш, негде из тог периода, да је постојала прича да је он на Голи оток ишао као инструктор, односно да је испитивао осуђенике, а да је доцније, после 1968. године, УДБА сервирала причу да је он био ухапшеник?
Чега се сећаш у вези ове теме из тог периода?
Нисам радио интервју са њим.
Слао сам новинаре, али је увек одбијао. Рекао је да ни за сто година неће дати интервју "Погледима".
Тако је он остао једини опозициони лидер, и уопште неко на неком положају у опозицији, са ким никада нисмо објавили интервју.
Екстремно нас је мрзео због Драже.
У Рогачици је живео човек коме је он на Голом отоку сломио руку. Требало је да идемо да снимимо тог човека, али, преминуо је. Има потомство, које то наравно зна.
То да је по задатку послат на Голи оток, ка удбаш, рекао ми је Миша Матић, каже да има јак извор.
Лука Степановић, који данас има 97 година и држи га памет, причао ми је да су били у истом разреду у гимназији у Куршумлији. Лука је старији једну годину, али Мићуновића и још тројицу пребацили су два разреда, то јест прескочили су једну годину, као скојевци.
Била су четири скојевца које су ови стално тукли.
Сва четворица су били доживотни функционери, то јест, док су то физички могли. Симоновић је преминуо као технички директор РТС-а. Остале двојице се не сећам.
На насловној страни Погледа 1988. објавили смо Мићуновићеву слику из демонстрација 1968. Носи траку са натписом Црвени универзитет Карл Маркс. Или се то беше види на натпису иза њега, а он носи црвени траку. Прогласио за ректора тог универзитета. Али ипак нису га гонили као рецимо Владу Револуцију, штавише, дали су му стан и бољи посао.
Свакако је био убеђени комуниста и једна од најгорих појава на политичкој сцени.