Оцена Теме:
  • 48 Гласов(а) - 4.54 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(12-05-2026, 07:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-05-2026, 07:13 PM)Филип Ђукић Пише:  Ево ја ћу да одговорим. Ово је питање за тему "Четници и Немци", али нема везе. Операција Шварц, заробљени четници које су Немци водили пред собом као неку врсту испомоћи у претрази терена или испитивања мештана. Називају се још и одреди носача.
Не, то се односи на црногорске четнике.
Овде је реч о легализацији.
Слика се стално понавља, а занимљиво је што нигде нисам приметио да је неко уочио ко је у фокусу.

Сећам се да се ова слика појављивала и раније на форуму. Мислим да је колега Динчић помињао те одреде носача и да су се они односили и на црногорске и на херцеговачке четнике. И мислим да су баш Видачић и Перовић поменути у том контексту. Али добро, можда грешим.
Одговори

(12-05-2026, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(30-04-2026, 03:07 PM)Филип Ђукић Пише:  Да ли су током битке на Златибору 1944. четници заробили неке Немце у Ужицу?

Не верујем.

Мислио сам на оно када је Милутин Јанковић прошао кроз Ужице током златиборске битке, јер је у граду било мало Немаца, који су се разбежали. На Јутјуб каналу сте причали о сликама четника и Немаца, па сте показали једну слику насталу тада где се поред Немца налази неки четник који се прави важан. Питао сам, иначе, јер се прича на интернету да је она слика где комунисти тврде да се налази Благоје Јововић, а није он, заправо настала тада у Ужицу. У обе фотографије се виде разоружани Немци.
Одговори

(12-05-2026, 07:52 PM)Филип Ђукић Пише:  
(12-05-2026, 07:40 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(12-05-2026, 07:13 PM)Филип Ђукић Пише:  Ево ја ћу да одговорим. Ово је питање за тему "Четници и Немци", али нема везе. Операција Шварц, заробљени четници које су Немци водили пред собом као неку врсту испомоћи у претрази терена или испитивања мештана. Називају се још и одреди носача.
Не, то се односи на црногорске четнике.
Овде је реч о легализацији.
Слика се стално понавља, а занимљиво је што нигде нисам приметио да је неко уочио ко је у фокусу.

Сећам се да се ова слика појављивала и раније на форуму. Мислим да је колега Динчић помињао те одреде носача и да су се они односили и на црногорске и на херцеговачке четнике. И мислим да су баш Видачић и Перовић поменути у том контексту. Али добро, можда грешим.

Видачић и Перовић сигурно нису били носачи. А и нису их заробили. Ово је било много касније, па и друге околности.
Одговори

(12-05-2026, 08:02 PM)Филип Ђукић Пише:  
(12-05-2026, 07:38 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(30-04-2026, 03:07 PM)Филип Ђукић Пише:  Да ли су током битке на Златибору 1944. четници заробили неке Немце у Ужицу?

Не верујем.

Мислио сам на оно када је Милутин Јанковић прошао кроз Ужице током златиборске битке, јер је у граду било мало Немаца, који су се разбежали. На Јутјуб каналу сте причали о сликама четника и Немаца, па сте показали једну слику насталу тада где се поред Немца налази неки четник који се прави важан. Питао сам, иначе, јер се прича на интернету да је она слика где комунисти тврде да се налази Благоје Јововић, а није он, заправо настала тада у Ужицу. У обе фотографије се виде разоружани Немци.

Има више таквих слика где су разоружани или ненаоружани Немци поред четника.
Нпр. поред Краљева, кад су Савезници бомбардовали Краљево, па су неки Немци побегли ван града.
Делује реално да су четници користили прилику да им покупе оружје, али не и да су их заробљавали, јер није било сврхе.
Одговори

Јасно.
Одговори

Какво је Ваше мишљење о Радовану Калабићу и његовим оценама о Титу и Павелићу? Каже да су обоје радили за британску службу, да је Тито преминуо 19. фебруара и да га је причестио римокатолички поп. Овако делује јако занимљиво, али увек се сетим да често промовише онај фалсификат из Другог светског рата тзв. "споразум Пијаде-Будак".
Одговори

Г.Самарџић треба да части за Милион прегледа на његовој теми!!! Хармоника
Дајте неку Екслузивну Слику на теми "Најлепше Четничке Слике"! Баја
Одговори

Милион прегледа, благодарим! Ваистину!
Одговори

(22-05-2026, 07:19 AM)Бесеровић Пише:  Г.Самарџић треба да части за Милион прегледа на његовој теми!!! Хармоника
Дајте неку  Екслузивну Слику на теми "Најлепше Четничке Слике"! Баја

Објавио сам.
Одговори

Милославе, пре више од 35 година, радио си интервју Драгољуба Мићуновића. Да ли се сећаш, негде из тог периода, да је постојала прича да је он на Голи оток ишао као инструктор, односно да је испитивао осуђенике, а да је доцније, после 1968. године, УДБА сервирала причу да је он био ухапшеник? 
Чега се сећаш у вези ове теме из тог периода?
Одговори

(27-05-2026, 03:30 PM)Бенито Пише:  Милославе, пре више од 35 година, радио си интервју Драгољуба Мићуновића. Да ли се сећаш, негде из тог периода, да је постојала прича да је он на Голи оток ишао као инструктор, односно да је испитивао осуђенике, а да је доцније, после 1968. године, УДБА сервирала причу да је он био ухапшеник? 

Нисам радио интервју са њим.
Слао сам новинаре, али је увек одбијао. Рекао је да ни за сто година неће дати интервју "Погледима".
Тако је он остао једини опозициони лидер, и уопште неко на неком положају у опозицији, са ким никада нисмо објавили интервју.
Екстремно нас је мрзео због Драже.
У Рогачици је живео човек коме је он на Голом отоку сломио руку. Требало је да идемо да снимимо тог човека, али, преминуо је. Има потомство, које то наравно зна.
То да је по задатку послат на Голи оток, ка удбаш, рекао ми је Миша Матић, каже да има јак извор.
Лука Степановић, који данас има 97 година и држи га памет, причао ми је да су били у истом разреду у гимназији у Куршумлији. Лука је старији једну годину, али Мићуновића и још тројицу пребацили су два разреда, то јест прескочили су једну годину, као скојевци.
Била су четири скојевца које су ови стално тукли.
Сва четворица су били доживотни функционери, то јест, док су то физички могли. Симоновић је преминуо као технички директор РТС-а. Остале двојице се не сећам.
На насловној страни Погледа 1988. објавили смо Мићуновићеву слику из демонстрација 1968. Носи траку са натписом Црвени универзитет Карл Маркс. Или се то беше види на натпису иза њега, а он носи црвени траку. Прогласио за ректора тог универзитета. Али ипак нису га гонили као рецимо Владу Револуцију,  штавише, дали су му стан и бољи посао.
Свакако је био убеђени комуниста и једна од најгорих појава на политичкој сцени.
Одговори

Сећам се да је Иван Ивановић први рекао да је Мићун, у друштву те тројице скојеваца, јахао свештеника. На жалост, заборавио сам име тог свештеника. Тек доцније је Шешељ, мислим 1992. године, то рекао и у Скупштини. Чак је била прича да је то Шешељ урадио за неку другу услугу, како би са Мићуна скинуо тај багаж, пошто је Шешељ изјављивао разне будалаштине, што је и сам признавао, па је тако та информација губила на кредибилитету.
Е сад, не знам да ли је Иван Ивановић још жив, али свакако да Игор Ивановић зна, као његов син, ову причу, па би могао да каже нешто на ову тему. Додуше, код нас кад неко умре, ми имамо културу да се о том човеку више ништа негативно не говори, а са друге стране, ако је још и "земљак", то је мера идентификације која је непроменљива, слично као и са "школским другом".
У сваком случају,  мислим да није био инспектор, пре свега због година, него да је слат тамо као нека врста васпитача, односно оних који су учили како се треба испрати мозак ухапшенику и да је он тамо то учио, а могуће и примењивао на осуђеницима.
Уосталом, сећаш се да они са Голог отока нису пуштали сужње, чак иако им је истекла судска казна, ако нису "ревидирали". А да би ревидирао став неки задрти стаљиниста, Црногорац, или неки који су тамо били као осуђеници, а уопште нису били комунисти, требало је применити посебне технике, које су они учили од НКВД-А, и вероватно примењивали између 1944 и 1948. године, и у дотадашњим затворима и логорима које су држали. 
Што је најлуђе, да будем у стилу Моше Матића и његовог сигурног извора, ни Голи оток није најексклузивнија информација везана за Мићуна. Има једна много атрактивнија, али и томе неки други пут.
Одговори

(27-05-2026, 03:30 PM)Бенито Пише:  Милославе, пре више од 35 година, радио си интервју Драгољуба Мићуновића. Да ли се сећаш, негде из тог периода, да је постојала прича да је он на Голи оток ишао као инструктор, односно да је испитивао осуђенике, а да је доцније, после 1968. године, УДБА сервирала причу да је он био ухапшеник? 

Буквално је то потврдио Капичић.
Одговори

(27-05-2026, 08:40 PM)Бенито Пише:  Што је најлуђе, да будем у стилу Моше Матића и његовог сигурног извора, ни Голи оток није најексклузивнија информација везана за Мићуна. Има једна много атрактивнија, али и томе неки други пут.

Хајде...
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним