Оцена Теме:
  • 48 Гласов(а) - 4.54 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

(19-06-2026, 12:55 PM)Бенито Пише:  
(19-06-2026, 11:24 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-06-2026, 11:04 AM)Филип Ђукић Пише:  Да ли су поред Ђуришића на оној фотографији испред Народне Скупштине у Београду Словић и Совиљ? Знам да се у близини налазила Главњача. И да ли је тачно да су им приликом бекства из логора Стриј помогли украјински националисти?
Не, оно је слика из маја 1944.
Нисам чуо то за Украјинце.

Главњача није била у близини Скупштине. 
Она се налазила на месту где је данас зграда Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, односно непосредно испод Студентског парка.

Често пешачим ток рутом. Мени је близу. Нарочито колима, стигне се за два минута ако нема гужве.
Одговори

(19-06-2026, 01:36 PM)Филип Ђукић Пише:  
(19-06-2026, 12:55 PM)Бенито Пише:  
(19-06-2026, 11:24 AM)Милослав Самарџић Пише:  
(19-06-2026, 11:04 AM)Филип Ђукић Пише:  Да ли су поред Ђуришића на оној фотографији испред Народне Скупштине у Београду Словић и Совиљ? Знам да се у близини налазила Главњача. И да ли је тачно да су им приликом бекства из логора Стриј помогли украјински националисти?
Не, оно је слика из маја 1944.
Нисам чуо то за Украјинце.

Главњача није била у близини Скупштине. 
Она се налазила на месту где је данас зграда Природно-математичког факултета Универзитета у Београду, односно непосредно испод Студентског парка.

Често пешачим ток рутом. Мени је близу. Нарочито колима, стигне се за два минута ако нема гужве.

Па сад.... Различито се тумаче појмови типа "близу" или "далеко".
У Русију кад одеш и питаш за неку дестинацију, они Ти рецимо кажу да је нешто "близу", а испостави се да је то 50 километара. 
У граду, кад је нешто "близу", подразумева се да је у непосредној близини, или бар у суседној улици. Овде то није случај.
Одговори

А који затвор је био поред данашњег Дома синдиката?
Одговори

Затвор у Александровој бр. 5, један од најпознатијих затвора Гестапоа.
Да нису ту држали Ђуришића по повратку из логора Стриј?
Одговори

(20-06-2026, 12:35 PM)Бенито Пише:  Затвор у Александровој бр. 5, један од најпознатијих затвора Гестапоа.
Не знам за Ђуришића.
Јел су затвор имао неко име?
Одговори

(20-06-2026, 12:58 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(20-06-2026, 12:35 PM)Бенито Пише:  Затвор у Александровој бр. 5, један од најпознатијих затвора Гестапоа.
Не знам за Ђуришића.
Јел су затвор имао неко име?

Сви су га називали "затвор у Александровој бр 5".
Одговори

Изгледа да су ипак држали у данашњем Дому Војске који се налази одмах испод Трга републике. То је ближе Народној Скупштини него Главњача.
Одговори

(20-06-2026, 02:23 PM)Филип Ђукић Пише:  

Изгледа да су ипак држали у данашњем Дому Војске који се налази одмах испод Трга републике. То је ближе Народној Скупштини него Главњача.

Тај затвор је био најгори од најгорих. У дворишту зграде Ратничког дома налазило се двориште, а у њему су били кавези, у којима су чучали сужњи. Ту их је мучио Гестапо.
Одговори

Да ли је време за једно двотомно издање "Фалсификати историје Другог светског рата на тлу Краљевине Југославије":
"Фалсификати комунистичке историје - допуњено издање" том 1
"Фалсификати љотанске историје" том 2
"Фалсификати неокомунистичке историје" том 3
????????????
Одговори

(25-06-2026, 06:54 PM)Бенито Пише:  Да ли је време за једно двотомно издање "Фалсификати историје Другог светског рата на тлу Краљевине Југославије":
"Фалсификати комунистичке историје - допуњено издање" том 1
"Фалсификати љотанске историје" том 2
"Фалсификати неокомунистичке историје" том 3
????????????

Можда. на шта конкретно мислиш, дај неке тезе... а да их нема у 1. тому.
Одговори

Рецимо, да обухватиш целокупно дело Николе Миловановића. Поменуо си оно о Драгиши у видеу о Недићу. Анализа Миловановића добра би била улазница за том 2, о љотанским лагаријама, а онда једно и друго би читаоце увели у трећи том.
Одговори

(25-06-2026, 09:34 PM)Бенито Пише:  Рецимо, да обухватиш целокупно дело Николе Миловановића. Поменуо си оно о Драгиши у видеу о Недићу. Анализа Миловановића добра би била улазница за том 2, о љотанским лагаријама, а онда једно и друго би читаоце увели у трећи том.

Размислићу, хвала!
Тренутно радим на једном великом пројекту, што се књига тиче: ''Дража - наредбе, говори, изјаве, преписка''.
Хронолошки, из дана у дан. Има и по 20 на дан...
То не постоји, дословце нема нигде шта је човек мислио и радио током целог рата, заповести за напад, идеје маневра, наредбе о овоме или ономе... Можда два тома по 600-700 страна већег формата. Не знам још. Можда три.
Све наравно са изворима.
И напоменама где треба.
И регистром имена.
Одговори

Е, па то је права историографија достојна великих школа 
Давно сам Ти предлагао да напишеш "Дража Михаиловић у Другом светском рату - из дана у дан". Ово је нешто у том стилу....
Само без журбе. То је баш захтеван посао.
Одговори

(25-06-2026, 09:52 PM)Бенито Пише:  Е, па то је права историографија достојна великих школа 
Давно сам Ти предлагао да напишеш "Дража Михаиловић у Другом светском рату - из дана у дан". Ово је нешто у том стилу....
Само без журбе. То је баш захтеван посао.

Јеси...
Па и спремам ово одавно, него никако да нађем времена за финиш.
Надам се да ће први том бити до октобра.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним