Поруке: 7,047
Теме: 39
Придружен: Aug 2013
Углед:
167
(03-01-2021, 10:16 PM)Мића Адмирал Пише: (03-01-2021, 12:08 PM)Милослав Самарџић Пише: (03-01-2021, 12:24 AM)ПРОСВЕТАР Пише: .
Сад одгледсмо филм, свака част Гос'н Самарџићу, многе детаље нисам знао а ове скраћене верзије су пун погодак.
Једно питање: У филму на почетку видимо и нашега старог пријатеља из Монтреала Душана ЂукНића, не Душана Ђукића, сина Ђенерала.
Међутим, покојни Душко је умро давно па ме интересује кад је филм снимљен и да ли су и остали сведоци још у животу или је филм састављен од ранијих сведочења?
Добри Душан Ђукнић је путовао често у Србију, желео да умре тамо али...смрт га задеси ипак у хладној Канади...шта'ш...
Сведочења смо сакупљали годинама, па онда доснимавали и монтирали. Интервју са Ђукнићем снимио је Влада Момчиловић негде 2005.
Да не знаш можда које године је Ђукнић преминуо и где?
И које је рођен и где?
Dušan Djuknic Dule Kacerac rodjen je u Belanovici.
Student Bgd univerziteta i član Omladinske sekcije SKK.
Umro 2012 u Kanadi, gde je radio težak fizički posao postavljanja mermera.
Праштајте не видех ово раније. Тачно Душан је из Белановице, рекох често је путовао тамо са жељом да умре у Србији. Сећам се причао ми једном на повртаку како је косио траву у родном селу, каже: "Била врућина и ја одједном падох. Ја заборавио кол'ко ми је година...ха, ха, ха".
Пред смрт су му уградили пејсер и на крају срце старог ратника није издржало, умро је у Монтреалу, граду у коме је живео мислим одкако је дошао у Канаду уз помоћ СНО. Имао је жену Канађанку и ћерку но њих није доводио у Цркву где је покојни Душан често рецитовао напамет на Дражин дан или приликом других свечаности, иначе био је код Драже омладинац из Штаба 501.
Да, бавио се постављањем керамичких плочица и мермера који је звао по старински "мрамор"! Био је јак и стамен човек и лично мислим да га је физички рад одржавао у животу. Сећам се киселио је одличан купус па после давао пријатељима јер овде у Канади ако Србин одма'купус не из'еде комшије се жале на мирис.
Толико кол'ко могу да се сетим.
Вјечнаја памјат драгом Душку Ђукнићу.
ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Поруке: 2,374
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
201
Да ли је било убијених усташа или домобрана на Кочевском рогу и Зиданом мосту? Или ту негдје?
Поруке: 248
Теме: 2
Придружен: Dec 2020
Углед:
16
Да ли је Раде Радић био члан КПЈ пре рата?
Поруке: 17,010
Теме: 632
Придружен: Jul 2013
Углед:
1,875
ОК. А уочи рата не би требало да је био? Тј. после Обзнане? Тада је ваљда био само Мане Роквић?
Поруке: 14,530
Теме: 307
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,067
До Обзнане су били сви, односно скоро сви. А до Закона о заштити државе, већина. Када су им бољшевици отели странку у Вуковару, социјалисти и социјал-демократи нису напустили странку, због предстојећих избора. Али су се пасивизирали и само су номинално били чланови. То подразумева и најпознатије социјалисте попут Драгише Лапчевића и Живка Топаловића. Праћени њиховим примером, многи социјалисти су били чланови странке све до Закона о заштити државе.
Тако да се као прави комунисти-бољшевици могу прихватити само они који су били комунисти после доношења Закона о заштити државе, односно после августа 1921. године.
Немојте да мешате ствари.
(Последња измена: 16-01-2021, 12:20 PM од
Бенито.)