Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
(26-08-2021, 10:22 AM)Monarhist Пише: Милославе, ево тврде неки црвени да су ослободили Приједор 6. септембра 1944., пре уласка Црвене Армије у Југославију. Још кажу да су четници са Немцима бранили град. Колико је то тачно?
Јесу али од Хрвата. У граду је била само хрватска посада - домобрани, усташе и жандарми. А један немачки батаљон (1. батаљон 383. пука легионарске 373. дивизије) је обезбеђивао рудник у Љубији. Када је пао Приједор, батаљон је добио задатак да се повуче у Босански Нови, што је и урађено. Дакле, није уништен како кењошу комунисти на Википедији.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 457
Теме: 1
Придружен: Feb 2021
Углед:
64
Да ли је Ада Циганлија била у саставу НДХ?
Поруке: 23
Теме: 0
Придружен: May 2021
Углед:
3
Како је Недићева влада контролисала Нову Варош до јуна 1942. када је она била под окупацијом Италијана?
Углед:
672
(27-08-2021, 09:08 PM)ватхра Пише: (26-08-2021, 09:31 PM)Николај Пише: Јесу али од Хрвата. У граду је била само хрватска посада - домобрани, усташе и жандарми. А један немачки батаљон (1. батаљон 383. пука легионарске 373. дивизије) је обезбеђивао рудник у Љубији. Када је пао Приједор, батаљон је добио задатак да се повуче у Босански Нови, што је и урађено. Дакле, није уништен како кењошу комунисти на Википедији.
И како је прошло повлачење тог батаљона?
Из твоје поруке се може закључити да се повукао без борбе.
Како је прошло? Тако што је батаљон разјебао покушај комунистичке блокаде, дошао до циља и извршио добијено наређење. А то није ни суштина овде. Суштина је да он није био у Приједору, није бранио град, са четницима или без њих, и није савладан (у граду нити ван града).
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 2,133
Теме: 6
Углед:
113
Опис који даје Шрамл се не слаже са твојим прескакањем догађаја који ти не одговарају.
Плус, у чланцима на Википедији (Срп и СХ, не знам који си ти гледао) јасно наводе да је батаљон био у Љубији.
(Последња измена: 27-08-2021, 10:11 PM од
ватхра.)
Углед:
672
(27-08-2021, 10:06 PM)ватхра Пише: Опис који даје Шрамл се не слаже са твојим прескакањем догађаја који ти не одговарају.
Плус, у чланцима на Википедији (Срп и СХ, не знам који си ти гледао) јасно наводе да је батаљон био у Љубији.
Као на пример?
Нисам рекао да на Википедији не кажу да је био у Љубији већ да кажу како је батаљон уништен
Углед:
672
А овај однос губитака је тек циркус.