Оцена Теме:
  • 46 Гласов(а) - 4.52 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Petre, da li mi možete reći kako ste došli do ovih informacija..? Da li postoji još neki zapis ili neko svedočanstvo..?
Одговори

Kapetan Pantelija Puhar je skolovan za oficira Kraljeve garde. Raspored mu je bio u Vrscu gde se 1939 god. ženi ćerkom Puk. Franje Flanjka, kojeg iako u penziji komunisti ubijaju na kućnom pragu na početku rata. Po zendbi odlazi sa suprugom Marijom na novu službu u Gusinje na granicu sa Albanijom. Marija se vraća u Vršac da bi se porodila 1940 i tu ostaje sa Bebom do početka rata. PANTELIJA je samo jednom za života. video ćerku Olju. Tokom celog rata u toj kući su  bile samo žene udovice sa ženskom decom koje su se konstantno krile podrumskom trapu od komunista i osvajacaRusa. Znajući šta je ostavio kod kuće i otišao u šumu za Kralja i otadzbinu, sigurni smo da nikada ne digao ruku na žensku čeljad. 

Što se tiče njegovog tasta Pukovnika Flanjka.... 
On je bio osnivač i predsednik udruženja Dečja radost. Gde su živela i školovala sedeca invalida i poginulih vojnika u Prvom svetskom ratu. Lično je od svoje apanaze i dela miraza koji je spremio za svoje ćerke školovao tri vojna pitomca. Da tragedija bude veća, jedan od te trojice ga je izgleda i ubio na kapiji dvorišta kada su ga odovodili. Nikada nismo saznali šta se sa njim desilo. Prošle godine smo tek preko Crkvene opštine u Vrscu došli do podataka gde je,, mozda "sahranjen. 
Da ne objašnjavam dalji život porodice po,, oslobođenju"....
Одговори

(31-01-2022, 07:25 PM)Alexminator Пише:  Petre, da li mi možete reći kako ste došli do ovih informacija..? Da li postoji još neki zapis ili neko svedočanstvo..?

Сад пишем из главе,не могу да тражим.Мислим да је капетан Пухар учествовао у нападу на Шабац октобра 1941.године.Командовао је нападом из правца Јевремовца који је био и најуспешнији.
Одговори

Dragi Petre, niste ni svesni koliko nam znače ove informacije, koje ste podelili sa nama u ovih par sati.... Eto, na žalost prošlo je toliko godina a da ništa nismo mogli da saznamo... Do sada.... Verujte mi da sada njegova unuka a moja supruga je jako ponosna na svog dedu... Sledeći zadatak nam je da pronađemo grob ako je to moguće....
Ako posedujete jos neke podatke ili znate u kojoj arhivi bi mogao da pronađem još nešto o njemu  ili neke fotografije, bio bih Vam zahvalan....
Veliki pozdrav i Veliko Hvala
Одговори

(31-01-2022, 10:21 PM)Alexminator Пише:  Dragi Petre, niste ni svesni koliko nam znače ove informacije, koje ste podelili sa nama u ovih par sati.... Eto, na žalost prošlo je toliko godina a da ništa nismo mogli da saznamo... Do sada.... Verujte mi da sada njegova unuka a moja supruga je jako ponosna na svog dedu... Sledeći zadatak nam je da pronađemo grob ako je to moguće....
Ako posedujete jos neke podatke ili znate u kojoj arhivi bi mogao da pronađem još nešto o njemu  ili neke fotografije, bio bih Vam zahvalan....
Veliki pozdrav i Veliko Hvala

Имате ли Ви неку слику капетана Пухара.Има слика Церског корпуса и Рађевске бригаде.Можда би могло да се упореди.Можда има још неких информација о њему али слику на којој је потписан ја нисам видео.Поздрав и за  Вас.
Одговори

Na žalost, sacuvano je svega par slika.  Tokom rata su žene sve to krile zajedno sa njegovim oružjem i sabljama. Prilikom jednog pokušaja komunista da upadnu u dvorište  dok su razvaljivali kapiju, žene su u žurbi sve njegove stvari i dragocenosti bacile u bunar ispred kuće. Kuća je inače jako blizu kasarne u Vrscu, tako da su konstantno bile pod torturom.
 Pošto sam trenutno u Kovid izolaciji, kontaktira u Vas čim skoknem do Vsca. Mi živimo u Bg.
A gde mogu da pogledam fotografije RADJEVSKE BRIGADE. Ja do sada nisam imao uspeha....
Одговори

(31-01-2022, 11:31 PM)Alexminator Пише:  Na žalost, sacuvano je svega par slika.  Tokom rata su žene sve to krile zajedno sa njegovim oružjem i sabljama. Prilikom jednog pokušaja komunista da upadnu u dvorište  dok su razvaljivali kapiju, žene su u žurbi sve njegove stvari i dragocenosti bacile u bunar ispred kuće. Kuća je inače jako blizu kasarne u Vrscu, tako da su konstantno bile pod torturom.
 Pošto sam trenutno u Kovid izolaciji, kontaktira u Vas čim skoknem do Vsca. Mi živimo u Bg.
A gde mogu da pogledam fotografije RADJEVSKE BRIGADE. Ja do sada nisam imao uspeha....

Имате приватну поруку!
Одговори

(31-01-2022, 07:15 PM)Петар Пише:  
(31-01-2022, 02:47 PM)Alexminator Пише:  Druga osoba za kojom tragamo je deda moje supruge. Kapetan Pantelija Puhar... 
Poslednji susret sa svojom suprugom je imao na obali Drine kod Krupnja u jesen 1941.Posle toga prešao je u Bosnu i nikada ništa o njemu nije se čulo.  Tek pre izvesnog vremena sam ja saznao da je on bio komandant Radjevske brigade i da je poginuo u maju 1945.pri prelasku iz Bosne. Kod Bratunca. Voleli bi smo da znamo da li postoji negde grob ili je i on završio u Drini kao mnogi mučenici. Dosta toga sam pročitao o Cerskom korpusu, ali nisam našao ništa konkretno o Rađevskoj brigadi.
Iz nekih Komunističkih izvora našao sam info. Da je u selu Belotic lokalni čet. K-nt Panta Puhar naredio  17.01.'44. Streljanje 7 meštana ne navodeći razlog.  Sa rezervom to uzimam, jer iz priče njegove pokojne  supruge o njemu i kakav je on bio čovek, teško u to možemo poverovati.  Častan i školovani kraljev oficir i čovek kakav je on bio, ne bi sebi dozvolio da pogazi svoju ljudskost i ubija nevine ljude, pogotovo ne žene....
Voleo bih da pronađem još podataka o njemu ako je to moguće i naravno gde mu je grob..... 
Pozdrav

Средином 1943.године нареди Рачић капетану Пухару да побије породицу партизанског сарадника Милорада Јовића.Једно вече упадне Пухар са осам четника у стан Милорадов и наће само његову жену Жику са три ћерке.Одмах почиње суђење.По комунистикој причи четници одмах почињу да бирају ,,ко ће коју,.Мајка Жика тражи од Пухара да њу закољу прву да не гледа како јој убијају децу.Капетан Пухар изводи своје људе у другу просторију да поново већају.После краћег времена се врати и каже да им је живот за вечерас опроштен.Наравно Рачић му је оштро замерио.Пухар се бранио како није нашао главног кривца Милорада а а децу није хтео да дира.Рачић му је рекао,,кад ниси ти њих онда ће они тебе,.Пролазећи после пар дана поред стана капетан Пухар је убацио цедуљу на којој је писало,,Госпођо,из ових стопа бежите са моје територије.Ако вас опет нађем,неће бити као пре.Панта Пухар.

Рачић наредио капетану да побије целу породицу?   Blush

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Izvinjavam se, ne razumem komentar...?
Одговори

(01-02-2022, 07:04 PM)Alexminator Пише:  Izvinjavam se, ne razumem komentar...?

Погледајте где су приватне поруке овде на форуму.
Одговори

Шта је ово на телевизији храм у емисији атентат о краљу Александру један мисли да се краљевина Југославија састојала од република кад прича зашто је краљ дао таква имена синовима.
Одговори

Da li je Jvuo imala  vece borbe protiv Ruskog  zastitnog korpusa.
Одговори

(05-02-2022, 01:28 AM)Luka Milošev Пише:  Da li je Jvuo imala  vece borbe protiv Ruskog  zastitnog korpusa.

Јесте, Кесеровић, Рачић и Пилетић највеће
Одговори

Da li  je Vojislav Lukačević izdao Drazu.Koliko znam pokušao je da formira Nezavisnu grupu nacionalnog otpora.I da je Draza pobedio da li bi ga sudila za izdaju Баја Баја
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 24 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним