10-10-2014, 12:04 AM
Да ли је било Срба у Вермахту?
(08-10-2014, 01:55 PM)Вук92 Пише: Милославе, да ли ми можете рећи нешто о наводној директиви коју је издао Моша Пијаде, а усмјерена је била на свештенике СПЦ, као ''главне противнике и највеће зло''. Овом његовом директивом почела су масовна убиства по ЦГ. Све што није било за петокраку, није било ни да живи. Конкретно није ми јасно како је отпочела масовна ликвидације свештенства и осталих угледних и поштених домаћина??? Увијек се питам да ли је неко идао директиву или одобрење намјенски за ову сврху.Тито је прогласио прелазак на ''Другу фазу револуције''. Јел си читао књиге Саве Скока, Крваво коло херцеговачко 1 и 2?
(10-10-2014, 12:25 AM)Милослав Самарџић Пише:(10-10-2014, 12:04 AM)Романија1 Пише: Да ли је било Срба у Вермахту?Мислиш, сем љотићеваца? Они су били у саставу Вермахта?
(10-10-2014, 08:32 AM)Vlad Alekš Пише: Gospodine Samardžiću, da li ste možda čitali knjigu Crveni i beli od Alekseja Timofejeva? Knjiga je o Jugoslovensko-Sovjetskim odnosima i o ulozi Rusa na teritoriji kraljevine Jugoslavije u toku II svetskog rata. Ako jeste, da li je preporučujete?Ту нисам, читао сам претходну на исту тему. Има доста података и у том смислу је препоручујем, али видљива је ауторова припадност црвенима, која утиче на закључке и уопште на поставку.
(10-10-2014, 04:14 PM)Романија1 Пише:Љотићевске јединице су сигурно биле у саставу немачких дивизија, дакле дивизија Вермахта.(10-10-2014, 12:25 AM)Милослав Самарџић Пише:(10-10-2014, 12:04 AM)Романија1 Пише: Да ли је било Срба у Вермахту?Мислиш, сем љотићеваца? Они су били у саставу Вермахта?
Мислио сам да ли их је било у регуларној војсци, заједно са Швабама (као што су Хрвати били на Источном фронту). Занима ме јер сам чуо да Недић није допуштао Србима да иду на фронт са Нијемцима раме уз раме (а свакако да би неколицина хтјела да оде)
Не вјерујем да су љотићевци били у саставу Вермахта, исто као и усташе и домобрани.
(10-10-2014, 05:22 PM)Громовник Пише: Немци нису желели Србе у Вермахту, поготово не на Источном фронту. Љотићевци су ваљда тек током повлачења из Србије заједно са Немцима формално постали део SS.Да, тада су били у саставу СС-а, а док су били овде, били су под командом Вермахта.
(10-10-2014, 06:19 PM)Милослав Самарџић Пише: А чуо сам за то ''Недић није дао...'' Јел си наишао на неки поуздан траг за ту тврдњу?
(10-10-2014, 06:19 PM)Милослав Самарџић Пише:(10-10-2014, 05:22 PM)Громовник Пише: Немци нису желели Србе у Вермахту, поготово не на Источном фронту. Љотићевци су ваљда тек током повлачења из Србије заједно са Немцима формално постали део SS.Да, тада су били у саставу СС-а, а док су били овде, били су под командом Вермахта.
Немци нису тражили ни од којих Срба да иду на Источни фронт, нису били толико луди.
А чуо сам за то ''Недић није дао...'' Јел си наишао на неки поуздан траг за ту тврдњу?