Оцена Теме:
  • 47 Гласов(а) - 4.53 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Милослав Самарџић одговара на ваша питања

Славко, а не Иво. Лапсус.
Одговори

(22-11-2016, 06:45 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(22-11-2016, 03:24 PM)Живојин Мишић Пише:  Да ли је у југословенској војсци било снајпериста пре рата?Да ли су четници за време рата имали снајпер у некој јединици?
У једном документарцу о Кочи Поповићу видео сам да је после слома Ужичке републике прешао Дрину пролазећи кроз четничке територије са пар војника.Наводно уз одобрење четничког команданта(вероватно преко Златибора).У то време четници и партизани били су у рату па ми ово делује нелогично.Да ли знате нешто више о овоме?
За снајпере и мени се чини да је као што каже Громовник. А имали су и четници у рату, али веома ретко. Видео сам један на сликама ДЧД.
Ово друго је тачно, јер грађански рат у западним крајевима није почео до марта 1942. Прецизније речено, Срби су тешко ступали у грађански рат, а нпр. Коча Поповић је пре тога, почетком 1942, убио повећу групу официра и цивила на Борикама, онда четнике Игманског одреда који су њега и његове спасили у Игманском маршу, итд.
Читао сам да су Енглези наоружавали партизане снајперима.Могуће и да су први пут употребљени у бици на Јеловој гори.Како ствари стоје ни окупатор их није користио на нашим просторима сем можда неких јединица које су их поседовале.Вероватно је и ЈВ имала неколико али су заплењени или изгубљени после априлског рата.
Због чега Палошевић није имао неку значајнију улогу (командовање корпусом(осим церским корпусом кратко време)) са обзиром на чин и предратну биографију?

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

(23-11-2016, 07:27 PM)Живојин Мишић Пише:  Читао сам да су Енглези наоружавали партизане снајперима.Могуће и да су први пут употребљени у бици на Јеловој гори.

Пре тога. Априла или маја 1944. године, када су вођене борбе против групе "Морача", у затишју између окршаја, из снајпера су убили Радојка Маслара, пратиоца потпоручника Милутина Јанковића, негде у југозападној Србији.

[Слика: image.jpg]

ПС.
Палошевић је командовао Ваљевским корпусом кратко време.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Самарџићу,
по Вашем знању када су почели Британци да материјално помажу партизанима?
Одговори

мислим да смо покретали једном то питање у вези Палошевића. Сви су се жалили на њега да не зна да ради свој посао, посебно у Крајини. Вјероватно да има доста истине у томе.
Одговори

(23-11-2016, 09:29 PM)Романија Пише:  мислим да смо покретали једном то питање у вези Палошевића. Сви су се жалили на њега да не зна да ради свој посао, посебно у Крајини. Вјероватно да има доста истине у томе.

Ако се не варам и Станковић криви Палошевића за свој одлазак од Драже и прилазак Недићу.
Одговори

Е, тај је жирант.КидањеКидањеКидање
Одговори

(23-11-2016, 07:51 PM)ЛукаЛоко Пише:  Самарџићу,
Управио о томе читам у Дражи књига 6.Прва помоћ је почетком јуна 43. сигурно мање количине.Прва значајна количина материјала 17.окт.43. на острво Вис:
200 тона хране,10 тона санитетског материјала,10 тона бензина и нафте,30000 пари униформи,10000 пушака,100 митраљеза,6 топова,10 тона муниције и 6 радио станица.
Од 15.окт.-31.дец. САД су снадбели партизане са 40 бродова на којима се налазило 6500 тона материјала и то:
20 топова,33 минобацача,2455 сандука пушака,72 противтенковске пушке,10 бреда,324 митраљеза 8mm,2123 стенова,335 аутоматских пушака 6,5mm,6631 сандук бомби,велике количине муниције,мина и граната,5 тона медицинског материјала,13558 џакова брашна,1031 џак шећера,доста друге хране,пет бала одеће и 1235 бала обуће.
Од 15.окт.-31.дец. Британци авионима избацили 125 тона опреме и материјала.

,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Одговори

Е, хвала! Smile заборавих да одговорим Луки.
Одговори

Да ли постоји неки запис који говори колико је било борби између комуниста и четника?
А сигурно их је било много.
Било би лепо да се направи филм о некој борби,има филмова али то су ипак комунистички филмови који говоре како су четници били лоши.
Одговори

(25-11-2016, 06:55 PM)Никола02 Пише:  Да ли постоји неки запис који говори колико је било борби између комуниста и четника?
А сигурно их је било много.
Било би лепо да се направи филм о некој борби,има филмова али то су ипак комунистички филмови који говоре како су четници били лоши.
Посебан документ који их све набраја нисам видео, мислим да не постоји. У књигама Дража 1-5 побројао сам све битне борбе, могле би се избројати, могла би се направити статистика, и сл.
Да, било би лепо да се направи филм...
Одговори

Да ли је и колико Милош Радосављевић био легализован?
Одговори

(26-11-2016, 04:00 PM)Бенито Пише:  Да ли је и колико Милош Радосављевић био легализован?
Не сећам се, види у Бојановој књизи. Вероватно јесте током зиме 1941/42.
Одговори

(24-11-2016, 11:34 PM)Живојин Мишић Пише:  
(23-11-2016, 07:51 PM)ЛукаЛоко Пише:  Самарџићу,
Управио о томе читам у Дражи књига 6.Прва помоћ је почетком јуна 43. сигурно мање количине.Прва значајна количина материјала 17.окт.43. на острво Вис:
200 тона хране,10 тона санитетског материјала,10 тона бензина и нафте,30000 пари униформи,10000 пушака,100 митраљеза,6 топова,10 тона муниције и 6 радио станица.
Од 15.окт.-31.дец. САД су снадбели партизане са 40 бродова на којима се налазило 6500 тона материјала и то:
20 топова,33 минобацача,2455 сандука пушака,72 противтенковске пушке,10 бреда,324 митраљеза 8mm,2123 стенова,335 аутоматских пушака 6,5mm,6631 сандук бомби,велике количине муниције,мина и граната,5 тона медицинског материјала,13558 џакова брашна,1031 џак шећера,доста друге хране,пет бала одеће и 1235 бала обуће.
Од 15.окт.-31.дец. Британци авионима избацили 125 тона опреме и материјала.

Знате ли зашто то питам?
Недавно сам прочитао књигу једног прокомунистичког аутора.
Када пише о партизанском покрету у Истри, он тврди да заробљене италијанске војнике у северној Африци, који су били пореклом Словенци или Хрвати, Британци су преусмеравали у партизане.
Даје живи пример једног војника из места крај Копра, по презимену Удович, који је дезертирао код Ел Аламеина октобром 1942. заједно са два другара. Њих су Британци упутили у „Југословенски камп“ у Атири, код Хаифе, у актуелном Израелу.
Да ли је било и монархиста у том кампу ? Односно да ли су знали Британци кога су подржавали или просто мислили да су то неки „југословенски патриоти“?
Тог војника Британци су изгледа вратили у Истру фебруаром 1943. са једним радио-апаратом, управо када су тада формиране две партизанске бригаде по имену „Грегорчић“ и „Градник“.
Касније он прича о деловању тих бригада. Командант бригаде „Грегорчић“ био је још један бегунац из италијанске војске. Та бригада према једном извештају већ летом 1943. добијала од Британаца оружје и униформе.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 12 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним