Поруке: 14,841
Теме: 310
Придружен: Aug 2013
Углед:
3,491
Видео сам неку слику, мало је мутна и из даљине, па нисам сигуран да је он. Нисам у могућности да је пребацим овде.
Поруке: 52
Теме: 0
Придружен: Sep 2016
Углед:
4
Јел било неких битки са домобранима?
(Последња измена: 12-12-2016, 09:53 PM од
Никола02.)
Поруке: 4,061
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
464
Два питања.На нету сам видео фотографију на којој је наводно Лубурић са главом Павла Ђуришића. Да ли је то фалсификат као што делује да јесте?
Да ли имате неку фотографију Аце Мишића? Уколико имате замолио бих да окачите на најлепше четничке слике. Могу и предратне. Хвала.
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
Поруке: 2,386
Теме: 43
Придружен: Jan 2014
Углед:
202
Фотографија није фалсификат, али то није глава Павла Ђуришића, већ неког другог четника.
Поруке: 4,461
Теме: 55
Придружен: Jul 2013
Углед:
672
Нити је Лубурић у питању.
"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Поруке: 4,061
Теме: 18
Придружен: Jul 2016
Углед:
464
Био сам убеђен да је Лубурић на слици и да је слика са почетка рата. Зато ми је било чудно да је Ђуришићева глава.
Што се тиче слика Аце Мишића, наравно да су ова слика и она на Мргудовом профилу доступне свима. Мислио сам на неке из приватне колекције. Ево примера из новости. Ако неко има оригинале нека окачи.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/rep...nog-albuma
Александар, Анђелија, Радован, Лујза, Живојин и Војислав. Да ли сам добро означио војводину породицу?
,,Пећине слободних Српских планина се отварају за једну ноћ и ми ћемо свакоме положити рачун о нашем двогодишњем раду у шуми. Тешко ономе ко овај рачун не буде полагао."
(Последња измена: 14-12-2016, 09:26 PM од
Перун.)
Поруке: 2,155
Теме: 21
Углед:
342
Није Аца Мишић на тој слици, први слева је Радован.
Углед:
3,491
Да ли је Бранко Ковачевић, командант четника са Вучијака, заиста прешао код партизана и да су га они убрзо убили?
Ради ли се о предратном официру?
Поруке: 17,496
Теме: 646
Придружен: Jul 2013
Углед:
2,056
Није прешао у партизане, погинуо је од њих. Није био официр.
Углед:
3,491
Давно сам негде прочитао да је на почетку рата, кад је формиран одред био потпоручник. Можда жандармеријски?
Но, било како било, да видимо ово око партизана.
Један сведок догађаја каже:
" Назив њихове војне формације је био исто четници, а на челу команданта који се звао Бранко Ковачевић. Народ и четници су нас фино примили, све дотле док комунисти нису успели да придобију команданта Ковачевића. Пошто је Бранко примио 6 партизанских рањеника и то све муслимана, а Немци сазнали за сарадњу и он да би се оправдао то је предао Немцима те рањенике.... четничка обавештајна служба сазнала је за сарадњу команданта Ковачевића са партизанима и позват је на изјашњење. Он је дао своју часну реч да то није истина и понудио се да ће вршити сва обезбеђења како би и били што комотнији и боље се одморили и опоравили. Но, овај бедник није се држао своје часне речи, већ је навео партизане из планине Мотајице на четничку болницу четника из Србије и Црне Горе и такорећи сва је уништена и ми смо преживели велике жртве. После овога Ковачевић се повукао са партизанима. Павле је био тако бесан , послао је потере за њим и претио да ће га запалити......" следи изгибеније на Лијевча пољу, сведок рањен нешто раније, среће четнике са Вучијака и они га скривају међу собом и саветују да се понаша као и они , " Чедо ми је објаснио целу ствар и да ће они сви ступити у редове партизанске војске и бити распоређени по јединицама 25 Српске партизанске дивизије. Он ме је повео у свој батаљон и тако смо остали једно пет дана. Онда је издато наређење да се иде на збор и ми смо кренули на једну велику пољану. Одједанпут се појавио њихов командант Ковачевић Бранко на белом коњу. Одржао је опроштајни говор и захвалио се на јуначкој борби, послушности и дисциплини у току њихове борбе. Каже даље будите добри војници како сте били код мене, немојте ми обрукати јуначки Вучијак. Сутрадан опет збор и појавише се неки буџовани, све официри у пратњи једног вода и почели нас одвајати на стотине, а официри преузимати и водити у своје јединице. Све посматрам и мислим како је могуће да постајем војник једне војске са којом командују убице и гробари српског народа. Касније, десетак дана после, почело се причати како је командант Ковачевић лишен слободе и свезан спроведен за Бањалуку и суђен од партизанског војног суда и стрељан...."
Поруке: 1,361
Теме: 10
Придружен: Apr 2015
Сувобор фељтон: Устанак Срба у Западној Босни бр.104 106 107 108
можете ли ово објавити или ми послати у ПП, јер је немогуће тако нешто сад пронаћи а рекли сте да имате, уствари цитирали сте као извор у књигама.