(29-05-2017, 10:14 PM)Милослав Самарџић Пише: Ово Ватра понавља ко зна који пут, а има делић немачких докумената из којих извлачи општи закључак да се то није десило.
Па рекох боље је да поставим шта сам заиста написао, да неко не помисли да стварно нешто фалсификујем. Дакле, имам три извора, а надам се да ће се јавити неко из тих крајева са новим информацијама:
Опис овог "боја" како је дат у вашем чланку је чист "четник фикшн". Идеја да може да се ухвати у заседу 800 људи, убије или зароби без сопствених губитака или губитака међу заробљеницима је глупост за медаљу.
Од докумената о овом догађају имам:
- немачки извештај који наводи да је било мањих напада на том путу (а не знам по ком основу погибија 800 војника може бити мањи напад).
- део из Лодвикове књиге о овом догађају, који се знатно разликује од његовог писма Спектејтору.
- изјаве 11 америчких авијатичара
- изјава 1 британског заробљеника
- део дневника једног америчког авијатичара, мој пријатељ из Америке га је интервјуисао пре неколико година.
Њихови описи се прилично слажу:
група заробљеника у којој су били је кренула из Митровице, у пратњи 12 Немаца и 12 италијанских црнокошуљаша. Кад су пришли Лепосавићу, предвече је дошла група четника у њихов камп и разговарала са чуварима, тражили су да им предају заробљенике. Четници су се вратили током ноћи, дошло је до метежа у ком су се заробљеници разбежали, а четници су их покупили. Касније су им четници рекли да су побили све чуваре, међутим ни то се не слаже са немачким извештајем да је на путу било мањих напада.
Никаква заседа, борба, стотине убијених. Потпуна измишљотина.
(29-05-2017, 10:15 PM)Милослав Самарџић Пише: Још ако је један од тих доктора Еутропије...
Нисам га имао у виду.