Luctor
Аналогија са Русима и Њемцима нема везе. Руси и Њемци јесу један народ, а не више различитих народа. То они јесу културно и историјски, духовно и у свакоме погледу.
Исто као што су то Србијанци, Босанци, Црногорци, Личани, Далматинци, Славонци итд. Дакле, та аналогија, Руси и Њемци, море се повући на Србе - Србијанце и Црногорце и Босанце и Крајишнике. Никако не море на Србе и Хрвате. Јер то би онда било Руси и Пољаци и Њемци и Холанђани. Ниђе везе.
Хрвати и Срби нијесу један народ. То никад нијесу ни били. Нијесу то били ни у најстаријој историји а то нијесу ни данас. И нема ту никаквог оног "Ко нас бре завади?" и сл.
Ја сам живио и одрастао поред њих и знао сам као дијете још да смо били - ми и они. Такви смо били и прије сто, двиста, петсто година.
Мени је скроз ван досега да разумијем какву блискост неки из Сурдулице налази са њима, а да ја који сам из Лике то не видим.
Можда нијесам довољно паметан и писмен. Или нешто није у реду са овијем из Сурдулице.
(21-03-2015, 08:17 PM)Николај Пише: Они мере успехе Срба и Хрвата само на основу једног периода - последњих неколико деценија. Срби су добили (и то без ичије помоћи, својом борбом) две међ. признате државе 1878. године, с тим што је Србија била суштински независна још десетак година пре тога, када су Турци предали Србима последње утврђене градове. Хрвати су добили међ. признату државу 1991/1992, али суштински независну тек 1995. године када су геноцидом (уз свестрану помоћ Запада и издајничке комунистичке власти у Југославији) успоставили контролу над целом територијом.
Не него на основу периода 1918-данас. То је цијели један вијек, а не "последњих неколико деценија".
Срби су под потпуном политичком надмоћности Хрвата цијели један вијек - од Супила и Трумбића, преко Радића и Мачека, до Павелића и Тите.
Срби су добили двије свије државе, не без ичије помоћи, него са доста помоћи, прије свега од Русије (то ја зовем Р фактор).
Хрвати су имали државу 1941-1945 и онда су је обновили 1991-1995. Срби за то вријеме нијесу имали никакву српску државу.
Први свјетски рат (уз помоћ Срба) Хрвати су пребродили успјешно. Заштићени су од Италије и Мађара и могли су се по први пут национално развијати до размјера најлуђе мегаломаније и болести (како се видило на практичном примјеру 1941-1945). У Другом свјетском рату, опет су на националном плану остварили такве успјехе као мало који народ. Србе су сломили демографски, национално, културно готово на свим просторима на којима је била хрватска држава.
Павелић је то и сам рекао: "Да сутра пропаднемо, из нас ће остати наше дјело за сва времена!" На шта је мислио не морам појашњавати.
1991-1995 је било само "довршавање радова". Резултати су ту: цијела Источна обала Јадрана, Истра, Дубровник, цијела Славонија, Барања, Сријем и изванредан положај (одскочне тачке) у Босни за "сљедећи пут". Итд. Крајину и Босанску Крајину да и не спомињем.
У исто вријеме ријешили су се Њемаца, Мађара, Талијана и Срба. До 1900. у ткз. Хрватској (Загреб и околина до Хрватског приморја) живило је 300 000 Њемаца и Мађара. Ђе су данас?
У Задру до 1945. било је 90% Талијана. Данас је 98% Хрвата. Па у Задру под Италијом било је више Срба него Хрвата!
Ко то не види, ја не знам шта се ту има рећи.