10-06-2014, 01:06 AM
(10-06-2014, 12:43 AM)Бранке Пише:Ма нису успели, сем у Новом Саду, и то уз низ проблема, јер је гимназија била приватна, а не државна, барем не дуго. Јер државно школство је било на мађарском или немачком, српско су сами Срби финансирали како су и колико могли.(10-06-2014, 12:27 AM)Милослав Самарџић Пише:(10-06-2014, 12:12 AM)Бранке Пише: А што се тиче образовања,чини ми се да народ који има обавезно основно образовање(не говорим за више,ту сте сигурно били напреднији)Које више? Српска гимназија је постојала чини ми се само у Сремским Карловцима, као и богословија. Виших школа и факултета на српском у АУ није било. А у Србији је свако веће место имало средње школе, плус БГ универзитет. Било је и неких виших школа, попут учитељских.
Не знам,претпоствљам да су Срби из тих крајева ипак успели за све то време да изграде већи број школа вишег образовања . . .
Србија је 1887-88.(званичан државни извештај-имам књигу у ПДФ-у,потражићу сутра где сам је нашао на нету па ћу да је поставим) имала 668 основних и око 40-так виших школа . . .
У Вршцу није било говора о српској гимназији, а ево шта пише на сајту гимназије у Зрењанину:
Nastavni jezik je bio mađarski. Velika većina đaka su evidentirani kao Mađari, od toga mnogi (čak 96 učenika) kao pravoslavni Mađari, što bi moglo značiti da su to u stvari bili Srbi.