Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

После друге епизоде ми се намеће утисак да серија неће узбуркати страсти. То може да буде да буде добро или лоше за саму серију, али то је вероватно било неминовно имајући државно финансирање, као и чињеницу да Бајић није млади аутор, и да има штошта иза себе, што није вољан да угрози.

Додатно, треба имати у виду и политички моменат, и интерес Србије да истакне своје учешће у борби против фашизма/Хитлера. Мислим да контраст неће бити четници/партизани, већ Срби (борци против Немаца) и Хрвати (Немци их ослобађају). Из пропагандних разлога није згодно да се одбацују партизани, него да се истакне да су се (само) Срби борили против фашизма, а наша је интерна ствар (односно проблем) под којим знаком. Штавише, очекујем позитиван спин и за Недића (морао је ради спаса народа...), а да ће Љотић бити игнорисан. Занима ме како ће да уради Тита.

Све у свему, благи тонови. Што се самог Бајића тиче, без намере да га нешто браним, мислим да сцена са Крцуном доста тога говори.
Одговори

(17-11-2013, 11:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Тек у четвртој сцени појављује се група одважних, паметних и организованих особа. То су, наравно, комунисти. Логично, они имају радио и најбоље су обавештени. За сваки случај, наглашава се да је барем један од њих студент. Слушају Радио Москву, која рече да се сходно уговору са Немачком из 1939. године СССР неће мешати у рат у Југославији – у коме Немци брзо напредују.

Ах,да.. Сетих се да ми је ово упало као трн у око. Током те сцене, док је спикер преносио вести из Москве, у преводу је писало да је пакт потписан 1938. Да ли је ово неко приметио?
Одговори

Да.

Пакт је иначе потписан крајем августа 1939.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Шта да очекујемо од Радоша Бајића, кад наша деца ово уче у школама
[Слика: 401602_0405_origh.jpg?ver=1384695566.jpg]
...- Јосип Броз Тито... био је... неки вођа, да л’ Срба, Словенаца и Хрвата... не знам, али неки вођа је био. Није био председник, то сам сигуран. А за Равногорски покрет, искрено, нисам никад чуо, стварно не знам. Па нисмо још то учили, то се ради на крају године! - одговара матурант једне београдске гимназије на питање о Титу и Равногорцима.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/420533/...raistorija
Одговори

(17-11-2013, 11:49 PM)Chicot Пише:  
(17-11-2013, 11:36 PM)Милослав Самарџић Пише:  Тек у четвртој сцени појављује се група одважних, паметних и организованих особа. То су, наравно, комунисти. Логично, они имају радио и најбоље су обавештени. За сваки случај, наглашава се да је барем један од њих студент. Слушају Радио Москву, која рече да се сходно уговору са Немачком из 1939. године СССР неће мешати у рат у Југославији – у коме Немци брзо напредују.

Ах,да.. Сетих се да ми је ово упало као трн у око. Током те сцене, док је спикер преносио вести из Москве, у преводу је писало да је пакт потписан 1938. Да ли је ово неко приметио?

Још једна велика грешка. Можемо да водимо регистар грешака.
Одговори

Жали боже новаца које су утрошене на овм пројекту. Али, што рече Херцеговац, требало је подмирити фамилију и пријатеље, а за сееријал шта претекне.
Но, Бајић поново показује да је пуки аматер како за глуму тако и за режију... Динчић је такстативно навео пропусте, о развучености и беспотребном задржавању камере на небитном детаљима неко је већ коментарисао, тако да не понављам.
Ипак, брозовштина је дубоко у бићу наших културних делатника... "Другови" у илегали су на положају, баш ко да је Крцун још жив и да је надгледао снимање.
Речју, ЈАД!
Одговори

Никаква епизода. Пуно беспотребних дијалога и кадрова као да је снимао Дискавери. Динчић добро објаснио. Тотално разочарање за сада.

Ма очајна је серија. Баш сам се изнервирао јер намера мислим да није истинита него популистичка.

Јел може неко да дође у контакт са Бајићем и каже му шта је направио??!!


Smile
Одговори

(17-11-2013, 11:38 PM)Андреја Вражалић Пише:  После друге епизоде ми се намеће утисак да серија неће узбуркати страсти. То може да буде да буде добро или лоше за саму серију, али то је вероватно било неминовно имајући државно финансирање
Јел знаш нешто што ми не знамо?
Бајић стално понавља да држава није дала паре...
Одговори

Ако серију посматрамо као људи који познају историју Другог светског рата и очекујемо веран приказ дешавања из периода који се обрађује, имамо разлога да будемо разочарани.
Дакле, у ове две епизоде има материјалних грешака, лоших (неаутентичних) приказа историјских личности...динамика катастрофа...
Међутим, мени ово изгледа као солидна припрема за појаву Драже и четника. Хетерогена војска, издаја Хрвата, пасивност комуниста (у односу према одбрани земље), велико разочарење народа, а онда се ту појављују официри и војници (на челу са Чичом) који не признају капитулацију и настављају са отпором...што само по себи мора пробудити симпатије према њима код гледалаца, а то је јако важно.
Где су комунисти у серији? У једној фабрици, њих шесторица. Дакле, земља нападнута, они нису на фронту, већ састанче и слушају радио Москву (као глас Бога), дакле страну силу, а не своју земљу и владу, нису у војсци која брани отаџбину. Још су наоружани, јер ''непријатељ вреба сваку нашу неопрезност'' (дакле фанатици)...

Све у свему, далеко од реалног приказа, али очекујем неке позитивне ефекте код просечног гледаоца.
Одговори

Ратко, непоправљиви оптимиста. Smile
Одговори

(18-11-2013, 12:54 AM)Милослав Самарџић Пише:  Ратко, непоправљиви оптимиста. Smile

Da se ovde složimo da je serija promašaj.

poznanica mi je bila kostimograf u seriji, inače posebno na zadnjoj sceni gde je borba. Kaže da je cela scena presečena i da pola fali. Kaže da je Jezdić pucao iz pištolja na dezertere, a onda izostala vojska, da je sve isečeno.
Одговори

То значи да је било и накнадне цензуре.
Одговори

(18-11-2013, 02:38 AM)Милослав Самарџић Пише:  То значи да је било и накнадне цензуре.

[Слика: 1378257_439071152869732_592952306_n.jpg]

Isečen ceo deo scene, ovde na snimku se vidi kako puca u dezertere.
Cela scena je trebalo da bude jaka borba, sa eksplozijama, pucanjem a ovo izmasakrirana - scena a ne neprijatelj...
Одговори

Људи 'ајде да почнемо са идејом да се сними серије о Равној Гори ван граница комуњарске Србије!

Ако је 100 иљаде евра по епизоди у питању, па скупило би се толико за прву епизоду а после како Бог 'оће!

Серија би могла да се снима рецимо у Републици Србској или код тутуноберача ако Додик неће да се замера!

Верујем да би се новац скупио у дијаспори само треба пожурити да се нешто уради пре него што сви 'вамо помру!

Наравно, и наше Љотићевце, најбољу Србску Војску, би требало убацити ал' ја да то режирам а Гос'н Самарџићу и Динчићу радо препуштамо Четнике!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним