Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

(11-11-2013, 02:09 AM)Felix Пише:  
(11-11-2013, 01:09 AM)Вања Пише:  Дајте људи, боље коментаре су оставили ови на Мајситију.

Па ето ти, то управо потврђује да је ова прва епизода дебакл!

Ипак је то прва епизода, не суди се серији по првој епизоди.

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
Одговори

Нађох ово о заузимању Сипског канала:
http://www.vreme.rs/cms/view.php?id=984707&print=yes
Одговори

(11-11-2013, 01:09 AM)Вања Пише:  Па и ти официри су људи. Smile

Што ће рећи да је сасвим у реду да се опијају по кафанама уместо да врше припреме за одбрану своје земље?

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Prva epizoda je generalno gledano veoma dobra. I naavno svi koji su u njoj očekivali neko opravdavanje za svoje vidjenje istorije biće teško razočarani.
Prvo, radi se o DRAMSKOJ trilogiji, dakle dramski a ne istorijski, dokumentarni ili akcioni film.
Drugo, ko je mislio da će serija biti nekakvo ogledalo njegovih političkih stavova, gadno se prevario.
Treće, biće razočarani svi oni koji su na komunsitički ili četnički način pokušali da prepravljaju istoriju
I na kraju četvrto, ovo je samo serija.
Одговори

Значи довољно је рећи да је трилогија ДРАМСКА па бити спреман изгутати све историјске и фактографске фалсификате у тој трилогији?

Одговори

(11-11-2013, 12:18 PM)Громовник Пише:  Значи довољно је рећи да је трилогија ДРАМСКА па бити спреман изгутати све историјске и фактографске фалсификате у тој трилогији?
Znači da treba biti spreman da je ovo serija, ništa manje ništa više. Istorijske činjenice su tu, ali dramski element preovladjuje. Ne znači to da će istorijske činjenice biti negirane, ali treba imati na umu da su istoričari u seriji imali uloge SAVETNIKA a ne REŽISERA Smile

Sa druge strane, biće osveženje, i kako nastavlja serija, biće jeko dobra običnom narodu, a partijašima levo i desno neće nikako biti po volji.

U ostalom, a zašto bi i bila?

P.S. Ovde već vidimo kako se g. Dinčić iznenadio da niej uzeta u obzir njegova verzija istorije oko Sipskog kanala, a u linku na prethodnoj stranici vidimo da je u stvari i bilo onako kako je u seriji prikazano. Niej bilo nikakvih borbi na kanalu, nikakve naše artiljerije i slično a posebno ne da su Nemci nahvalili naše vojnike...

Одговори

Не видим разлог зашто би се историјски елементи у сценарију уопште косили са драмским, ако нема скривених мотива у приказу ове серије. Историјски елементи као историјски елементи су непроменљиви, а посао доброг сценаристе јесте да само вешто уплете драмске елементе у њих, ако је већ узео историјску тему као базу за рад. Ако зарад "драмског елемента" сценариста почне да мења и историјске факте, у тој мери да како кажеш "драмски елемент преовлађује над историјским", то јасно показује да ту нешто није у реду. Не преовлађује то драмски елемент, него се историјске чињенице замењују историјским фалсификатима, а зарад чега, не знам. Нешто ми не пије воду да је то само "зарад драмског елемента".

Па баш се питам, кад су "зарад драмског елемента" Дражу од самог старта приказали као брадатог, иако је човек читаве 1941. био уредно избријан, што не приказаше, зарад истог тог "драмског елемента", рецимо Тита са роговима?

Одговори

(11-11-2013, 12:00 PM)Громовник Пише:  
(11-11-2013, 01:09 AM)Вања Пише:  Па и ти официри су људи. Smile

Што ће рећи да је сасвим у реду да се опијају по кафанама уместо да врше припреме за одбрану своје земље?

Ја нисам рекао да је у реду, већ да не знам што одмах скачу сви на то, шта је чудно и да је било тако. Мислим да је била жеља да се прикаже неспремност наше војске на рат.

Овај серијал колико се мени чини ће у центру имати обичан народ, верујем да ће Таралићима један син бити у партизанима један у четницима.

Али оно што ме погађа је што изгледа неки очекују обрнуте партизанске филмове. Како су некад сви четници били исти у партизанским филмовима, неки тако сад очекују да сви комунисти буду исти у неком филму, наравно сви лоши и исти.

Прва епизода и нема неких разочарања. Прво, драмска је серија, друго, не видим политичку обојеност. Треће, циљ је мени се чини да се ухвати нека средина, да се стави у центар српски народ, не четници или партизани, што би свакако и требало да буде тако.

У суштини, комунисти су одмах пре пуштања серије скочили да је то ''фалсификовање'' историје па би то верујем требало да значи нешто.

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
(Гаврило Принцип)
Одговори

(11-11-2013, 12:40 PM)Вања Пише:  Ја нисам рекао да је у реду, већ да не знам што одмах скачу сви на то, шта је чудно и да је било тако. Мислим да је била жеља да се прикаже неспремност наше војске на рат.

Скачу зато што се наставља тренд приказа Краљевих војника као алкохоличара неспремних за рат.

Интересантно како је тај вид неспремности наше војске за рат приказан у том светлу, али зато уопште није приказано рецимо како Хрватски официри пред напад широм касарни Југословенске војске замењују сандуке са муницијом сандуцима са песком.

Ах да, умало да заборавим да то данас није политички коректно.

Одговори

(11-11-2013, 12:39 PM)Громовник Пише:  Не видим разлог зашто би се историјски елементи у сценарију уопште косили са драмским, ако нема скривених мотива у приказу ове серије. Историјски елементи као историјски елементи су непроменљиви, а посао доброг сценаристе јесте да само вешто уплете драмске елементе у њих, ако је већ узео историјску тему као базу за рад. Ако зарад "драмског елемента" сценариста почне да мења и историјске факте, у тој мери да како кажеш "драмски елемент преовлађује над историјским", то јасно показује да ту нешто није у реду. Не преовлађује то драмски елемент, него се историјске чињенице замењују историјским фалсификатима, а зарад чега, не знам. Нешто ми не пије воду да је то само "зарад драмског елемента".

Па баш се питам, кад су "зарад драмског елемента" Дражу од самог старта приказали као брадатог, иако је човек читаве 1941. био уредно избријан, што не приказаше, зарад истог тог "драмског елемента", рецимо Тита са роговима?

E, to ti je "dramski element". Da sa bradom je tačno to. Ali moramoa razumemo činjenicu da se serija ne snima za nekog dobrog znalca, već sa "masu" - zamisli da su Draži prikazali ćosavog, svi bi ispljuvali Bajića kao "izdajnika, boljševika" itd.

Recimo meni je serija "Slom" izuzetno dobro uradjena, preporučujem da se gleda. Medjutim, biće još tih "tehničkih odstupanja" u seriji. Na primer svi vojnici u seriji nose JNA torbice, niko nema bajonet na pušci itd. Ali to su detalji koje primeti neko ko se zaista razume u to, a ne masa ljudi...
Одговори

(11-11-2013, 12:40 PM)Вања Пише:  Али оно што ме погађа је што изгледа неки очекују обрнуте партизанске филмове. Како су некад сви четници били исти у партизанским филмовима, неки тако сад очекују да сви комунисти буду исти у неком филму, наравно сви лоши и исти.

Ја сам једино очекивао да се испоштује историјска тачност, и да се комунистички врх прикаже онакакав какав је заиста био, немилосрдан, опортунистички, жедан Српске крви и вила на Дедињу.

Очигледно тако нешто видети нећемо.

(11-11-2013, 12:51 PM)Alex Пише:  E, to ti je "dramski element". Da sa bradom je tačno to. Ali moramoa razumemo činjenicu da se serija ne snima za nekog dobrog znalca, već sa "masu" - zamisli da su Draži prikazali ćosavog, svi bi ispljuvali Bajića kao "izdajnika, boljševika" itd.

Хоћеш рећи да маса не треба да зна како је заиста било, и како је Дража рецимо изгледао ратне 1941. године?

Не видим заиста зашто би га ико пљувао због поштовања историјских факата. Једна обична фотографија Драже из 1941. би објаснила ствари. С друге стране, ево видимо да га и овако пљују СКОЈ-евци, па ником ништа.

Одговори

(11-11-2013, 01:03 PM)Громовник Пише:  
(11-11-2013, 12:40 PM)Вања Пише:  Али оно што ме погађа је што изгледа неки очекују обрнуте партизанске филмове. Како су некад сви четници били исти у партизанским филмовима, неки тако сад очекују да сви комунисти буду исти у неком филму, наравно сви лоши и исти.

Ја сам једино очекивао да се испоштује историјска тачност, и да се комунистички врх прикаже онакакав какав је заиста био, немилосрдан, опортунистички, жедан Српске крви и вила на Дедињу.

(11-11-2013, 12:51 PM)Alex Пише:  E, to ti je "dramski element". Da sa bradom je tačno to. Ali moramoa razumemo činjenicu da se serija ne snima za nekog dobrog znalca, već sa "masu" - zamisli da su Draži prikazali ćosavog, svi bi ispljuvali Bajića kao "izdajnika, boljševika" itd.

Хоћеш рећи да маса не треба да зна како је заиста било, и како је Дража рецимо изгледао ратне 1941. године?

Не видим заиста зашто би га ико пљувао због поштовања историјских факата. Једна обична фотографија Драже из 1941. би објаснила ствари. С друге стране, ево видимо да га и овако пљују СКОЈ-евци, па ником ништа.

To je stvar dokumentarnog filma... Da su ga predstavili ćosavog, nikad ga ne bi prihvatili.
Одговори

(11-11-2013, 12:48 PM)Громовник Пише:  
(11-11-2013, 12:40 PM)Вања Пише:  Ја нисам рекао да је у реду, већ да не знам што одмах скачу сви на то, шта је чудно и да је било тако. Мислим да је била жеља да се прикаже неспремност наше војске на рат.

Скачу зато што се наставља тренд приказа Краљевих војника као алкохоличара неспремних за рат.

Интересантно како је тај вид неспремности наше војске за рат приказан у том светлу, али зато уопште није приказано рецимо како Хрватски официри пред напад широм касарни Југословенске војске замењују сандуке са муницијом сандуцима са песком.

Ах да, умало да заборавим да то данас није политички коректно.

Не слажем се, то зависи од тога какав је официр човек, а прво као да није било таквих официра у нашој војсци, од Српске војске до данашње? И овде је приказан један официр, не више њих, тако да нема никакве генерализације. Као што рекох, у центру је српски народ, и овај први серијал се веже за Србију, где су ипак већина мислим били Срби у војсци. Нико није рекао да није било тога да су војску саботирали како Хрвати и други, па на крају и комунисти.

Цитат:Ја сам једино очекивао да се испоштује историјска тачност, и да се комунистички врх прикаже онакакав какав је заиста био, немилосрдан, опортунистички, жедан Српске крви и вила на Дедињу.

Да се прикажу сви комунисти као крвожедни фанатици антисрпски настројени шта би тиме добио? Па обрнути партизански филм. Приказаће их верујем као фанатике који верују у победу СССР-а, то мислим на водеће комунисте, а свакако обичан ратник партизан није био такав. И не мора да значи да је комуниста био ''жедан српске крви'', то је генерализација.

„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.

Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
(Гаврило Принцип)
Одговори

Ja sam kao dijete o pocetku rata slusao price iz prve ruke od mog djeda,koji je tom prilikom zarobljen i interniran u Njemacku .Ukratko katastrofa i rasulo.
Sta se serije tice,dajte da odgledamo do kraja pa da sudimo.:dodgy:
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним