11-11-2013, 07:43 PM
Нова ТВ серија - Равна Гора
11-11-2013, 07:49 PM
То је то. Да је његов лик био у серији... и да је неки комуниста приказан као петоколонаш... и кад би баба имала...

11-11-2013, 08:00 PM
Да ли форумаши за пораз на Сипу верујете овом мом извору или, пак, историчарки-кустосу народног музеја Србије. Нећу да спорим њен текст, али то са кафаном није толико битно за разлику од оног што се дешавало изван ње. Можда су специјалци побили омамљене (то чак није ни витешки), али су се морали сукобити и са трезнима, којих је свакако било више. Дакле, отпор је пружен. И ја мислим да је то најважније. Дакле, нема говора да је јавашлук резултовао да Немци запоседну Сипски канал.
11-11-2013, 08:03 PM
Зна ли се бројно стање, колико је учествовало Немаца у нападу а колико је наших учестовалао у борби и бранило Сипски канал.
11-11-2013, 08:10 PM
(11-11-2013, 01:09 AM)Вања Пише: Дајте људи, боље коментаре су оставили ови на Мајситију. Шта сте запели за ту сцену у кафани? Па и ти официри су људи.Вања, због Ужичке Републике. Сви су жељни да се више превазиђе то блаћење официра, њихове претварање у пијандуре, женскароше, пробисвете и уопште тај комунистички поглед да су само они идеални а други неспособни. Надају се и људи, па кад виде опет то, али само увијено у обланду, морају да реагују. То је јаче од њих. Зато је и мени, и Милославу и многим другима сцена са Сипа одмах упечатљива.Друго, не мора баш све сад 100 посто да буде у детаље, то што официр банчи је можда жеља да се прикаже неспремност војске за рат, што је свакако било близу истине. И даље је ова једна епизода боља од сто партизанских филмова.
11-11-2013, 09:02 PM
Заиста, многи од нас очекују да серија „Равна Гора“ буде од помоћи, да се лакше носимо за шестодеценијским комунистичким наслеђем и да коначно државне институције добију инфузију за поштени и непристрасни рад на разоткривању прошлости. Међутим, испада да ћемо се поред тог наслеђа борити и са Равном Гором.
Паметном доста:
![[Слика: Uzicka_Republika_1973.jpg]](http://s12.postimg.org/9vpikalal/Uzicka_Republika_1973.jpg)
image upload
Ужичка Република (1974)
![[Слика: Ravna_Gora_2013.jpg]](http://s8.postimg.org/50jqc99ol/Ravna_Gora_2013.jpg)
print screen windows xp
Равна Гора (2013)
Ако ми сваку епизоду морамо да коментарише овако, или да износимо аргументе, ондa...
Можда претерујем у закључцима после првих 50 минута, али не верујем да серија одсупа од устаљених вредности. Не кривим Радоша Бајића већ оне који су му потписивали сценарио и давали одобрење. Да толико не могу да „прескоче“ није ми јасно. Бајићу смо послали нашу књигу о Расинском корпусу. Ту је реално описано како су наши официри на бугарској граници командовали. Ако је барем један делић искористио за објективно приказивање – биће добро. Али, сумњам.
Паметном доста:
![[Слика: Uzicka_Republika_1973.jpg]](http://s12.postimg.org/9vpikalal/Uzicka_Republika_1973.jpg)
image upload
Ужичка Република (1974)
![[Слика: Ravna_Gora_2013.jpg]](http://s8.postimg.org/50jqc99ol/Ravna_Gora_2013.jpg)
print screen windows xp
Равна Гора (2013)
Ако ми сваку епизоду морамо да коментарише овако, или да износимо аргументе, ондa...
Можда претерујем у закључцима после првих 50 минута, али не верујем да серија одсупа од устаљених вредности. Не кривим Радоша Бајића већ оне који су му потписивали сценарио и давали одобрење. Да толико не могу да „прескоче“ није ми јасно. Бајићу смо послали нашу књигу о Расинском корпусу. Ту је реално описано како су наши официри на бугарској граници командовали. Ако је барем један делић искористио за објективно приказивање – биће добро. Али, сумњам.
11-11-2013, 09:11 PM
Одлична паралела са овим сликама, свака част!
11-11-2013, 09:52 PM
(11-11-2013, 07:03 PM)Милослав Самарџић Пише: ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Још у изјавама протагониста пре годину и више дана, видело се да ће серија ''Равна Гора'' Радоша Бајића донети нови талас (нео)комунистичке пропаганде, али оволико карикарање вероватно нико није очекивао.
У првој епизоди не само што нема помена Равне Горе, Драже и четника, него је у последњем кадру ни мање ни више него Лењинова слика, уз неумерено величање комуниста. Слика вође бољшевика уједно је и последњи кадар у јединој акционој сцени: док падају бомбе на Београд, 6. априла 1941, комуниста трчи кроз експлозије да би спасао штиглића! Он је радник, али интелектуалац, а по манирима, што се каже, господин човек. Када је приказан у стану, камера се задржала на књигама из његове личне библиотеке. Нема их мало, а обимне су! Није му промакао штиглић, који је сломио крило ударивши у прозор. Комуниста је, наравно, хуманиста. Узима птицу, прави јој кутију, храни је и чува. А сутрадан ујутру је носи у фабрику, са све кутијом, ваљда да се не би осећала одбаченом, шта ли.
Наставак:
http://www.pogledi.rs/tv-serija-ravna-go...cekivanja/
Мислим да претерујеш мало Самарџићу, каква комунистичка пропаганда, није то Ужичка република. У сваком случају мислим да пренагљујете са коментарима, тек је изашла једна епизода. И у суштини буни се и Субнор а буне се и присталице Драже. Занимљиво.
„Тромо се време вуче,
И ничег новог нема,
Данас све као јуче,
Сутра се исто спрема.
Право је рекао Жерајић,
тај српски соко сиви:
Ко хоће да живи нек мре,
ко хоће да мре нек живи!“
(Гаврило Принцип)
11-11-2013, 10:33 PM
Kolkko smo do sada videli, to sa Sipskim kanalom kakoje opisano slaže se sa državnim arhivima i nemačkim izveštajima. Nigde se ne spominju nikakvi topovi, nemački gubitci ili slično. Čak se i opijanje oficira pominje u članku koji daje gđa. kustos, sa sve kurvama iz Turn-Severina...
Posebno što je neko ovde pokušao da progura da je "folksdojčer" potrovao oficire, a onda ispalo da je neki beli Rus koji je radio za švabe.
Naredna serija se zove "Užička republika"
Kako nije javašluk kada su oficiri bančili i kurvali se? Čuj "omamljeni" - pijani.
Uz to morali su da budu kod vojnika,a nisu. Otpor jeste prižen, ali berezervnoslab i bez komande, znači gotovo beznačajan.
Sa druge strane imamo herojske otpore drugih jedinica, posebno avijacije, ali Sipski kanal, bio je debakl.
Posebno što je neko ovde pokušao da progura da je "folksdojčer" potrovao oficire, a onda ispalo da je neki beli Rus koji je radio za švabe.
(11-11-2013, 09:52 PM)Вања Пише:(11-11-2013, 07:03 PM)Милослав Самарџић Пише: ПИШЕ: Милослав САМАРЏИЋ
Још у изјавама протагониста пре годину и више дана, видело се да ће серија ''Равна Гора'' Радоша Бајића донети нови талас (нео)комунистичке пропаганде, али оволико карикарање вероватно нико није очекивао.
У првој епизоди не само што нема помена Равне Горе, Драже и четника, него је у последњем кадру ни мање ни више него Лењинова слика, уз неумерено величање комуниста. Слика вође бољшевика уједно је и последњи кадар у јединој акционој сцени: док падају бомбе на Београд, 6. априла 1941, комуниста трчи кроз експлозије да би спасао штиглића! Он је радник, али интелектуалац, а по манирима, што се каже, господин човек. Када је приказан у стану, камера се задржала на књигама из његове личне библиотеке. Нема их мало, а обимне су! Није му промакао штиглић, који је сломио крило ударивши у прозор. Комуниста је, наравно, хуманиста. Узима птицу, прави јој кутију, храни је и чува. А сутрадан ујутру је носи у фабрику, са све кутијом, ваљда да се не би осећала одбаченом, шта ли.
Наставак:
http://www.pogledi.rs/tv-serija-ravna-go...cekivanja/
Мислим да претерујеш мало Самарџићу, каква комунистичка пропаганда, није то Ужичка република. У сваком случају мислим да пренагљујете са коментарима, тек је изашла једна епизода. И у суштини буни се и Субнор а буне се и присталице Драже. Занимљиво.
Naredna serija se zove "Užička republika"
(11-11-2013, 08:00 PM)Александар Динчић Пише: Да ли форумаши за пораз на Сипу верујете овом мом извору или, пак, историчарки-кустосу народног музеја Србије. Нећу да спорим њен текст, али то са кафаном није толико битно за разлику од оног што се дешавало изван ње. Можда су специјалци побили омамљене (то чак није ни витешки), али су се морали сукобити и са трезнима, којих је свакако било више. Дакле, отпор је пружен. И ја мислим да је то најважније. Дакле, нема говора да је јавашлук резултовао да Немци запоседну Сипски канал.
Kako nije javašluk kada su oficiri bančili i kurvali se? Čuj "omamljeni" - pijani.
Uz to morali su da budu kod vojnika,a nisu. Otpor jeste prižen, ali berezervnoslab i bez komande, znači gotovo beznačajan.
Sa druge strane imamo herojske otpore drugih jedinica, posebno avijacije, ali Sipski kanal, bio je debakl.
11-11-2013, 10:58 PM
Динчићу у праву си.Мислили смо да када почне серија идемо од почетка,да смо равноправни на старту. Мислио сам да ће људи видети неке ствари, и почети да размишљају о томе.Кад оно наши одмах пијани,а комунац спашава птичицу.Опет мислим да ће бити само полазна тачка за даље разоткривање истине.
11-11-2013, 11:06 PM
(11-11-2013, 10:58 PM)Петар Пише: Динчићу у праву си.Мислили смо да када почне серија идемо од почетка,да смо равноправни на старту. Мислио сам да ће људи видети неке ствари, и почети да размишљају о томе.Кад оно наши одмах пијани,а комунац спашава птичицу.Опет мислим да ће бити само полазна тачка за даље разоткривање истине.
Koji "vaši pijani" četnici u opšte nisu prikazani, nego oficiri kraljevske vojske, koaj je bila zajednička. Do četnika i partizana još nismo došli.
11-11-2013, 11:19 PM
(11-11-2013, 11:06 PM)Alex Пише: Koji "vaši pijani" četnici u opšte nisu prikazani, nego oficiri kraljevske vojske, koaj je bila zajednička. Do četnika i partizana još nismo došli.
Ти изгледа не знаш да су четници били војска, а партизани банда.
Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
11-11-2013, 11:30 PM
(11-11-2013, 10:33 PM)Alex Пише: Kolkko smo do sada videli, to sa Sipskim kanalom kakoje opisano slaže se sa državnim arhivima i nemačkim izveštajima. Nigde se ne spominju nikakvi topovi, nemački gubitci ili slično. Čak se i opijanje oficira pominje u članku koji daje gđa. kustos, sa sve kurvama iz Turn-Severina...
Чак да је и било тако, да ли баш мора опет да се српски официр блати као кафанска испичутура? Јел то баш толико важно? Зар је Сип биo једина важна тачка отпора? Зар није било исто тако напада и из правца Аустрије и Бугарске?
Међутим, као што рекох, не може се шест деценија испирања мозга баш тако лако бацити на сметлиште.
Многи то не могу да схвате, гледајући серију са потајном жељом да ће бити заиста нешто ново и да неко претерује. Али, човека који проучава све то напросто погађа таква неправда. Он је одмах види. Лако је људима који то нису знали, па им ово изгледа ок. Правећи паралелу, стварате у глави слику идеалиста и изгубљеника. А докле тако? Ту је проблем.
12-11-2013, 12:02 AM
За мене су официри краљевске војске наши,наравно српски официри. Нећу да се расправљам са тобом.Могао је да прескочи детаљ са кафаном,расула је било довољно. Има и примера ваљаног отпора.Али оно што се годинама пребацивало,масне браде,пијанства,курвање оно опет на самом почетку.Ок,не четницима,али официрима.Маса то одмах прими.Можда рано судимо,ил смо очекивали превише....
« Старије Теме | Новије Теме »
Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)