Оцена Теме:
  • 14 Гласов(а) - 4.14 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Нова ТВ серија - Равна Гора

(19-12-2013, 01:46 PM)Бенито Пише:  Овде је најтеже утврдити има ли више увлачења комунистима или цензуре. Катастрофа је што је Радашину Булајићу ово био главни извор.
Зна ли неко је ли Мартиновић од Бајица са Цетиња?

Из Бања Луке је. Мислим да је Николај већ напоменуо да су у његовим мемоарима Дража и четници нон-стоп пијани. Он пише да је одбио да се бори против муслимана у Босни, па је остао у западној Србији са попом Владом Зечевићем. Уствари, он је био под истрагом због мистериозне погибије Илије Пажина на Равној Гори. Истог Пажина који је наводно убио оног муслимана. После је осуђен на смрт, јер је спремао заверу против Драже због чега је и убијен Пажин. Дакле, он је обични официр - војни бегунац. После је лишен и чина. Код Тита је био генерал.
Ратком Мартиновићем је одушевљен Света Филиповић. И то је једино што Свети замерам.
Одговори

Који је извор за убиство Пажина? Јел беше он сахрањен на гробљу у ГМ?
Одговори

(21-12-2013, 04:34 PM)Бенито Пише:  На промоцији књиге Радашина Булајића, Душан Ковачевић је рекао да се стадион Партизана налази на масовној гробници. Ово је за мене нови моменат. Зна ли неко шта о овоме?

Нема везе. Немци су испод Обилићевог стадиона.
Одговори

(22-12-2013, 02:03 AM)Милослав Самарџић Пише:  Који је извор за убиство Пажина? Јел беше он сахрањен на гробљу у ГМ?
Сам Ратко Мартиновић.
Одговори

И шта каже, ко га је убио?
Одговори

Босанци.
Одговори

Уствари, то су наши Срби из Босне, али пише у Титово време - то су за њега Босанци. Командант тих "Босанаца" био је он.
Одговори

И шта је тачно, Звонкова верзија да је био несрећни случај, или ово?
Одговори

Не би бежао да је чист. И не би га четници осудили на смрт тек-тако.
Одговори

Не пише тако Звонко. Ево шта пише и мислим да нема разлога да му не верујемо:

Међу онима који су се од почетка нашли уз Михаиловића био је један кршан и весео Херцеговац, поручник Илија Пажин. Илија се често шалио са Фрањом, па се кроз шале и тегобан живот између њих двојице развило пријатељство. Кад је одред стигао на Равну Гору, Пажин и Сеничар сместили су се у исту трлу, одмах до колибе коју смо звали Главни штаб, зато што је у њој ноћивао Дража. Већ првих дана људи из суседних па и удаљенијих села стидљиво су, а у почетку и са неповерењем, долазили до нас у планину. Једног дана стигла је и група ојађених Босанаца и међу њима један коме су усташе још у априлу убили жену и децу. Од очајања и бола несрећник је био шенуо памећу. Тражио је бомбе и муницију да се што пре врати на своје згариште и свети онима који су му уништили све што је у животу имао. На несрећу, један од наших људи, који је од самог почетка гледао на Фрању са подозрењем и љубомором, бацио је угарак у стог сена дошанувши Босанцу да је Фрања Хрват. Следеће ноћи, кад је људство полегало, Босанац се дочепао нечије пушке и увукао у колибу у којој су спавали Пажин и Сеничар.
Да би се нашалио, Илија се те ноћи пружио по Фрањином лежишту на коме је овај у току дана био простро свежу папрат и нарамак чисте сламе. У глувој ноћи, кроз дубоки поток одјекнула су само два пуцња, али праћена хиљадама одјека стварали су утисак да се руши планина. У полусну, помишљајући на немачки ваздушни напад, војници су се за трен ока сручили у поток. Из Фрањине колибе чули су се јауци. У локви крви погођен на два места, лежао је на простртој слами Илија Пажин, несуђена жртва ове трагедије. Уздржавајући сузе Фрања је свога пријатеља умотао у сељачке шаренице и на воловским колима спустио до среске болнице у Горњем Милановцу. На жалост за Илију није било помоћи. Сахрањен је на милановачком гробљу, а гроб му је, када сам год поред њега прошао, био окићен цвећем и зеленилом.
У пометњи која се те ноћи створила, Босанац се докопао оближње шуме у којој му се траг заувек изгубио.

Звонко Вучковић, Сећања из рата, Крагујевац, 2001, страна 83.
Одговори

Otkud da Palosevic prica "dje si" ? Procitah na vise mesta , pa i kod Miloslava da je iz Beograda? Jos jedna materijalna greska, verovarno.
Одговори

(22-12-2013, 09:25 AM)beogradjanin Пише:  Otkud da Palosevic prica "dje si" ? Procitah na vise mesta , pa i kod Miloslava da je iz Beograda? Jos jedna materijalna greska, verovarno.
Баш треба да подигнем његов досије. Прочитао сам га, чини ми се да пише да је био из БГ.
Одговори

А ја све мислим да је ту дебело умешан Мартиновић. Понављам - да је чист не би бежао комунистима, тј. тражио да иде са Равне Горе у помоћ Дангићу.
Одговори

Из војног досијеа-картона :
коњ. мајор МИОДРАГ ПАНТЕ ПАЛОШЕВИЋ, рођ. 1. дец. 1901 год. у Београду
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 3 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним