Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 5 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дража са народом на сајтовима Телеграф и Србин-инфо

(23-09-2013, 12:27 PM)Николај Пише:  
(23-09-2013, 09:52 AM)ватхра Пише:  Да, да, то је било у оној теми где сте објашњавали да је ослобађање Ваљева почетком септембра било после уласка Совјета у Србију, а ослобађање Крушевца половином октобра пре Smile
Ево како је изгледало то "ослобођење" Ваљева.

Комунисти у зору 14. септембра упадају у град и сукобљавају се са љотићевцима. Тек сутрадан у поподневним часовима успевају да сломе њихов отпор. Немачка упоришта у касарни бившег 5. пука, згради Окружног суда и кући комунисте др. Милоша Пантића остају неосвојена (нису ни покушали да их освоје). Партизани одмах почињу да стрељају "народне непријатеље", а према њиховим изворима и 61 љотићевца. Наредног дана, предвече 16. септембра из правца Београда долази немачка мото-механизована колона која деблокира свој гарнизон у Ваљеву, а комунисти беже на све стране. Немци у складу са својим планом концентрације ка Београду, угроженом приближавањем Црвене армије из Бугарске и Румуније, доносе одлуку да трупе из Ваљева и области Шапца крену ка Убу. Око 11 часова 18. септембра Немци напуштају Ваљево неузнемиравани од било кога. Мање снаге комуниста улазе у град тог дана око 18 часова, вероватно да се увере да су Немци од којих су "ослободили" град, заиста отишли.

Нешто слично се десило и у Зајечару 7. септембра.
Имате ли негде неки текст са више детаља о борбама за Ваљево, или неки документ и фотографију? Читао сам Карапанџића, али га не сматрам релевантним извором. Иначе, Ваљевац сам па ме занима више о томе.

“Come now, a man must display some madness from time to time. Helps him feel alive.”
Одговори

Имаш то детаљније код Б. Димитријевића у "Ваљевским равногорцима".
Одговори

Комунисти у Априлском рату 1941:
http://www.telegraf.rs/vesti/891560-otkr...jnike-foto
Одговори

Ово су градови које су ослободили четници, а не партизани! (Фото)

http://srbin.info/2013/12/24/ovo-su-grad...zani-foto/

Одличан текст!!!
Одговори

Одлична слика на тенку.Зна ли неко где је сликано? Једно питање.Како да набавим књигу Ваљевски равногорци?
Одговори

Пази сад ово, ал' закључак је генијалан: "Напомена: Сврха овог текста није да досегне објективну историјску истину – пошто се до ње може доћи само тоталним увидом у апсолутно сва документа и сведочења, што превазилази моћ једног новинског чланка – већ да домаћем читаоцу предочи лично искуство и мишљење особе која је била актер догађаја о којима је реч. Нека од тих искустава не могу бити оспорена, док о ставовима и тумачењима догађаја увек може бити полемике."
Убаце мало оригиналне фотографије, мало фалсификате и фотографије Пећанчевих четника са Швабама и направе...
http://www.telegraf.rs/vesti/908038-hitl...izana-foto
Одговори

Ау, који је ово дилетант. Па што му неко не рече бар за онај "Ђуришићев" Гвоздени крст. Да га је то у ствари одликовао Немосав са Мајситија, а не Хитлер.
Одговори

Ово је писао неки млади студент, под окриљем субнора. Тачно се види по стилу. Синдром једне књиге је очигледан, а вероватно се зато није ни потписао.
Него, интересује ме да ли неко зна нешто о фотографији која је потписана са "непознати немачки аутор"? Који су четници на фотосу?
Одговори

(29-12-2013, 12:14 AM)Бенито Пише:  Ово је писао неки млади студент, под окриљем субнора. Тачно се види по стилу. Синдром једне књиге је очигледан, а вероватно се зато није ни потписао.
Него, интересује ме да ли неко зна нешто о фотографији која је потписана са "непознати немачки аутор"? Који су четници на фотосу?
Лукачевић је на слици, то је оно кад су га заробили припадници Вражје дивизије у Фочи, маја 1943, па га пустили под притиском Италијана.
Одговори

Мислим да ово није снимљено маја месеца 1943. у Фочи, јер на слици носе дугачке капуте и шињеле. Али исто тако не верујем ни да је снимљено децембра те године, како Ватхра тврди, јер не делује као да је зимски период у питању.

[Слика: cetnik-lukacevic-sa-nemc.jpg]

По мом мишљењу, најреалније је, да је ово снимљено марта месеца 1943. године у Коњицу, када је бранио град од комуниста, а у њему је тада било и нешто Немаца и Италијана. То је оно када им се представио као капетан Никола Ђурић, под командом "пуковника Јовановића".
Одговори

(29-12-2013, 09:50 AM)Николај Пише:  Мислим да ово није снимљено маја месеца 1943. у Фочи, јер на слици носе дугачке капуте и шињеле. Али исто тако не верујем ни да је снимљено децембра те године, како Ватхра тврди, јер не делује као да је зимски период у питању.

Подсети ме само где сам то тврдио.
Одговори

http://www.pouke.org/forum/topic/29974-%...83/page-20
Одговори

(29-12-2013, 11:44 AM)Николај Пише:  http://www.pouke.org/forum/topic/29974-%...83/page-20

Неће бити.
Одговори

Цитат:Рецимо на овој слици видимо Лукачевића са Немцима, који месец пре него што је ”импресионирао” британског краља Ђорђа.
Ако га је "импресионирао" у марту 1944. године, када се краљ Петар женио, шта је онда "који месец" пре тога? Ајде, не мора да буде децембар, нека буде јануар 1944. год. Је ли то мења ствари? Па тек на јануар не личи.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним