Хтео бих да прокоментаришем овај чланак:
http://www.pogledi.rs/nemacka-i-rat-zapa...iv-rusije/
јер је заиста тачан и реалан од прве до последње речи.
Веома ми је драго што постоје људи у Србији, у том случају жена, који су толико луцидни и способни за такве анализе, -треба да буду Срби поносни на то!!- док на Западу влада једноумље и сви новинари, као увек плитки, необавештени и некоректни, причају о Украјини исту пропаганду.
А има неких младих образованих људи који мисле да на Западу постоји једна супериорна цивилизација!!...
Желим да се осврнем поготово на тај пасус:
„Немачки удео у догађајима у Украјини демонстрира нереалност Путинове наде да се Русија гео-економски тешње повеже са двема централним европским силама Немачком и Француском. Предуслов овог гео-економског повезивања је Путинова идеја Европе као самосвојног гео-политичког блока ...
...С друге стране, Немачка је током последњих неколико година показала да може да се супротстави Америци и самостално води сопствену спољну политику, када јој то одговара, па се мора претпоставити да је агресивни курс према Русији пре свега слободни избор.“
Па и ја слично мислим.
Такву наду су имали Руси још од Горбачова, међутим то је нереално до толике мере која превазилази наивност. Па и у Србији неки мисле да су Немачка и остале европске земље жртве америчке хегемоније. То није по мени тачно. Немци су показали у доба подршке отцепљењу Словеније и Хрватске, која је била конкретнија него људи обично мисле, да имају своју политику у источној Европи.
Једноставно европске земље имају и свој интерес од такве политике и ту воде добровољно.
Хтео бих додати такође да та антируска и антиПутинова хистерија у медијима не постоји само у Немачкој него и у Италији и претпостављам и у другим западним земљама.
Новинари нимало нису објаснили какав уговор је украјинска власт одбила, колико је повољан тој земљи или не, него из предубеђења подржали су демостранте и хулигане.
Отворено кажу да ти се боре за „слободу“, док власт председника Јануковића називају „режимом“ без обзира на то да је он био демократски изабран и да је познато проруски оријентисан, дакле да је већина украјинских бирача морала бити свесна тог избора.
У тој антируској кампањи истакају се левичарски новинари блиски бившој комунистичкој партији, која је била некада везан за Совјетски Савез и примила руске паре све до осамдесетих година. Њихов дневник на трећем државном каналу, чија главна уредница је управо рођена ћерка некадашњег популарног секретара Италијанске Комунистичке Партије Енрика Берлингуера, не пропушта прилику да критикује руску власт и демонизује Путина.
Додајем да та антируска кампања на Западу није нимало случајна, него сасвим укорењена у његовим интересима и на њу може повезивати и антисрпска политика из 90-их све до данас, тако да је сулудо када неки Срби причају како је крив Милошевић што није лобирао...