Оцена Теме:
  • 12 Гласов(а) - 3.92 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Украјина и Новорусија

(22-02-2023, 01:36 PM)Бенито Пише:  Сасвим исто као што су се наслови на насловним страницама најпознатијих новина, главне вести Дневника у 15х на Радио Београду (најважније информативне емисије у држави, према којој су се управљали сви новинари информативе у земљи) и Дневника ТВ Београд, доцније РТС у 19-30х, и данас се наставља уређивање главних вести у неком неидентификованом центру, попут тадашњег Градског секретаријата СКС Београд.
Најбољи пример за то можемо видети у данашњој анализи у Дневнику РТС поводом годину дана рата у Украјини. Све врви од негативних епитета на рачун Русије, а промешан са наизглед неутралном али отвореном подршком Украјини.
Посебно сам чекао део где ће рећи број погинулих на обе стране, јер је то кључни део извештаја, који су они дуго пеглали док су се одлучили који број да саопште - онда је уследио број који је саопштила украјинска страна и то под директном контролом западњака. То знамо ми који пратимо разне изворе, али не знају обични грађани, а РТС не саопштава извор ових информација :
"Са украјинске стране погинуло је 42 хиљаде војника, и 38 хиљада добровољаца. Руси су имали преко 100 хиљада губитака."
Мислим да није потребан коментар после оваквог извештаја. Нагласити само да број погинулих украјинских војника само из Дњепропетровске области давно прешао 17 хиљада, а с обзиром да постоје још 23 приближно једнаке области са којих Украјина мобилише људство за војску, не треба бити превише промућуран да се схвати колико је Украјинаца погинуло у униформи украјинске војске. Што се тиче Руса, у овом тренутку је апсолутна спекулација поменути било који број погинулих, зато што Руси имају читав државни и војни систем који онемогућава да се тај број пронађе. Али, очигледно је да је највећи број погинулих међу Русима они који припадају специјализованим и посебним јединицама попут Вагнера, Козачког пука, Ахмата, десантноспецијалних јединица и маринаца и сличних, јер они највише учествују у офанзивним активностима.
Са друге стране, Руси доминирају у артиљерији, ракетној и ваздушној војној активности што односи огроман број украјинских војника не само на фронту, него и у позадини.
Једном речју, РТС је по ко зна који пут показао каква је срамота за новинарску професију.
Праве нас комплетним будала свим тим поступцима. Љутко 
И тако раде више деценија, након што се залете, лоше процене (конкретно хвалоспеви Путину у дежурним билтенима), па онда повуку и спинују до бесконачности. Где можеш на тај начин да превеслаш, на пример, историчара, који је пројектован да памти и повезује. 
Вређају нам интелигенцију.
Одговори

А сад, невезано за извештавање РТС и осталих под.... мува...
На ширем подручју Авдејевке, као и на линији рудника Бахмут - Соледар, користећи природне географске ресурсе, као и цивилну инфраструктуру направљену деценијама уназад, припадници Украјинске војске су, за 7-8 година, створили један од најјачих икада постојалих одбрамбених система. Много је знања, новаца и труда уложено у ове пројекте.
То је несумњиво оправдање за Руску војску која је закочена на овом главном правцу удара својих снага. Међутим, морам прокоментарисати да ми се не допада развој ситуације, односно спорост у овој фази СВО. Наиме, нема сумње да ће Руси скршити отпор у Бахмуту, а доцније и на Авдијевки, али  симптоматично је да Руси не улажу још већи напор у заузимању ових просторија у тренутку када Запад још увек не може да пошаље нову значајнију помоћ Украјини. Уместо да се искористи фактор времена, па чак и по цену пуштања делова украјинских снага да се повуку, и да се заузму те територије, ми гледамо како Руси прећутно дозвољавају да Бајден дође у Кијев и тиме јасно да до знања свима да ће рат потрајати.
Не желим да спекулишем да ли постоји договор Москве и Вашингтона, али мислим и да Руси, својим повременим преспорим напредовањем, изгледа желе, колико и Американци, да овај рат заиста траје до последњег Украјинца.
Зато могу само рећи да ми се Суровикин много више свидео као војни стратег од Герасимова. Једноставно, све ми је тада деловао више војнички, стратешки утегнуто, родовски координисано и прецизно. Укључујући и повлачење са Херсона. 
Могућа су само два разлога због тренутне ситуације: примарно је да Велике силе сматрају да још није моменат за Велику мировну конференцију и да се чекају избори у САД; а секундарни да су мало пресушили ресурси не само на Западу, него и у Русији, и да се чека допуна муницијом са различитих страна.
Било шта да је у питању, уверен сам да Руси сад греше што не крену жешће, јер су Украјинци малтене на коленима и за њих саме је боље да ово крене према крају. Овако, Украјини прети тотално уништење, а Русији расте и то енормно цена овог рата.
Једна од основних филозофија рата је када треба кренути у фазу завршетка. Бојим се да ко год се играо са тим тренутком није добро прошао.
Одговори

(22-02-2023, 07:55 PM)Николај Пише:  Недавно сам случајно закачио Дневник РТС-а кад сам био код мојих, а иначе не гледам ТВ генерално. Потрефило се да буде прилог баш о Украјини. Морао сам да погледам у екран да проверим да није у питању ХРТ. Тако ми је деловало.

Вечерас је било више саговорника изгледа, мада сам релативно касно укључио.
 Је пратио ко емисију?
Одговори

[Слика: IMG-7a337ed1619f0199dbf936cb62d63ccc-V.jpg]

Још један антируски потез  режима Овог — Делегација Србије у Генералној скупштини УН поново је гласала против братске Русије. Даклем, званични Београд је подржао антируску резолуцију којом се позива Русија да "повуче војску из Украјине".

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Ситуација у Придњестровљу изузетно напета...
Одговори

Даклем колико видим цео свет је подржао Резолуцију. Изузев 5 земаља. 185 земаља.

Чак и чланице ОДБК.

Тако да кажи Пушкићу да ти купи сендвич и воду да не ботујеш у празно.

Шумадунац ти ко да си мало ограничен интелкетуално, то сам баш приметио.

Чудиш се што је Србија гласала. Па Србија је од средином 90-их а поготово после Петог октобра у ЕУ. 80% српске привреде чине ЕУ, Србија је увелико увела Америчку демократију...

И да немој да се чудиш и пиждриш овде Србија ће 27-ог потписати Феанцуско- Немачки споразум а касније и пуно признање Косова.

Русија није у интересу Србије. То што Вучић манипулише емоцијама је за наиван народ. Све екс ју земље као и цела ЕУ су под контролом Америчких фондова, фондација и института. Опен Балкан је Сорошевска идеја...

Јосип Броз-Амброз Тито! ДА, ТО ЈЕ БИО ПЕГАВИ ТРБАТИ, ФАРБАНИ ПА КОЛМОВАНИ, У МИДЕРЕ УТЕГНУТИ АУСТРО-УГАРСКИ ЦУГСФИРЕР, ТРОСТРУКИ ШПИЛЕ И МАЂАРСКИ ЧИВА, ЈОСИП БРОЗ-АМБРОЗ ТИТО, СРБОУБИЦА ПРВИ ДО ПАВЕЛИЋА!!!
ПРОСВЕТАР.
Одговори

(24-02-2023, 12:08 AM)Mekenzi Пише:  Даклем колико видим цео свет је подржао Резолуцију. Изузев 5 земаља. 185 земаља.

Чак и чланице ОДБК.

Тако да кажи Пушкићу да ти купи сендвич и воду да не ботујеш у празно.

Шумадунац ти ко да си мало ограничен интелкетуално, то сам баш приметио.

Чудиш се што је Србија гласала. Па Србија је од средином 90-их а поготово после Петог октобра у ЕУ. 80% српске привреде чине ЕУ, Србија је увелико увела Америчку демократију...

И да немиј да се чудиш и пиждриш овде Србија ће 27-ог потписати Феанцуско- Немачки споразум а касније и пуно признање Косова.

Русија није у инрересу Србије. Све екс ју земље као и цела ЕУ су пис ко тролом Амрричких фобдова, фондација и инатитута. Опен Балкан је Сорошевска идеја...

Зар ти уздржане рачунаш да су гласали за?
Прочитај мало боље, растолкуј како се гласа, па ћеш доћи до правог закључка.
Гласање у Уједињеним Нацијама је једна врста силовања...
Неки пристану без опирања а неки се гицају док им не уђе...
Јел се можда сећаш како је било гласање када смо ми били у питању?
УН је обичан куплерај а куплер мајстор намештеник каубоја.
Да не цртам даље, паметан си ти кад хоћеш.
Одговори

(23-02-2023, 11:34 PM)Шумадинац Пише:  [Слика: IMG-7a337ed1619f0199dbf936cb62d63ccc-V.jpg]

Још један антируски потез  режима Овог — Делегација Србије у Генералној скупштини УН поново је гласала против братске Русије. Даклем, званични Београд је подржао антируску резолуцију којом се позива Русија да "повуче војску из Украјине".

Шумадинац, ми не можемо допустити да Украјина престане да поштује наш територијални интегритет. Ове резолуције су иначе необавезујуће.
Одговори

Сада ћу испасти наивним, и већ знам шта ће ми људи одговорити...
С обзиром да западне земље великим трубама осуђују агресију Русије над Украјином, причају да је бомбардовање цивилних инфраструктура тешки ратни злочин, залажу за поштовање међународног права и територијалног интегритета Украјине...
зашто српске власти не искоришћавају ту историјску прилику да поентирају??
Што не питају на међународном плану зашто су оне подржале Нато-агресију над Србијом, зашто нису тражиле да Нато буде кажњен због бомбардовања цивилних инфраструктура у Србији??
И зашто не повлаче признање независности Косова??

И још то: током године дана рата у Украјини нисам икад чуо западне репортере како причају о невиним украјинским жртвама као "колатералном штетом"...
Одговори

(23-02-2023, 01:00 AM)Бенито Пише:  А сад, невезано за извештавање РТС и осталих под.... мува...
На ширем подручју Авдејевке, као и на линији рудника Бахмут - Соледар, користећи природне географске ресурсе, као и цивилну инфраструктуру направљену деценијама уназад, припадници Украјинске војске су, за 7-8 година, створили један од најјачих икада постојалих одбрамбених система. Много је знања, новаца и труда уложено у ове пројекте.
То је несумњиво оправдање за Руску војску која је закочена на овом главном правцу удара својих снага. Међутим, морам прокоментарисати да ми се не допада развој ситуације, односно спорост у овој фази СВО. Наиме, нема сумње да ће Руси скршити отпор у Бахмуту, а доцније и на Авдијевки, али  симптоматично је да Руси не улажу још већи напор у заузимању ових просторија у тренутку када Запад још увек не може да пошаље нову значајнију помоћ Украјини. Уместо да се искористи фактор времена, па чак и по цену пуштања делова украјинских снага да се повуку, и да се заузму те територије, ми гледамо како Руси прећутно дозвољавају да Бајден дође у Кијев и тиме јасно да до знања свима да ће рат потрајати.
Не желим да спекулишем да ли постоји договор Москве и Вашингтона, али мислим и да Руси, својим повременим преспорим напредовањем, изгледа желе, колико и Американци, да овај рат заиста траје до последњег Украјинца.
Зато могу само рећи да ми се Суровикин много више свидео као војни стратег од Герасимова. Једноставно, све ми је тада деловао више војнички, стратешки утегнуто, родовски координисано и прецизно. Укључујући и повлачење са Херсона. 
Могућа су само два разлога због тренутне ситуације: примарно је да Велике силе сматрају да још није моменат за Велику мировну конференцију и да се чекају избори у САД; а секундарни да су мало пресушили ресурси не само на Западу, него и у Русији, и да се чека допуна муницијом са различитих страна.
Било шта да је у питању, уверен сам да Руси сад греше што не крену жешће, јер су Украјинци малтене на коленима и за њих саме је боље да ово крене према крају. Овако, Украјини прети тотално уништење, а Русији расте и то енормно цена овог рата.
Једна од основних филозофија рата је када треба кренути у фазу завршетка. Бојим се да ко год се играо са тим тренутком није добро прошао..

..и шта онда ?

што мислиш да Русији не одговара оваква линија фронта, гађају са дистанце, помало напредују, близу су своје границе одма им је иза леђа, онда се мало укопају па се онда ови залећу на нишан, па и краткодометне ракете добаце, понека далекометна, дрон, да је било која друга консталација било би теже, да је фронт на западу морао би балистичке ракете, па би били са свих страна окружени, па би било како додутурити оружије, па које, па да им узму целу територију ваља гањати герилу, спречават терористички акт, или да је фронт негде у пољској, Северној Кореји, Косову, Вијетнаму, или на Куби..... или под Стаљинградом, Москвом......
Крцкај, свет се мења, ја не бих још спорији темпо, милим да је овај таман, мало их куцка ко орах споља, мало се они сами свађају трули пуцају изнутра, дозирано, с мером, вером, ....  без икаквих проблема
Одговори

(24-02-2023, 03:45 PM)Београђанин Пише:  
(23-02-2023, 11:34 PM)Шумадинац Пише:  [Слика: IMG-7a337ed1619f0199dbf936cb62d63ccc-V.jpg]

Шумадинац, ми не можемо допустити да Украјина престане да поштује наш територијални интегритет. Ове резолуције су иначе необавезујуће.

Украјина је јак фактор, иначе, па "не можемо допустити тако нешто".

Дај бре, Београђанин, окани се тих вучићевских штосова.
Одговори

(24-02-2023, 07:24 PM)Ђорђе Пише:  
(24-02-2023, 03:45 PM)Београђанин Пише:  

Украјина је јак фактор, иначе, па "не можемо допустити тако нешто".

Дај бре, Београђанин, окани се тих вучићевских штосова.

И да није, не треба нам да они признају Косово.
Одговори

Веома је битно да ли ће покојна Украјина признати Косово. То нам никако не треба.

Сирома'
Одговори

(24-02-2023, 05:52 PM)Djoleat Пише:  
(23-02-2023, 01:00 AM)Бенито Пише:  А сад, невезано за извештавање РТС и осталих под.... мува...
Једна од основних филозофија рата је када треба кренути у фазу завршетка. Бојим се да ко год се играо са тим тренутком није добро прошао..

..и шта онда ?

што мислиш да Русији не одговара оваква линија фронта, гађају са дистанце, помало напредују, близу су своје границе одма им је иза леђа, онда се мало укопају па се онда ови залећу на нишан, па и краткодометне ракете добаце, понека далекометна, дрон, да је било која друга консталација било би теже, да је фронт на западу морао би балистичке ракете, па би били са свих страна окружени, па би било како додутурити оружије, па које, па да им узму целу територију ваља гањати герилу, спречават терористички акт, или да је фронт негде у пољској, Северној Кореји, Косову, Вијетнаму, или на Куби..... или под Стаљинградом, Москвом......
Крцкај, свет се мења, ја не бих још спорији темпо, милим да је овај таман, мало их куцка ко орах споља, мало се они сами свађају трули пуцају изнутра, дозирано, с мером, вером, ....  без икаквих проблема

Зато што је време (или тајминг како би рекли Енглези) један од најважнијих фактора сваког рата, а управо то време трајања одређених делова рата односно њихово пројектовање се ствара у оквиру ратне стратегије по одређеним друштвеним, ратним и међународним параметрима тренутне и блиско будуће ситуације. Проблем је у томе ако се то погрешно израчуна и читава ситуација претвори у сопствену супротност која, чак, може довести до потпуно неочекиваног обрта, па чак и пораза. 
Управо због горе наведеног, моје скромно мишљење је да Руси више не треба да чекају, дају прилику и време Западу да се извуче из ове ситуације, него да раде у сопственом и отворено ћу написати и у украјинском интересу, и да крену у офанзиву и тиме окончају овај рат. 
Видећемо ко је био у праву.
Мини котлови на Артјемовску су почели да се умножавају математичком прогресијом и ту се може очекивати брзи крај. Видећемо да ли ће Руси овако наставити и после Бахмута.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 18 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним