Оцена Теме:
  • 3 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

БИТИ ИЛИ НЕ БИТИ-ТРЕНУТАК ОДЛУКЕ

Ето вам вашег Папе! Баја

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

(27-03-2015, 06:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  
(27-03-2015, 04:56 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  Стојадиновић или Дража, питање је сад?!
И један и други. Стојадиновић је био наш најјачи политичар (и економиста), Дража војник.

Нуто чуда, стављате њемчура Стојадиновића, главног виновника "Крваве литије" у време кризе око Конкордата, у исту раван са Мучеником Србским Драгољубом, а гњушате се политичара са Крстом Димитрија Љотића?!

ПА ЗНАТЕ ЛИ ВИ ДА ЈЕ ЊЕМЧУР И ШВАБОЉУБ СТОЈАДИНОВИЋ ОСТАО У ВЛАДИ ЗА ВРЕМЕ ШВАПСКЕ ОКУПАЦИЈЕ, ДА БИ ТЕК ОНДА СРБИ НАГРАБУСИЛИ ОД ЊЕГОВИХ ГАУЛАЈТЕРА И ДА БИ СРБИЈА ПОСЛАЛА ВОЈСКУ НА СТАЉИНГРАД, ДА СЕ ТАМО ТУКУ РАМЕ УЗ РАМЕ СА УСТАШАМА!

300 чуда од вас, нисмо се надали Госи'н Самарџићу!

Ево, знамо за беседу Светог Николаја на одру Љотићевом, па и да је Бошко Костић понешто додао, а није, то не утиче битно на целину!

Међутим!

Ево шта је Свети Николај писао Стојадиновићу поводом Конкордата, па каже:

Цитат:Председнику краљевске владе г. Милану Стојадиновићу

Поштовани Господине Министре Председниче,

Ви, свакако, нисте прочитали мој јучерашњи телеграм, када ми одговарате да ја треба “помирљиво да дејствујем на своје колеге”.

Какву помирљивост Ви можете очекивати после ономадашње туче пред Саборном црквом?

Др. Корошец није тукао католике у Далмацији, који годинама најпогрдније руже нашег Краља, а туче српске владике и свештенике, када се моле Богу за свог болесног Патријарха! Уникум.

А, замислите како би Папа римски потресао цео свет, да је један српски жандарм, ударио католичког бискупа.

Све то народ гледа. Све то народ слуша, ја Вас уверавам да у народу кључа гнев, као у вулкану. Уверавам Вас, да је народ на ивици побуне.

Ја знам Ваша добра дела за последње две године, знам и за тај злокобни Конкордат. Ја не заборављам ни оно ни ово. Но, сав народ је потпуно бацио у заборав све што сте Ви учинили, као да сте јуче дошли на власт – све због овог Конкордата.

Као кад би ђак написао читко пропис, па просуо по њему мастило. Народ ништа у Вама данас не види до Конкордата.

Од времена тзв. “владановштине” ја не памтим оволику узрујаност у народу, оволику жучност. Ко год Вам друкчије реферише, не верујте му, ласка Вам и обмањује Вас.

И немојте мислити да је овако страшно незадовољство у народу створено агитацијом свештеника. Инстиктивно сав православни народ осећа и сазнаје, да је Кнез црне интернационале (мисли се на кримокатоличког папу, потомка оних римских папа, тровача и курвара Борџија и Медичија! Прим. ПРОСВЕТАР) наш свагдашњи непријатељ, историјски непријатељ.

Уосталом и сви просвећени католици ужасавају се власти, која се даје том кнезу у овој нашој слободној земљи.

Зато вас и овим путем и последњи пут, молим и преклињем – скините то чудовиште с дневног реда, те сачувајте земљу од потреса.

Сачувајте своју част и повратите углед у народу.

Сачувајте и себе од моралне и политичке смрти. То је оно чему неизбежно гредите, ако се не тргнете у дванаестом часу.

Србима нису на одмет ни људи мањих способности, него што сте Ви. Рећи ћете: тешко је сада скинути с дневног реда. Можда. Но, сетите се да ће теже бити ако прође. Нека језива атмосфера окружава нас. Свак очекује најгоре.

Ако изагитујете насупрот вољи народној, вољи седам милиона Срба, и скоро толико католика, да се Конкордат изгласа у скупштини, шта сте тиме учинили? Отворили сте једну живу рану, која се годинама неће моћи залечити, а своје сте име уписали не на листове славе, него у списак оних које народ проклиње, а Ви нисте самац, Ви имате и пород.

Ово је смисао и садржај мога јучерашњег телеграма.
Нека Вам је сам Бог у помоћи.

Ваш поштововалац
Епископ Николај с. р.
Краљево

Паметном доста!

(27-03-2015, 02:19 AM)Милослав Самарџић Пише:  Све у свему, ипак нећеш да одговориш на питање: Дража или Љотић.

Наравно, И ДРАЖА И ЉОТИЋ И МИЛАН НЕДИЋ И ВОЈВОДА ЧЕТНИЧКИ И СРБСКИ ВУК, ТАНКОСИЋ, МИЦКО КРСТИЋ И...ПЕЋАНАЦ, И КАРАЂОРЂЕ И МИЛОШ ВЕЛИКИ, И СВЕТИ КНЕЗ ЛАЗАР И СИН МУ СВЕТИ СТЕВАН ВИСОКИ, ВАЗАЛ ТУРСКИ, ИТАЧКА!

Међутим!

СИГУРНО НЕ СТОЈАДИНОВИЋ, ЦВЕТКОВИЋ ИЛИ...ЂЕНЕРАЛ СИМОВИЋ, ТВОРАЦ 27-ОГ МАРТА, ЕНГЛЕСКИ ПЛАЋЕНИК И СВЕДОК НА "СУЂЕЊУ" МУЧЕНИКУ СРБСКОМ ДРАГОЉУБУ, КОЈИ ЈЕ ДОБРОВОЉНО ДОШАО ДА БИ СВЕДОЧИО У ТИТОВУ ШУГОСЛАВИЈУ КОД АУСТРО-УГАРСКОГ, ЕНГЛЕСКОГ, НЕМАЧКОГ И СОВЈЕТСКОГ ПЛАЋЕНИКА БРОЗА, И...УМРО СПОКОЈНО У КРЕВЕТУ У ТИТОВОЈ ШУГОСЛАВИЈИ!

Ух...!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори

УЦВЕТАЛА ШАНТЕЛИЈА
(народна)

Уцветала шантелија,
Уз Дражу је сва Србија.

Пет хиљада црне браде,
Марширају преко џаде.

И одоше путем Љига,
Да Љотићу дадну брига.

Предaјте се добровољци,
Судиће вам равногорци.

Предајте се нашој сили,
Немачке сте слуге били.

Предајте се нашој стражи,
Вас одавно Дража тражи!

https://youtu.be/0wofrRrToaY

Нећемо никада престати нашу борбу нити повити главу пред нашим непријатељима Немцима, који користе извесне заблуделе синове српског народа као што су недићевци и љотићевци.

Д М
Одговори

Просветару....шта велиш на ову лепу песмицу? Смарање бре

Д М
Одговори

Коментар једног читаоца са сајта Стање ствари, где је пренет чланак о 27. марту:

не треба заборавити ни ову чињеницу да у Хитлеровом новом поретку од 1931 године није било места за Југославију, према извесним дневнчким белешкама Richard-а Breiting-a, које су објављене у књизи “Тајни разговори са Хитлером – Новооткривени интервјуи из 1931”, где дословно стоји: “…Мађарска ће бити наш природни савезник, јер је и она распарчана Версаљским миром као и Немачка… Трансилванија и Војводина су мађарске територије… Међутим ми нећемо заборавити да јака немачка мањина живи на ушћу Саве и Дунава… Београд је био и још је тврђава принца Евгенија… Братислава и Загреб су предграђа Беча. Народ тамо мора да учи немачки језик и да тако ода респект Немачкој… Нећемо се одрећи бивших аустријских територија Трста и Истре… Далмација и преостали део Балкана доћи ће под италијански утицај. Наш најближи савезник на југоистоку Европе биће Бугарска. Македонија је бугарска територија. Бугарска мора имати излаз на Јегејско море… Укратко, Аустрија, Швајцарска, Белгија, Југославија, и Чехословачка морају нестати као државе; Пољска и Румунија морају променити свој статус, јер су обе биолошки резервоар Јеврејства” ( Види: Secret conversations with Hitler. The Newly-discovered 1931 interviews. Edited by Edward Calic, New York, The John Day Co., 1971, p. 191).
У тешким и судбоносним збивањима англо-америчке и ватиканске творевине Краљевине Југославије , уочи Другог светског рата нашао се на челу државе диктатор, енглески лакеј, доховно недорасли и контроверзни Павеле Карађорђевић, који је по лондонском сценарију сву власт држао у својим рукама. За њега Љубиша Петровић дословно каже: “Кнез Павле почео је купити око себе сав олош српски, са Драгишом Цветковићем на челу, па како га је све више привлачио мрачни амбијент хрватске бастардије, он, јадни српски кнез, са још беднијом својом околином, за најкраће време постаје слепо оруђе у рукама ‘залупаног мужа’ Мачека, И У ИМЕ ЦЕЛОГ СРПСКОГ НАРОДА ПРОТИВ ЊЕГОВЕ ВОЉЕ, ПОТПИСУЈЕ, ОНАЈ СРАМНИ СПОРАЗУМ СА ХРВАТИМА, КОЈИ НИЈЕ НИШТА ДРУГО НЕГО – КАПИТУЛАЦИЈА СВЕГА СРПСКОГ ЗА РАЧУН ХРВАТСКИ. ОВАЈ БЕЗУМНИ КНЕЗ СА СВОЈИМ ПОКВАРЕНИМ ИЛИ СЛЕПИМ ТРАБАНТИМА МЕЊА ИЗ ТЕМЕЉА ДРЖАВНУ ПОЛИТИКУ И ОСЛАЊА СЕ ОД ТАДА САМО НА ХРВАТЕ И МУСЛИМАНЕ ПРОТИВ СРБА. И тако Срби, који нису капитулирали ни под Турцима ни Арнаутима ни Бугарима ни Мађарима ни Немцима, предали су се сад на милост и немилост, туђинском измећару – хрватској бастардији…” (Види: Љубиша Петровић, Тајни план великохрватске идеје и њене експанзије, Pittsburgh, Pa., U.S.A., 1943, str. 54-55).
Сличну оцену о Павлу Карађорђевићу, дао је и Десимир Тошић у књизи “Српски национални проблеми”, где дословно стоји: “Са Намесништвом 1934 године, на челу са Павлом Карађорђевићем, почиње декаденција југословенске монархије. После већ неодобраване унутарње политике Александра, Намесништво је отезало ситуацију својом спољном политиком, нарочито после 1937 године. Лично без угледа у српском народу, и сам Павле Карађорђевић није много марио Србе. Својим политичким потезима, он је то и доказивао, почев од питања Конкордата 1937 преко Бановине Хрватске 1939 до потписивања Тројног пактра 25 марта 1941 године. Судбина Павла Карађорђевића завршила се бедно: 1941 године био је избачен из Краљевског дома. – Павле Карађорђевић могао би се у националном погледу поредити са краљем Миланом. Национално лабилни, они су се разликовали по томе што је Милан имао и српски темпераменат а Павле био потпуно стран националној психологији и историским традицијама српског народа. Да није дошло до 27 марта 1941 године, омраза, коју је гајио српски народ према Павлу, прешла би можда још у оно време на монархију…
Слика режима са Бановином Хрватском даје пример наше југословенске и посебно српске конфузије. Док је у целој земљи остао централистички режим, Хрватска је добила аутономију. У стварности, после 1939 године, Југославија није постојала као Целина. У Хрватској су одлучивали Хрвати, односно потпуно неконтролисана владајућа Хрватска сељачка странка, док су у осталим југословенским областима, па и у српским областима, хрватски шефови у влади делили власт са ‘српским преставницима’. Први Намесник, који је сам био организатор целог овог ‘уставног’ посла, довео је југословенску монархију у тај положај – после смрти једног краља Александра, убијеног од усташа – да се он, Павле Карађорђевић, братимио приликом своје посете Загребу 1940 године са руководиоцима Грађанске и Сељачке заштите и ове потом одликовао! Оне исте људе који су се априла 1941 године, као једини остатак апарата у Хрватској, ставили на располагање др. Анти Павелићу и потом учествовали у покољу Срба…” ( Види: Десимир Тошић, Српски национални проблеми, Париз, 1952, стр. 114 и 139).
http://stanjestvari.com/2015/03/28/%D0%B...%D0%B4-27/
Одговори

(26-03-2015, 05:40 AM)ПРОСВЕТАР Пише:  СВИРАМ ТИТУ-СВИР'О САМ И ДРАЖИ, КОМЕ ТРЕБАМ НЕКА МЕ ПОТРАЖИ!

И ја се сетих једног стиха:

"Краљу веран, Титу одан
овде лежи Јаша Продан."

(27-03-2015, 06:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Да је већина Срба подржала 27. март, то је за мене одавно неко опште место. Сви извори из тога доба оворе у том правцу. Узми нпр. мемоаре потпуковника Боре Тодоровића, ''Последњи рапорт'', прочитај опис расположења у Краљеву после 25. марта (суморно) и после 27. марта (сви славе).

Једини сигурни начин да се испита став гласачког тела је референдум. Када кажем референдум, мислим на демократски референдум. Све остало је зезање.

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Цитат:да се он, Павле Карађорђевић, братимио приликом своје посете Загребу 1940 године са руководиоцима Грађанске и Сељачке заштите и ове потом одликовао! Оне исте људе који су се априла 1941 године, као једини остатак апарата у Хрватској, ставили на располагање др. Анти Павелићу и потом учествовали у покољу Срба…”

Тачно је да су присталице Мачека, и он сам, подржали стварање "НДХ" априла 1941. године, али је неозбиљно да се Павлова сарадња са Мачеком из 1940. ретроактивно квалификује малтене као издаја, због нечега што је Мачек урадио годину дана после тога. Плус што су Мачекови партијци седели и у влади у Лондону, после априла 1941. године, и сарађивали и са Тошићевом странком.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(27-03-2015, 06:22 PM)Милослав Самарџић Пише:  Само ми није јасно како је дозволио да га макну Павле и Цветковић.

Стојадиновића су уклонили Енглези. Као и Павла. Ако ми не верујете потражите на мапи Маурицијус и Кенију. Чије су то колоније биле тих година? Smile

Стојадиновић је био један од наших највећих државника. Иако је, по свему судећи, био велики хохштаплер. Он је држао економију у малом прсту. Да је остао на власти, Југославија би вероватно мирно проживела светски рат. Попут Шпаније, Шведске и Турске. И, између осталог, за њега је радио највећи српски писац - Милош Црњански. Злобници тврде да му је Црњански чак и мемоаре написао. Smile

Да ли знате ко данас држи Стојадиновићев часопис Ел Економист?

Порука студентима у штрајку - јебите им мајку!
Одговори

Ма какви Енглези, нису они били у БГ. И прво је депортован негде овде, на Рудник чини ми се.
То и ја тврдим од почетка ове приче, да смо само са њим имали шансе, и то велике, да прођемо неутрални кроз тај рат. Међутим, ''два лоша убише Милоше''...
Не знам, ко?
Одговори

(28-03-2015, 07:47 PM)Николај Пише:  Тачно је да су присталице Мачека, и он сам, подржали стварање "НДХ" априла 1941. године, али је неозбиљно да се Павлова сарадња са Мачеком из 1940. ретроактивно квалификује малтене као издаја, због нечега што је Мачек урадио годину дана после тога. Плус што су Мачекови партијци седели и у влади у Лондону, после априла 1941. године, и сарађивали и са Тошићевом странком.

Аха. Оћеш да наводим цитате Обавјештајне службе војске, Жандармерије, Сокола, про-југо Хрвата итд. о дешавањима у бановини хрватској? На шта се власт оглушила.
Знало се то јако добро, али наравно нико за то не сноси одговорнст било какву - по обичају.

Мачекови партијци су сједили код павелића у Сабору (70%), друга два дијела у Лондону и код Тите. Наравно, ни ту нема одговорности према било коме. Нијесу знали, то је најбољи одговор.

Мачекова заштита је оформљена, наоружана и спремна у априлу 1941. све са амином власти у Београду. Пуцала је војсци у леђа, заробљавала и убијала војнике и официре војске, и одиграла дивну улогу у Априлском рату, док "усташе" нијесу играли никакву улогу.
И како онда партијска војска која је одиграла такву улогу у слому војске и земље, а њезин вођа, тада подпредсједник те исте земље проглашава неовисну државу, и поред тога свега његови људи сједе у влади те исте земље коју су издали на свакоме кораку?
Дивно, нема шта.
Не сумњам да ћете и ту наћи неко "ваљано" оправдање.

(28-03-2015, 07:41 PM)Vlad Alekš Пише:  Једини сигурни начин да се испита став гласачког тела је референдум. Када кажем референдум, мислим на демократски референдум. Све остало је зезање.

Баја ...

Има и други начина. Rolleyes Све је по вољи народа, само прогласиш то декретом и накнадно протимачиш годинама посље. Или то је била воља народа, јер ја тако кажем.

(27-03-2015, 06:23 PM)Милослав Самарџић Пише:  И један и други. Стојадиновић је био наш најјачи политичар (и економиста), Дража војник.

Онда, добро смо и прошли.Шок

Када виђех витешку невољу
забоље ме срце, проговорих:
"Што, погани, од људи чините?
"Што јуначки људе не смакнете?
"Што им такве муке ударате?"
Одговори

(28-03-2015, 09:33 PM)мунгос Пише:  Аха. Оћеш да наводим цитате Обавјештајне службе војске, Жандармерије, Сокола, про-југо Хрвата итд. о дешавањима у бановини хрватској? На шта се власт оглушила.
Знало се то јако добро, али наравно нико за то не сноси одговорнст било какву - по обичају.

Ајде да видимо тај доказ да је кнез Павле знао да ће 10. априла 1941. године да буде проглашена "НДХ" и да ће Мачек да подржи њено оснивање и Павелића.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(28-03-2015, 10:08 PM)Николај Пише:  Ајде да видимо тај доказ да је кнез Павле знао да ће 10. априла 1941. године да буде проглашена "НДХ" и да ће Мачек да подржи њено оснивање и Павелића.

Злочин је почео раније: Прилози за историју страдања Срба у бановинама Приморској и Савској 1934-1939. године и Бановини Хрватској 1939-1941.

Вељко Ђурић Мишина.

Ту имаш извјештаје војске, жандармерије, Сокола итд. о ономе што се тачно дешавало и чему је то све водило.

Једини који нијесу знали је био јадан народ са такијем "вођама".

Одговори

Значи немаш ништа. Као по обичају, још једно беспотребно хабање тастатуре.

Одговори

Немам ту књигу при руци а сад немам времена да скенирам друге. Биће. Као по обичају, али не моме.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним