Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.29 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хрватски геноцид над Србима 1941-1945

Јесте за НДХ. Али за данашњу Хрватску није, вероватно 200 цивила убијених, колико се сећам. То је према хрватском попису, из новијег доба.
Одговори

На територији данашње, авнојевске Хрватске четници су убили 2.905 особа, од тога 2.397 припадника усташко- домобранских и комунистичких формација и 508 цивила.
Од броја убијених цивила 262 су српске националности, 239 хрватске и 7 осталих.

Другим речима, четници су у Хрватској убили 239 хрватских цивила током рата. Према најновијим истраживањима хрватске историографије.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

Зна ли се однос убијених припадника формација НДХ и комуниста? Какви су ови српски цивили?
Одговори

Вероватно симпатизери и помагачи комуниста.

За прво питање нисам проверавао али од укупног броја страдалих (2.905) Хрвати су 65%, Срби 25% и остали 10%.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(25-04-2021, 03:31 PM)Николај Пише:  На територији данашње, авнојевске Хрватске четници су убили 2.905 особа, од тога 2.397 припадника усташко- домобранских и комунистичких формација и 508 цивила.

Другим речима, четници су у Хрватској убили 239 хрватских цивила током рата. Према најновијим истраживањима хрватске историографије.

Колико је од 2397 припадника усташа/домобрана, а колико партизана?
Одговори

(25-04-2021, 09:29 PM)ватхра Пише:  Колико је од 2397 припадника усташа/домобрана, а колико партизана?

Kako ih razlikovati?
Одговори

I. Graovac najprije procjenjuje da su četnici na području Hrvatske prouzročili smrt oko 3 500
osoba, a zatim 1995. na temelju poimenične identifikacije utvrđuje da je broj
stradalih i žrtava najmanje 2 786, odnosno kasnijom korekcijom brojku povećava na 2 905 osoba 161, a tada je naprasno stao i s istraživanjima i sa zaključkom. Naime, razvidno je da I. Graovac u staro-novom uratku iz 2011. arhivsko gradivo i literaturu, u međuvremenu dostupne i objavljene, nije konzultirao.162

Da bi broj stradalih i žrtava koje su na području Hrvatske prouzročili četnici trebao biti drukčiji upućuje uz mnogobrojne objavljene žrtvoslove za Hrvatsku i izvještaj Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH, koja je u utvrđivanju ljudskih gubitaka posvetila pozornost ponajprije Hrvatima, i to uglavnom onima koje raniji popisi, koji su bili temelj poimeničnom popisu na koji se poziva I. Graovac, nisu iskazivali. Naime, Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH popisala je do 1999. godine 4 203 osobe čiju su smrt na području Hrvatske prouzročili četnici (tablica 16).163

https://hrcak.srce.hr/file/114002
Одговори

(25-04-2021, 09:37 PM)luka.luke Пише:  
(25-04-2021, 09:29 PM)ватхра Пише:  Колико је од 2397 припадника усташа/домобрана, а колико партизана?

Kako ih razlikovati?

Саће Ватра да ти одговори.Баја
Одговори

(25-04-2021, 03:31 PM)Николај Пише:  На територији данашње, авнојевске Хрватске четници су убили 2.905 особа, од тога 2.397 припадника усташко- домобранских и комунистичких формација и 508 цивила.

Не знам да ли ти је познато да је Лорковићева влада (Младен Лорковић је стрељан од стране усташа због покушаја изазивања пуча - прим. АД), почетком 1944. године, објавила тзв. "Сиву књигу" (поименични списак), о четничким злочинима над "пучанством" на територији тзв. НДХ. Наведено је десет "тисућа" жртава од поменуте формације. С тим што сам убеђен да у тај број улазе и настрадали домобрани, усташе и муслиманска милиција. Послератна комунистичка власт је ову књигу забранила.
Одговори

(25-04-2021, 11:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Kako ih razlikovati?

Према истраживањима хрватског историчара Соболевског, на подручју Лике, у борбама са четницима погинуло је 189 партизана и припадника НОВЈ. Исти историчар наводи да је у борбама против усташа погинуло 19 њихових бојовника, али то ми је нешто сумњиво.
Одговори

Значи, на подручју авнојевске Хрватске, четници су убили мање лица него у три среза у Србији? Баја
Подсећам оне који су заборавили да је један званични историчар отишао са овог сајта љут, јер се нико није сагласио са њим да су четници на подручју три среза у Србији убили три хиљаде људи. Јок
Одговори

(26-04-2021, 01:38 AM)Александар Динчић Пише:  
(25-04-2021, 11:17 PM)Милослав Самарџић Пише:  

Kako ih razlikovati?

Према истраживањима хрватског историчара Соболевског, на подручју Лике, у борбама са четницима погинуло је 189 партизана и припадника НОВЈ. Исти историчар наводи да је у борбама против усташа погинуло 19 њихових бојовника, али то ми је нешто сумњиво.

Имењаче, јел то овај рад од Соболевског

https://hrcak.srce.hr/index.php?show=cla...zik=108596
Одговори

(26-04-2021, 12:55 AM)Александар Динчић Пише:  

Не знам да ли ти је познато да је Лорковићева влада (Младен Лорковић је стрељан од стране усташа због покушаја изазивања пуча - прим. АД), почетком 1944. године, објавила тзв. "Сиву књигу" (поименични списак), о четничким злочинима над "пучанством" на територији тзв. НДХ. Наведено је десет "тисућа" жртава од поменуте формације. С тим што сам убеђен да у тај број улазе и настрадали домобрани, усташе и муслиманска милиција. Послератна комунистичка власт је ову књигу забранила.

То је књига из лета 1942. године, имам је у оригиналу, и у њој постоји попис жртава, с тим што они у жртве урачунавају и усташе и остале убијене у борби, и од четника и од партизана, али број имена је много мањи од 10.000, не верујем да се може избројити ни 1000.

Одговори

(25-04-2021, 10:23 PM)Mitic Пише:  I. Graovac najprije procjenjuje da su četnici na području Hrvatske prouzročili smrt oko 3 500
osoba, a zatim 1995. na temelju poimenične identifikacije utvrđuje da je broj
stradalih i žrtava najmanje 2 786, odnosno kasnijom korekcijom brojku povećava na 2 905 osoba 161, a tada je naprasno stao i s istraživanjima i sa zaključkom. Naime, razvidno je da I. Graovac u staro-novom uratku iz 2011. arhivsko gradivo i literaturu, u međuvremenu dostupne i objavljene, nije konzultirao.162

Da bi broj stradalih i žrtava koje su na području Hrvatske prouzročili četnici trebao biti drukčiji upućuje uz mnogobrojne objavljene žrtvoslove za Hrvatsku i izvještaj Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH, koja je u utvrđivanju ljudskih gubitaka posvetila pozornost ponajprije Hrvatima, i to uglavnom onima koje raniji popisi, koji su bili temelj poimeničnom popisu na koji se poziva I. Graovac, nisu iskazivali. Naime, Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH popisala je do 1999. godine 4 203 osobe čiju su smrt na području Hrvatske prouzročili četnici (tablica 16).163

https://hrcak.srce.hr/file/114002

Ово "чију су смрт проузрочили четници" је више него широк појам. Вероватно су ту онда убрајали и погинуле у борби, као њихов ментор Лорковић.

Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним