Оцена Теме:
  • 7 Гласов(а) - 4.29 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Хрватски геноцид над Србима 1941-1945

(26-04-2021, 09:06 AM)Николај Пише:  
(25-04-2021, 10:23 PM)Mitic Пише:  I. Graovac najprije procjenjuje da su četnici na području Hrvatske prouzročili smrt oko 3 500
osoba, a zatim 1995. na temelju poimenične identifikacije utvrđuje da je broj
stradalih i žrtava najmanje 2 786, odnosno kasnijom korekcijom brojku povećava na 2 905 osoba 161, a tada je naprasno stao i s istraživanjima i sa zaključkom. Naime, razvidno je da I. Graovac u staro-novom uratku iz 2011. arhivsko gradivo i literaturu, u međuvremenu dostupne i objavljene, nije konzultirao.162

Da bi broj stradalih i žrtava koje su na području Hrvatske prouzročili četnici trebao biti drukčiji upućuje uz mnogobrojne objavljene žrtvoslove za Hrvatsku i izvještaj Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH, koja je u utvrđivanju ljudskih gubitaka posvetila pozornost ponajprije Hrvatima, i to uglavnom onima koje raniji popisi, koji su bili temelj poimeničnom popisu na koji se poziva I. Graovac, nisu iskazivali. Naime, Komisija za utvrđivanje ratnih i poratnih zločina RH popisala je do 1999. godine 4 203 osobe čiju su smrt na području Hrvatske prouzročili četnici (tablica 16).163

https://hrcak.srce.hr/file/114002

Ово "чију су смрт проузрочили четници" је више него широк појам. Вероватно су ту онда убрајали и погинуле у борби, као њихов ментор Лорковић.

Николај, тако и ја тумачим. Сигурно су убрајали и борбене губитке, јер си лепо написао: Широк је појам "чију су смрт проузрочили четници".
Одговори

Како год било, мало су добили, шта су заслужили.
Одговори

Давно сам читао један рад или коментар на исти, о убијеним од четника у садашњим границама Хрватске. Пробао сам да нађем јуче, али нисам успео.

Слично као више радова показаних овде, већина убијених су били припадници или симпатизери партизана.

Мало је незгодна политички тема за садашње власти у Хрватској, изазвала је бурне реакције. Показује са киме су се четници највише борили.
Одговори

(26-04-2021, 09:33 AM)ватхра Пише:  Давно сам читао један рад или коментар на исти, о убијеним од четника у садашњим границама Хрватске. Пробао сам да нађем јуче, али нисам успео.

Слично као више радова показаних овде, већина убијених су били припадници или симпатизери партизана.

Мало је незгодна политички тема за садашње власти у Хрватској, изазвала је бурне реакције. Показује са киме су се четници највише борили.
Да, али када би писало где су ти партизани погинули. Тај податак може радикално да измени тај ваш закључак.
Одговори

Није немогуће да је од четника више убијено партизана него усташа, јер је на подручју данашње Хрватске четничка територија била само у Лици и северној Далмацији, у италијанској зони, где усташа није било од јесени 1941. С друге стране, партизани су стално нападали Ђујићеву територију, док обрнутих случајева готово није ни било.

"Не бојте се Турака је мало, а нас је много, они се бију за господство, а ми за Слободу, да можемо данути душом" - Карађорђе Србима пред ослобођење Баточине марта 1804. године
Одговори

(26-04-2021, 10:31 AM)Николај Пише:  Није немогуће да је од четника више убијено партизана него усташа, јер је на подручју данашње Хрватске четничка територија била само у Лици и северној Далмацији, у италијанској зони, где усташа није било од јесени 1941. С друге стране, партизани су стално нападали Ђујићеву територију, док обрнутих случајева готово није ни било.
Плус партизани ''Хрватске војске'' који су погинули од четника у Србији, 6. личка итд. Или у Бици на Неретви. Или када је 1. далматинска бригада дошла до Златара негде.
Одговори

(26-04-2021, 10:31 AM)Николај Пише:  Није немогуће да је од четника више убијено партизана него усташа, јер је на подручју данашње Хрватске четничка територија била само у Лици и северној Далмацији, у италијанској зони, где усташа није било од јесени 1941. С друге стране, партизани су стално нападали Ђујићеву територију, док обрнутих случајева готово није ни било.

Било је борби између ДЧД и усташа и после 1941. Није баш да није било усташа, али било их је доста мање него партизана.
Одговори

(26-04-2021, 12:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  
Плус партизани ''Хрватске војске'' који су погинули од четника у Србији, 6. личка итд. Или у Бици на Неретви. Или када је 1. далматинска бригада дошла до Златара негде.
2 далматинска, једина јединица која је у рату два пута уништена до последњег борца... Руководство, наравно, не рачунам.
Одговори

(26-04-2021, 01:31 PM)Бенито Пише:  
(26-04-2021, 12:16 PM)Милослав Самарџић Пише:  
2 далматинска, једина јединица која је у рату два пута уништена до последњег борца... Руководство, наравно, не рачунам.
Пола их је погинуло у борбама против четника и црвени сад то рачунају као четничке злочине.
Одговори

(26-04-2021, 09:33 AM)ватхра Пише:  Давно сам читао један рад или коментар на исти, о убијеним од четника у садашњим границама Хрватске. Пробао сам да нађем јуче, али нисам успео.

Има овдје логике, можда и истине. Сасвим је могуће да од четника у НДХ више страдао пропартизански фактор из више разлога. Прво, практично су четници и партизани котролисали и смењивали се на истим територијама, углавном српским, па су се и више сукобљавли. Друго, позната је комунистичко-партизанска тактика да направе срање, утекну, а оставе незаштићене "симпатизере", који онда наравно страдају. Треће, како је комунистима основни и једини циљ био безуслован долазак на власт у Југославији, њигова главна мета су били четници,нпа и када су се четници бранили партизани су гинули.
Право питање је, зашто није више усташа погинуло од стране партизана.

??
Одговори

Вест која се тиче жртава геноцида, односно Музеја жртава геноцида

"На данашњој седници Владе Србије, Дејан Ристић дипломирани историчар именован је за в.д. директора Музеја жртава геноцида."

Видео сам на страници Министарства културе и информисања.

https://www.facebook.com/MinistarstvoKul...8460977246

Баш ме занима Бенитов коментар, али дефинитивно је ово политички.
Одговори

Ристић је катастрофалан историчар. Ако ништа друго, нека нам утеха буде што је в. д.
Одговори

В.Д је увод у мандантни период од 4 године. Дакле, биће 5. Мада, ја мислим да ће без проблема два мандата.
Или је Ђурић смењен или му је прошао "технички мандат". Четири године (са в.д - пет), али неуспели конкурс и пролонгирање до 6 месеци (по закону). И зато се бира в.д.
Одговори

https://www.in4s.net/video-pogledajte-ka...-javnosti/
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 2 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним