Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Откривена гробница 1000 Павлових четника

Били су Герилци док се нису спојили са главнином својих снага.Не може бити Регуларна војска она која се после напада на непријатеља сакрива по шумама.
Одговори

Чему велико слово? Smile

Сад ми је још нејасније - по твојој теорији регуларна војска не треба да се сакрива, већ стално треба да буде на чистини, одакле непријатељ може да је види и да дејствује по њој без проблема? Smile

Диверзантске трупе у оквиру регуларне војске су такође нерегуларне? Smile

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Које?Smile
Одговори

Па ето рецимо у оквиру Војске Србије данас постоје диверзантски батаљони и чете у оквиру бригада, како редовних, тако и специјалних.

Ти одреди, небитно да ли на нивоу чете или батаљона, обично имају задатак да делују иза непријатељских линија, где концентрација и размештај непријатељских трупа чине фронтални напад самоубиством. Зато се њима дају специфични задаци уништавања неких непријатељу важних стратешких тачака или неутралисања оруђа и технике, као и прекид комуникација, збуњивање непријатеља итд. По успешном обављању задатка они морају да се сакрију или извуку, док друге јединице те исте њихове војске не изврше своје задатке, који у свеукупном дејству чине да се непријатељ порази.

Е зато те питам да ли на пример диверзантска чета у оквиру пешадијског батаљона спада у нерегуларне трупе, док су сви остали укључујући и куваре, механичаре и возаче регуларни или грешим? Smile

Одговори

Наравно да припадају регуларној војсци!Човече причамо о Герилским покретима а не о Диверзантским јединицама!
Одговори

(06-11-2014, 12:11 PM)Вук92 Пише:  Лакше мало...сијете још већу мржњу и подјелу, а имамо је довољно не треба нам је више. Колико знам и Ђујић је био у присном односу са љотићевцима, његове јединице су се повукле ка Словенији такође, са њемачким трупама. Нису бирали средства да спасу главе. Павлова војска је преживјела голготу и велико страдање. Срамота је данас говорити да су били само пљачкаши и да су се ''преждеравали'' у тој трагедији која их је задесила. Срамота Вам је господо! Запамтите ријечи Св. Николаја Велимировића; ''Да није било Божића на Мојковцу, не би било Васкрса на Кајмакчалану.'' Тамо неко спомиње да је ЦГ данас равна Албанији. Људи моји јесте ли заборавили историју. Ја не могу тако да причам за земљу мојих предака. Сваки камен оне земље крвљу је натопљен. Мој је прађед добио Златну Обилића медаљу, јер се клао са Турцима у Невесињској касаби, Вучјем долу и зидина Никшића. Због жртве свих Црногораца који падоше у бојевима за слободу нећу дозволити да овако блатите име српске ЦГ. ЦГ јесте залутала и изгубила компас, првенствено због комунистичке диктатуре која је ту била најжешћа. ЦГ ће васкрснути оног дана када васкрсне и капела на Ловћен. Црногорци да су хтјели да издају прихватили би италијанске понуде за сепаратистичку државу, против које су они одлучно устали. Књаз Михаило Петровић Његош, унук краља Николе је био у њемачком логору. Није хтјео да прихвати понуду Италијана да се стави на чело ЦГ и да се она одвоји као сепаратистичка држава. Тако да су хтјели да издају издали би Црногорци Србијанце давно. Још само једно да не заборавите...Црногорска Врховна команда 29 октобар 1915 год.;
''Новом ситуацијом правац Прибој, Нова Варош, Нови Пазар, добио је највећу важност. Ако Санџачка војска тај правац осигура и не дозволи непријатељу дејство у позадину српске војске, она се одужила српству!''

Ти се овде расписа од Кулина Бана, иако су тема Црногорски четници и Ђуришић у Другом светском рату. А Црногорски четници дефинитивно јесу подбацили у Другом светском рату, од Станишића и Ђукановића који су распустили трупе, до Ђуришића који је извршио директно дело издаје према свом команданту, и за кога је спреман војни суд после рата.

О пљачкању и преждеравању постоје више извора.

(06-11-2014, 10:21 PM)Ковач Пише:  Наравно да припадају регуларној војсци!Човече причамо о Герилским покретима а не о Диверзантским јединицама!

Ја ти управо причам да:

(06-11-2014, 09:52 PM)Ковач Пише:  Не може бити Регуларна војска она која се после напада на непријатеља сакрива по шумама.

Након успешно обављеног задатка иза непријатељских редова, као што је уништавање непријатељске тешке артиљерије, прекида комуникација, рушења мостова и сл. задатак диверзантских јединица је управо да се сакрију по шумама и не буду пронађени.

Па и поред тога они остају регуларна војска.

Да додам - и са друге стране имамо примере да су четници у Другом светском рату фронтално ратовали, рецимо при нападу на градове, или рецимо на Неретви.

Одговори

Госп. Громовниче ја сам се расписао због ријечи коју су биле упућене народу Црне Горе од стране особе Романија1, цитирам;
''Оћу да кажем, да су се Срби Црногорци у задњих 100 год. све више одвајали од Срба - и ево шта данас имамо тамо. Сада пљују на Србе оптужујући нас да смо убили Његошеве родитеље и присвојили све што је он створио итд.. Нису ни свјесни да ће их за 20-30 година Шиптари и Турци појести.''
Због овога сам се ја расписао како кажеш ''од Кулина бана до данашњих дана''. Остављамо историчарима да процјене ко је какав био...али не можеш ти рећи Црногорци су се предали усташама, а Србијанци су се ријетко предавали. Да су се Србијанци нашли у ситуацији у каквој су се нашли они који су кренули за Павлом, шта би онда било? Уосталом са Павлом су кренули и они који нису ''подбацили'', тј. Оперативне јединице Источне Босне и Херцеговине, па и они изгинуше или се предаше...шта су ,уосталом, друго и могли.
Одговори

А шта сам погријешио? Ниђе ја нисам "сијао мржњу и подјелу".
Чињеница је да је морал ЦГ у рату био недовољно добар (наравно има изузетака као твоја Вучедолска бригада, као Јаков Јововић и његови итд.). И у другим крајевима Југославије је било тога, ал у мањој мјери.

Његошево дјело "Огледало српско", у ЦГ се данас зове "Огледало горско"...

"Uprkos povremenim okupacijama, Crnogorci su kroz svoje različite državne tvorevine, od Dukljanskoga kraljevstva, preko Zete.. do Kraljevine Crne Gore, te Crne Gore kao federalne jedinice u Jugoslaviji, uspjeli očuvati državnu i etničku jezgru i 2006. u konačnom obnoviti svoju neovisnost." - Значи никад Срби нису били.

Разумијем ја тебе, и ја би сигурно био пристрасан да је ово задесило Србе Босанце и Херцеговце.
Има Црногораца и даље који су Срби, али знаш ти добро у ком смјеру ће то годинама да иде..

Чињеница је да је морал ЦГ у рату био недовољно добар (наравно има изузетака као твоја Вучедолска бригада, као Јаков Јововић и његови итд.). И у другим крајевима је било тога, ал у мањој мјери.

"Uprkos povremenim okupacijama, Crnogorci su kroz svoje različite državne tvorevine, od Dukljanskoga kraljevstva, preko Zete.. do Kraljevine Crne Gore, te Crne Gore kao federalne jedinice u Jugoslaviji, uspjeli očuvati državnu i etničku jezgru i 2006. u konačnom obnoviti svoju neovisnost." - Значи никад Срби нису били.

Разумијем ја тебе, и ја би сигурно био пристрасан да је ово задесило Србе Босанце и Херцеговце.
Има Црногораца и даље који су Срби, али знаш ти добро у ком смјеру ће то годинама да иде..
Одговори

(07-11-2014, 02:23 AM)Романија1 Пише:  А шта сам погријешио? Ниђе ја нисам "сијао мржњу и подјелу".
Чињеница је да је морал ЦГ у рату био недовољно добар (наравно има изузетака као твоја Вучедолска бригада, као Јаков Јововић и његови итд.). И у другим крајевима Југославије је било тога, ал у мањој мјери.

Чињеница је да је морал ЦГ у рату био недовољно добар (наравно има изузетака као твоја Вучедолска бригада, као Јаков Јововић и његови итд.). И у другим крајевима је било тога, ал у мањој мјери.

Ма ти си погријешио само у једној ствари, јер си рекао да су се Црногорци у задњих 100 година удаљавали од Србије и да данас имамо то што имамо. А у тих 100 година које спомињеш спада и период Првог Свјетског рата. Шта је Црна Гора урадила по објави рата од стране Аустроугарске, Србији. Објавила и она рат Аустро-угарској. Краљ Никола у свом прогласу каже; ''па сад – ко је јунак, на оружје, ко је јунак нек слиједи корацима два стара српска краља: да гинемо и крв проливамо за јединство и слободу златну''. Ово никако није позив на разилажење. Ти би требао знати да су јединице Санџачке војске стизале до самог Сарајева. А о Мојковачкој операцији је сувишно трошити ријечи. Црна Гора се одужила српству у Првом свјетском рату. Заједно са Србијом ушли су и у нову државу, а уосталом до доласка на престо краљ Петар је живио 10 год. на Цетињу у Старом Двору, који је за њега реновирао краљ Никола, па му је и руку своје шћери дао. И краљ Александар се родио на Цетињу, као и принц Ђорђе. Српска војска у Првом свјетском рату је избјегла кроз црногорску крв. Ти Црногорци се нису жртвовали јер су се удаљавали од Србије, већ јер су вољели своју браћу. Е то је оно што се не уклапа у одвајање у последњих 100 год. Једини проблем између Црне Горе и Србије био је управо што је био један народ а два владара....е ту зло настаје. Као што сам рекао могли су Црногорци издати и '41, па прихватити ону понуду Италијана да се Црна Гора опет прогласи краљевином и да се доведе књаз Михаило Петровић Његош на престо. Он је то одлучно одбио, радије је робијао у њемачком логору.
Послиједица свега што се дешава у ЦГ данас је КОМУНИЗАМ! Капелу на Ловћен су порушили комунисти, нико други. Од њих креће нација црногорска. Кад хоћеш да убијеш некога, гађаш у срце...тако су и комунисти погодили у срце српства и срушили га. Покварили смо тему и одлутали, извињавам се у моје име!
Одговори

(06-11-2014, 09:52 PM)Ковач Пише:  Били су Герилци док се нису спојили са главнином својих снага.Не може бити Регуларна војска она која се после напада на непријатеља сакрива по шумама.

А какав је по твом мишљењу "статус" имала Српска војска 1915-1918. године, која уопште није била у својој земљи, чак ни по шумама?
Одговори

То апсолутно нема никакве везе са "статусом" нити чиме сличним.

Кад сам ја рекао да су четници били герилска војска, а не регуларна, како и Самарџић потврди, да је ријеч о начину ратовања (томе би додао - и устројству, врсти људства, ланцу команде и његовом функционисању, политичком фактору герилске борбе итд.). Зато и постоје фазе герилског ратовања, од покрета отпора, до герилске војске, па до регуларне. А ту има још и други милион ствари, које јасно оцртавају разлику између герилске и регуларне војске.

Примјер разлике нпр. у командовању (то је оно да су Ђуришић, Ђујић, Јевђевић итд. "радили по своме, нијесу слушали Дражу" итд.).

У регуларној војсци неки канцеларијски миш изда наредбу која, не знам како била глупа и бесмислена, без поговора се извршава. У герилском, герилски ђенерал изда најопштију наредбу, тј. општи правац у коме његови подређени имају дјеловати, а они сами на терену, који они (а не неко удаљен стотинама километара) најбоље познају, и према томе доносе одлуке и врше борбена дјеловања. Према томе, флексибилност у функционисању, иницијатива и самоиницијатива, различите су ко небо и земља кад је у питању герила наспрам регуларне војске.
Одговори

Опет ти, није ауто плав већ је Голф..
ти си набројао разлике између герилске војске и фронталне војске а не регуларне.
Одговори

(07-11-2014, 02:06 AM)Вук92 Пише:  Да су се Србијанци нашли у ситуацији у каквој су се нашли они који су кренули за Павлом, шта би онда било? Уосталом са Павлом су кренули и они који нису ''подбацили'', тј. Оперативне јединице Источне Босне и Херцеговине, па и они изгинуше или се предаше...шта су ,уосталом, друго и могли.

Могли су да слушају свог команданта и остану да се боре, уместо што су се уздали у усташе пред којима срамно положише оружје.

P.S. Нисам господин, брате.

Одговори

Какав ауто плав, какав Голф, каква фронтална војска?

Никад у своме животу нијесам чуо за тај израз. Постоји регуларна војска и "нерегуларна", углавном герилска, герилско-револуционарна, хајдучија, разбојници итд.

Постоји фронтални напад, бочни, заобилазни итд.
То је врста тактичког маневра, који море извршити регуларна војска, а могу и цивили, на примјер ђедови из сеоске страже, који немају везе са било каквом војском.

Не знам ђе се командант тад борио, ал' добро. Командант је имао проблема и у своме главном штабу тад, јер је пола његови команданата било за то да се иде ка Словенији, а друга пола није ни сама знала куд да се иде.
Срамно полагање оружја није, након крваве битке, против два противника у исто вријеме, који су били бројно, оружано и на сваки други начин, јачи, са тенковима и авионима, против пушака, као и с тиме да су четници са собом вукли силни народ, рањене и болесне. Ниђе везе.

Да је Павлова војска била без цивила, вјероватно би се пробили даље, а да су успјели доћи до Лике, вјероватно би изашли би са Ђујићем и Јевђевићем.
Срамотно је на такав начин говорити о томе. Павле је живот завршио, жив печен, као Србин од највећи српски душмана. Што се тиче предаје Дражине војске, па пола је прешло Титовцима.
Толико о томе да се једни храбро боре, а други срамно предају.
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним