06-11-2014, 09:52 PM
Били су Герилци док се нису спојили са главнином својих снага.Не може бити Регуларна војска она која се после напада на непријатеља сакрива по шумама.
(06-11-2014, 12:11 PM)Вук92 Пише: Лакше мало...сијете још већу мржњу и подјелу, а имамо је довољно не треба нам је више. Колико знам и Ђујић је био у присном односу са љотићевцима, његове јединице су се повукле ка Словенији такође, са њемачким трупама. Нису бирали средства да спасу главе. Павлова војска је преживјела голготу и велико страдање. Срамота је данас говорити да су били само пљачкаши и да су се ''преждеравали'' у тој трагедији која их је задесила. Срамота Вам је господо! Запамтите ријечи Св. Николаја Велимировића; ''Да није било Божића на Мојковцу, не би било Васкрса на Кајмакчалану.'' Тамо неко спомиње да је ЦГ данас равна Албанији. Људи моји јесте ли заборавили историју. Ја не могу тако да причам за земљу мојих предака. Сваки камен оне земље крвљу је натопљен. Мој је прађед добио Златну Обилића медаљу, јер се клао са Турцима у Невесињској касаби, Вучјем долу и зидина Никшића. Због жртве свих Црногораца који падоше у бојевима за слободу нећу дозволити да овако блатите име српске ЦГ. ЦГ јесте залутала и изгубила компас, првенствено због комунистичке диктатуре која је ту била најжешћа. ЦГ ће васкрснути оног дана када васкрсне и капела на Ловћен. Црногорци да су хтјели да издају прихватили би италијанске понуде за сепаратистичку државу, против које су они одлучно устали. Књаз Михаило Петровић Његош, унук краља Николе је био у њемачком логору. Није хтјео да прихвати понуду Италијана да се стави на чело ЦГ и да се она одвоји као сепаратистичка држава. Тако да су хтјели да издају издали би Црногорци Србијанце давно. Још само једно да не заборавите...Црногорска Врховна команда 29 октобар 1915 год.;
''Новом ситуацијом правац Прибој, Нова Варош, Нови Пазар, добио је највећу важност. Ако Санџачка војска тај правац осигура и не дозволи непријатељу дејство у позадину српске војске, она се одужила српству!''
(06-11-2014, 10:21 PM)Ковач Пише: Наравно да припадају регуларној војсци!Човече причамо о Герилским покретима а не о Диверзантским јединицама!
(06-11-2014, 09:52 PM)Ковач Пише: Не може бити Регуларна војска она која се после напада на непријатеља сакрива по шумама.
(07-11-2014, 02:23 AM)Романија1 Пише: А шта сам погријешио? Ниђе ја нисам "сијао мржњу и подјелу".Ма ти си погријешио само у једној ствари, јер си рекао да су се Црногорци у задњих 100 година удаљавали од Србије и да данас имамо то што имамо. А у тих 100 година које спомињеш спада и период Првог Свјетског рата. Шта је Црна Гора урадила по објави рата од стране Аустроугарске, Србији. Објавила и она рат Аустро-угарској. Краљ Никола у свом прогласу каже; ''па сад – ко је јунак, на оружје, ко је јунак нек слиједи корацима два стара српска краља: да гинемо и крв проливамо за јединство и слободу златну''. Ово никако није позив на разилажење. Ти би требао знати да су јединице Санџачке војске стизале до самог Сарајева. А о Мојковачкој операцији је сувишно трошити ријечи. Црна Гора се одужила српству у Првом свјетском рату. Заједно са Србијом ушли су и у нову државу, а уосталом до доласка на престо краљ Петар је живио 10 год. на Цетињу у Старом Двору, који је за њега реновирао краљ Никола, па му је и руку своје шћери дао. И краљ Александар се родио на Цетињу, као и принц Ђорђе. Српска војска у Првом свјетском рату је избјегла кроз црногорску крв. Ти Црногорци се нису жртвовали јер су се удаљавали од Србије, већ јер су вољели своју браћу. Е то је оно што се не уклапа у одвајање у последњих 100 год. Једини проблем између Црне Горе и Србије био је управо што је био један народ а два владара....е ту зло настаје. Као што сам рекао могли су Црногорци издати и '41, па прихватити ону понуду Италијана да се Црна Гора опет прогласи краљевином и да се доведе књаз Михаило Петровић Његош на престо. Он је то одлучно одбио, радије је робијао у њемачком логору.
Чињеница је да је морал ЦГ у рату био недовољно добар (наравно има изузетака као твоја Вучедолска бригада, као Јаков Јововић и његови итд.). И у другим крајевима Југославије је било тога, ал у мањој мјери.
Његошево дјело "Огледало српско", у ЦГ се данас зове "Огледало горско"...
"Uprkos povremenim okupacijama, Crnogorci su kroz svoje različite državne tvorevine, od Dukljanskoga kraljevstva, preko Zete.. do Kraljevine Crne Gore, te Crne Gore kao federalne jedinice u Jugoslaviji, uspjeli očuvati državnu i etničku jezgru i 2006. u konačnom obnoviti svoju neovisnost." - Значи никад Срби нису били.
Разумијем ја тебе, и ја би сигурно био пристрасан да је ово задесило Србе Босанце и Херцеговце.
Има Црногораца и даље који су Срби, али знаш ти добро у ком смјеру ће то годинама да иде..
А шта сам погријешио? Ниђе ја нисам "сијао мржњу и подјелу".
Чињеница је да је морал ЦГ у рату био недовољно добар (наравно има изузетака као твоја Вучедолска бригада, као Јаков Јововић и његови итд.). И у другим крајевима је било тога, ал у мањој мјери.
Његошево дјело "Огледало српско", у ЦГ се данас зове "Огледало горско"...
"Uprkos povremenim okupacijama, Crnogorci su kroz svoje različite državne tvorevine, od Dukljanskoga kraljevstva, preko Zete.. do Kraljevine Crne Gore, te Crne Gore kao federalne jedinice u Jugoslaviji, uspjeli očuvati državnu i etničku jezgru i 2006. u konačnom obnoviti svoju neovisnost." - Значи никад Срби нису били.
Разумијем ја тебе, и ја би сигурно био пристрасан да је ово задесило Србе Босанце и Херцеговце.
Има Црногораца и даље који су Срби, али знаш ти добро у ком смјеру ће то годинама да иде..
(06-11-2014, 09:52 PM)Ковач Пише: Били су Герилци док се нису спојили са главнином својих снага.Не може бити Регуларна војска она која се после напада на непријатеља сакрива по шумама.
(07-11-2014, 02:06 AM)Вук92 Пише: Да су се Србијанци нашли у ситуацији у каквој су се нашли они који су кренули за Павлом, шта би онда било? Уосталом са Павлом су кренули и они који нису ''подбацили'', тј. Оперативне јединице Источне Босне и Херцеговине, па и они изгинуше или се предаше...шта су ,уосталом, друго и могли.