Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 4 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Откривена гробница 1000 Павлових четника

(12-11-2014, 02:02 AM)херцеговац Пише:  
(10-11-2014, 02:32 PM)Вук92 Пише:  Громовниче они који су се борили на Лијевче пољу и падинама Козаре нису били кукавице никако, нити неко ко се уздао ''у браћу усташе''. Зар те није срамота што тако неозбиљно тврдиш да су људима који су се од 1941. борили прса у прса са усташама по Фазлагића кули, Борчу, Бјелимићима у Санџаку и осталим мјестима, били ''браћа'' усташе. Зар није поп Радојица Перишић опалио пушку док су остали гледали и трпили зулум. Из Црне Горе је за вријеме устанка против усташа у Херцеговини, стизао велики број људи који су своју храброст исказали у многим борбама. У Фазлагића кули приликом напада устаника на то усташко упориште, погинуо је Жарко Радовић из Бањана. Усташе су са његовог тијела откинуле главу и хвалили се са њом, да су одјескли главу Црногорца. На сваки помен имена Црногорца херцеговачким усташама се ледила крв у жилама. То ја нисам измислио то ти је једноставно тако.
Ако је Дража био против повлачења са Њемцима и усташама ка Словенији, што онда не спомињеш Ђујића и његове који су такође утекли пут Словеније, са Њемцима и сви спасили главе. Чинили су касније гро српске емиграције. Ко је ту кога издао???
Мени је још више жалије, него теби људи који су кренули са Павлом, а свакако нису заслужили да заврше нечасно. Нешто си ти грдно заратио са Црногорцима Smile

Један забиљежен долазак Црногораца на Берковиће при офанзиви усташа је плаћен од народа у живој стоци која је отјерана за Црну Гору. Да Дабрани нису имали стоке да плате помоћ, они не би ни дошли.

Та брука се и дан данас спомиње.

Није ми јасно толико бусања и гордости код наших сународника!? Када им се наведе овај примјер они одмахују руком.

Истина је да је Дража очекивао Ђуришића на Неретви док је овај палио и пљачкао Рашку (наравно чистио муслиманску милицију), што тада није било ни потреба ни преча.

А гдје је рођен поп Радојица Перишић?

Очигледно си нешто побркао!

Поп Радојица Перишић је рођен у селу Казанци код Гацка.

А и племе Бањана је дискутабилно, јер их је Црна Гора приграбила тек послије Берлинског конгреса.

[Слика: 351px-Montenegro1878.jpg]

Стару Црну Гору чине четири нахије: Катунска, Љешанска, Ријечка и Црмничка. Свака од њих се дијели на племена:

Катунска нахија има девет племена: Цетиње, Његуши, Ћеклићи, Бјелице, Цуце (Веље и Мале), Озринићи (Чевљани), Пјешивци (Горњи и Доњи), Загарач (Горњи и Доњи) и Комани (Комани у ужем смислу и Бандићи);

Љешанска нахија у недовршеном племенском груписању има "племена": Дражевина, Градац и Буроње;

Ријечка нахија има пет племена: Косијери, Добрско село, Цеклин (Горњи и Доњи), Љуботињ (Горњи и Доњи), Грађани,

Црмничка нахија се дијели на: Подгор, Дупило, Брчели, Сотонићи, Глухи До, Лимљани и Бољевићи.

Брате мој добри,
мора се мало прво нешто прочитати па улазити у дискусију.

А Даре је мало претјерао са оним 'браћа'.
Брате мој, прочитао сам ја одавно и добро знам уређење и историју ЦГ. А о Бањанима ми немој причати, то тек познам. Smile Одрастао сам ту, тј. у Старој Херцеговини. Сувишна ти је прича о нахијама, ја то одавно знам.
Што се тиче попа Радојице Перишића ко је рекао да не знам гдје се родио? Нико није попа Радојицу преводио у Црногорце. Ја сам га спомињао и указивао на његову храброст, због тога што је и он отишао са Павлом, а Громовник је рекао да су положили оружје тек тако...кукавички. Због тога сам му указао да тако не говори јер су са Павлом били и Херцеговци, истинити јунаци и наравно многи храбри Црногорци, који нису ни били под Павловом командом.
Најзаслужнији за устанак у Херцеговини 1941. свакако су сами Херцеговци, али је долазило и Црногораца претежно из граничних крајева. Истина је да је и стока одвођена али је узимана од муслиманског становништва. Та прича о наплаћивању доласка ми је непозната. Но од кога се препричавала....можда од комуниста, или њихових породица? Smile Зашто би Херцеговци поред њих самих, тражили да им долазе Црногорци, још и да им то наплате...
Најпознатије четовође по Херцеговини из ЦГ били су Симо Ераковић, Рако Лалић и Дамјан Мићовић. Они су се такође светили усташама, па често и убијали и цивилно становништво. Можда су пратили ону Његошеву; ''Зло чињети а од зла се бранити, нема ту никаква злочина''. Некад да спасиш једно село мораш попалити десет. Капетан Никола Миловић, командант бригадне коморе и једно вријеме начелник штаба Вуч. бригаде при нападу на усташко упориште Борач, налетио је изненада, са неколико бораца, на једну усташку групу. Са бајонетом је потрчао ка усташи, ухватио га и пробио му прса, распоривши га. Затим је наставио даље да их тамани....Иначе капетан Миловић био је носилац 29 непријатељских рана. Споменуо сам Жарка Радовића из Мужевица у Бањанима, коме су усташе откинуле главу у Фазлагића кули. Он је био син Марка Радовића, команданта Вучедолске бригаде у Балканским ратовима и унук сердара Ђока Бањанина. Није да се нису и Црногорци борили, мада наравно неупоредиво мање у односу на саме Херцеговце.

(12-11-2014, 11:35 AM)Громовник Пише:  Нек је слава и част свим храбрим Црногорцима који се јуначки борише и дадоше животе своје за Краља и Отаџбину!

На жалост, у питању су само часни изузеци. Црна Гора се у Другом светском рату ставила на страну црвене Совјетије, уместо братске Србије, па је тако партизанима дала неке од најбољих команданата, Арса Јовановића и Пека Дапчевића, док су се националној опцији приклонили неодлучни Станишић и својеглави Ђуришић, који нанесоше више штете него користи. И чим је загустило, опет су Црногорци у Дражином главном штабу издали, одвојили се и водили рат на своју руку. "Издајници" је преблага реч за њих.
Громовниче само сам то желио да чујем од тебе. Коначно си одао признање храбрим Црногорцима који су изгинули за Краља и Отаџбину. А није их било мало. Што се тиче Совјетије, па начелник ОЗНЕ је био Србијанац. Човјек који је потписао многима смртне пресуде па и команданту Дражи. Можда су се одређени Црногорци држали и плашили онога што је Св. Петар Цетињски оставио у аманет на смртној ури; ''Ко не био вјеран једнојезичној, једнокрвној Русији, дабогда са њега живо месо отпадало, био проклет три пута и 3000 пута од мене...'' Увјерен сам да матица комунизма није била у Русији, да не би био ни близу толики проценат комуниста у нашем народу.
Одговори

Људино,

разумијели смо се онда!

А и даље остајем да тако мала територија, а да нигдје више зле крви посијано него у ЦГ. Комунисти су велико зло нанијели.

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

Откривена гробница 1000 Павлових четника

Романијо, је си ли сигуран да ће на прољеће, бити ископавање?
Одговори

А што овде људи неволе Србе из Црне Горе,па то је невероватно!Испаде у овој дискусији да је Војвода Павле Ђуришић био гори за Србе него Пеко Дапчевић или Коча Поповић!Док је наравно Крцун био велики Србин са којим се Павле Ђуришић неможе поредити .Па људи боље немојте више да пишете овако!Срамота је пред оволиким светом, који све ово чита.
Одговори

(15-11-2014, 11:25 AM)Ковач Пише:  Испаде у овој дискусији да је Војвода Павле Ђуришић био гори за Србе него Пеко Дапчевић или Коча Поповић!

Па да не би Павловог кашњења на Неретву, можда после те битке више не би било ни Пека ни Коча.

Овако је лепу услугу учинио својим земљацима Црногорцима.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

А што Дража није ишао на Неретву!Имао је много више војске од Павла!

Песма о Дражи:Ја сам мала веверица дугачак ми реп,волим шумски мир,орахе и жир.Smile
Одговори

Па Дража га је све вријеме и звао на Неретву!

Најчешћи Дражини радиограми су били: Ђе Павле да затвори комунисте?

А онда одговори: Павле овдије, Павле са војском ондије... испаде ослободилац 'санџака', а јеби га, послије требало ођерати стоку кући, ко да се зајебава са комунистима!

Па ти појма немаш шта се дешавало!?

„Грађанска“ демократија отуда нуди избор свега и свачега, али себе а приори изузима од тог правила; она не допушта могућност избора између ње и ма ког алтернативног концепта.

[Слика: traktor.gif]
Одговори

(15-11-2014, 10:55 AM)luka.luke 1 Пише:  Откривена гробница 1000 Павлових четника

Романијо, је си ли сигуран да ће на прољеће, бити ископавање?

Тако кажу.
Сјећам се да сам на историјском факултету учио да се икопавања врше увијек у рано прољеће - због вегетације, и тада археолози имају највише успјеха.
Одговори

(15-11-2014, 11:43 AM)Ковач Пише:  А што Дража није ишао на Неретву!Имао је много више војске од Павла!

Песма о Дражи:Ја сам мала веверица дугачак ми реп,волим шумски мир,орахе и жир.Smile

Имао је "преча" посла. Да се туче са Србима, Недићом и Љотићом.

(10-11-2014, 02:38 PM)Николај Пише:  Лупаш ко Максим по дивизији. Шта, у регуларној војсци се не доносе усмена наређења, на терену, у току борбе, по сопственој иницијативи? И нормално да ће наређења без поговора да се извршавају, то је војска, није кућни савет.

Лупам, но што.Кез Могу се наређења издавати усмено и писмено, рукама, ногама, климањем главе итд.
Но ко о томе говори? Ријеч је била о односу, Дража-Ђуришић, Ђујић, Јевђевић итд. А то је на пуно вишем нивоу него "усмено наређење, на терену, у току борбе, по сопственој иницијативи".
То је мање више исто и за герилу и за регуларну војску... Оно што није исто је виши ниво командовања, разлика у циљевима, начину извођења. За герилу је далеко битнији "људски терен" од физичкога, за разлику од регуларне војске (ђе је било свеједно прије 70 и више година, шта ће бити са цивилима).
За герилу је народ терен. Он јој даје људе, он је храни, облачи, помаже итд.
Ах да, лупам.Креза
Одговори

(15-11-2014, 11:43 AM)Ковач Пише:  А што Дража није ишао на Неретву!Имао је много више војске од Павла!

За вријеме Неретве Дража се борио код Фоче и Калиновика против комуниста, лично командовао јединицама. Био је много ближе Неретви него Павле..
Одговори

[Слика: 10635985_812446432161476_6167535611665911087_n.jpg]
[Слика: 10959462_812446365494816_6338857753766570671_n.jpg]
[Слика: 10959557_812445908828195_8285686638058838449_n.jpg]
[Слика: 10968463_812446285494824_3334127590136053999_n.jpg]
Колона Црногорских четника у Загребу,почетком маја 1945 .Фотографије су објављене у књизи "Ослобођење Загреба" (Загреб 2014).Тамо пише да је усташки режим Анте Павелића дозволио Црногорским четницима да прођу кроз Загреб у правцу Словеније.Да ли неко зна нешто о овоме?Фотографије је објавила фејсбук страница:Четници су срамота за Српски народ

Загреб је заузет од стране Партизана 8.маја 1945.Питање је да ли је уопште било усташа у Загребу у првој недељи маја 1945.Вероватно су збрисали раније.На сликама се не види ни један усташа поред ове колоне униформисаних избеглица и цивила који су ишли са њима.Сем тога ови људи немају никаква обележја на себи нити икаквог оружја, те се самим тим не могу сматрати некаквом војском.
Одговори

Занимљиве фотографије. На овим сликама приказани су изгледа црногорски четници, али без кокарди и обиљежја ЈВуО. Тј. кроз Загреб су прошли као Дрљевићева војска...Једна велика трагедија, ко год био крив за њу...Колики су пут превалили и какво понижење доживјели са Дрљевићем да би на крају скоро сви од партизанског метка изгинули. Страшно!
Одговори

Да баш тако! Не верујем да је неко из ове колоне стигао жив до Италије.
Одговори

Какви четници, ово су старци, жене и деца.

Удар нађе искру у камену / без њега би у кам очајала!
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним