Оцена Теме:
  • 5 Гласов(а) - 4.2 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Лепоте Србије

ДУРМИТОР

Да почнем са најлепшим украсом овог прелепог и застрашујуће великог масива.
Једно од 17 језера ("Горских очију"), вероватно и најлепше међу њима је Црно Језеро на Жабљаку.

Ово је сликано са "чела" великог језера, са "Краљеве столице"
[Слика: IMG_0395.jpg]
picture uploader

Црно језеро је добило име због борове шуме која га окружује и својом сенком чини површину воде знатно тамнијом него што је у стварности
[Слика: IMG_0685.jpg]
picture hosting

У непосредној близини нашао сам и шегртов ћумез. Овде је проводио време током 42 пре бекства у западну босну, и током 43, непосредно пре Шварца. На табли пише да је овде "Тито боравио од 20 до 29 маја 43, када је донео одлуку о пробоју ка Сутјесци".
Пећина је после рата затворена како се не би ту скупљале звери Smile
[Слика: IMG_0721.jpg]

Поглед ка језеру са врха некадашње пећине
[Слика: IMG_0726.jpg]
free photo hosting
Ово је са малог језера сликано ка великом, са подножја "Челине". Челина је иначе природан "резервоар" у коме се скупља вода са околних врхова након отапања снега. Када маса воде пређе критичну тачку, догоди се нека врста експлозије и огромна маса воде се, у виду водопада, током 2-3 дана слива у мало језеро.Каже се да је тада "пукла Челина". Вода се потом прелива у велико језеро а језера се спајају у једно. Јединствени феномен је бифуркација, супротан ток воде - јер се вода прелива и из великог језера у мало.
[Слика: IMG_0734.jpg]
adult photo sharing

Ово је само подножје челине, овуда се вода слива у језеро. Претходна фотографија је сликана са места централног бора на средини слике.
[Слика: IMG_0738.jpg]
adult image sharing

Одавде се види Челина: Испред ове огромне стене (Велики Међед) на брегу је мала "увала" - на слици са леве стране. Ту је резервоар.
[Слика: IMG_0782.jpg]
image posting
Језеро у касним поподневним часовима:
[Слика: IMG_0740.jpg]
image hosting 30 mb
Иначе, постоји стаза којом се може направити круг око језера. Потребно је око 2 сата, јер је терен на неким местима доста тежак.Око трећине пута су јаки успони који изгледају овако:
[Слика: IMG_0722.jpg]
image upload free
photo hosting sites
Одговори

Дај још! Smile
А јел си сликао и путеве, то би било занимљиво видети - како се долази негде...
Одговори

Ово је место звано "Стари Млин" на крају прве трећине пута ка Змињем језеру. Оно је најближе Црном језеру, удаљено је око 2 км ваздушном линијом. Поток се улива у Црно језеро, неких 800 метара низводно.
[Слика: IMG_0413.jpg]
upload a picture

Змиње језеро:
[Слика: IMG_0432.jpg]
imgupload

Око њега је са 3 стране борова шума. Само језеро није претерано атрактивно, али је околна природа феноменална. У окружењу се често прави пикник или пауза на путу ка Сушичком језеру које је удаљено око 14 км.
[Слика: IMG_0434.jpg]
image url upload

Ово је прашумски резерват. Нетакнута природа. Овде нема маркираних стаза и ако одете предубоко можете да лако да залутате.
[Слика: IMG_0437.jpg]
upload images free

Ово је врх и видиковац Ћуревац на северу Масива. Поглед је на клисуру Таре и гледа ка северозападу. Овде је висина негде око 1850 метара,а међу 40 највиших врхова Дурмитора је на претпоследњем месту.Наравно, пут ка видиковцу је уз саму литицу, а стаза је неограђена.
[Слика: IMG_0463.jpg]
free image hosting

[Слика: IMG_0462.jpg]
how to capture screen

Ово је поглед на другу страну, ка југоистоку.
[Слика: IMG_0485.jpg]
image hosting

Поглед на Тару, 5 мин касније, под јаком кишом Smile
[Слика: IMG_0483.jpg]
how do you print screen

(26-07-2014, 04:27 PM)Милослав Самарџић Пише:  Дај још! Smile
А јел си сликао и путеве, то би било занимљиво видети - како се долази негде...
Нисам нешто претерано, више сам сликао планинарске инфо табле и путоказе. Од Жабљака воде 2 пута: ка Пљевљима и ка Никшићу. Остало су локални путеви - који су углавном много бољи од наших. Једино интересатно је пут ка Трси и Плужинама (кањону Пиве) који пролази кроз Дурмитор. Имам то на неким фоткама...
Одговори

Поглед са превоја Седло на пут Жабљак - Трса са стазе ка "Увитој Греди". Ишли смо ка "Зеленом Виру" у правцу Боботовог Кука. Боботов Кук је највиши врх Дурмитора са 2532 м. Десно је Седлена Греда, она баца сенку на панораму.

Пут ка Увитој Греди
[Слика: IMG_0587.jpg]
print screen

Поглед са Седла у правцу Жабљака. Лево поред пута, отприлике у равни са језерцетом приметићете велику стену, а у равни са стеном на путу једну тачкицу. То је моториста Smile

[Слика: IMG_0629.jpg]
image hosting without account

На седлу увек дува јак ветар. У подножју и са друге стране превоја је много мирније. Овде смо већ на око 2000 м/нмв. Иза мене су јужни обронци масива.
[Слика: IMG_0591.jpg]
free upload

Превој Увита греда. Од места где је сликано до места где се ја налазим потребно је око 10 минута хода. Од места где сам ја до подножја превоја, потребно је још око 20 минута.
Тек да стекнете представу о пространству
[Слика: IMG_0606.jpg]
adult image host

Са друге стране превоја, пут у долину. Поглед на унутрашњост Дурмитора и околне врхове.
[Слика: IMG_0612.jpg]
adult image upload

Још један детаљ са стазе након последњег успона
[Слика: IMG_0609.jpg]
free picture upload

Сада идемо долином. Након јаког успона, остатак пута је неочекивано лаган. Ова огромна планина је, мислим Девојка. Иза ње је у удолини Зелени Вир идесно Боботов Кук.
[Слика: IMG_0548.jpg]
image upload

На повратку Ка седлу, око 300 м од пута. Враћали смо се около, пресекли смо до стазе која води ка великом Шкрчком језеру. Тако да смо избили на друм неких 2 - 3 километра ниже.
[Слика: IMG_0674.jpg]
photo sharing sites

Поглед на Седло, нашу полазишну тачку, неколико сати касније. Окренути смо ка Жабљаку, иза нас је Трса.
[Слика: IMG_0655.jpg]
photoupload

image hosting over 10mb
Одговори

Ово је пут ка Јаблан језеру. Убедљиво најлепша и најтежа стаза којом смо ишли.
[Слика: IMG_0488.jpg]
image hosting no account

Стаза је дуга око 4,5 км у једном правцу, више од трећине је јак успон. "Маршевање" је углавном на све четири Smile Срећа што је та рута на почетку и у одласку, тако да смо још увек били одморни.

[Слика: IMG_0527.jpg]
image upload

Када се попнете до врха имате око 2,5 км мање-више по равном, а окружење и поглед су фантастични. Овде се види црно језеро у даљини. Овај масив десно, локални назив му је Котао. Леви врх је Мали Међед, десни Локвице.

[Слика: IMG_0492.jpg]
pic host

У даљини се одавде види и Жабљак
[Слика: IMG_0523.jpg]
windows screenshot

Улазимо у последњу деоницу пута. Стаза води кроз шуму, а онда се силази пар стотина метара до језера
[Слика: IMG_0494.jpg]
image ru

Ово је стаза којом се силази на језеро
[Слика: IMG_0748.jpg]
upload img

Јаблан језеро
[Слика: IMG_0512.jpg]
image upload without registration

Одавде се добро види "Котао". У његовом подножју је Црно језеро. Пут од црног језера води ка Барном језеру.
[Слика: IMG_0366.jpg]
screenshot

Барно језеро. Не види се добро због огромне траве. 3о метара око језера је живо блато па му није могуће сасвим прићи.
[Слика: IMG_0796.jpg]
gif upload
Одговори

Силна планина! Може ли се видјети Маглић?
Одговори

Видео сам га када сам био у околини Пивског језера. Из унутрашњости Дурмитора, не знам, толико има шиљака планинских врхова на све стране да је немогуће одредити. Тешко да бих могао да препознам. А био сам ти и на Романији, па на југ преко Зеленгоре и Билеће Smile
Одговори

Па ти сва јуначка мјеста обиђе хаха Smile
Одговори

На отприлике пола пута од Жабљака ка Пљевљима налази се Мост на Ђурђевића Тари. Фантастично место.

[Слика: IMG_0827.jpg]
free image host

Поглед на кањон Таре
[Слика: IMG_0835.jpg]
picture share

Спроведена је и жица ("зип лајн") којом се адреналински зависници пребацују са једне стране кањона на другу. Овде смо ухватили пар "зиплајноваца" у подухвату Smile
[Слика: IMG_0850.jpg]
posted image

Река Тара
[Слика: IMG_0851.jpg]
screen shot on pc

Код самог моста је и споменик поручнику Божидару Жугићу официру Војске Краљевине Југославије
[Слика: IMG_0832.jpg]
how to take a screenshot on a pc

(26-07-2014, 09:58 PM)Романија1 Пише:  Па ти сва јуначка мјеста обиђе хаха Smile

Богами, јесам, морао сам Smile
Одговори

Свака част!
Одговори

Хвала!
Одговори

Немој хвала, дај још...
Одговори

Изванредно. Једино што су фотографије планина ипак само позив да се тамо оде, јер планину треба доживети.
Шико, хвала што нас је за трен минула жеља.
Одговори

(27-07-2014, 01:48 PM)Бенито Пише:  Изванредно. Једино што су фотографије планина ипак само позив да се тамо оде, јер планину треба доживети.
Шико, хвала што нас је за трен минула жеља.

Тачно тако, мени је жао што се фоткама ни близу не може пренети и описати доживљај. Нарочито ако је та планина Дурмитор. Тако да свима преппоручујем да оду. Мештани су дивни људи,сусретљиви, неискварено љубазни и гостопримљиви.
Иначе, ауто кампова има на све стране. Љубитељи природе, планинари, алпинисти долазе са свих страна света. Тако да се много чешће чује, кад сретнеш неког "Hello", него "добар дан". Прошле године сам на Тари упознао Московљана који последњих неколико година живи у Србији и редовно одлази на Дурмитор, који иначе служи професионалцима и аматерима за загревање пре одласка у освајање светских врхова. За тог лика је Дурмитор најлепша планина, одмах после Кавказа (што је моја следећа дестинација Smile ).
Одговори

Скочи на Форум:

Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним