Оцена Теме:
  • 4 Гласов(а) - 3.25 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Сукоб Војводе Момчила Ђујића и Војислава Шешеља
#57

(06-12-2014, 02:37 PM)Борко Радовић Пише:  "Истрагу усташа" или истрагу Хрвата цивила ?

Пљуц.

Да нијесу ови цивили у питању?

Усташки систем и масовност терора у Косињу

Успостава усташке власти у Косињу почела је одмах по проглашењу НДХ. Најприје су успостављени усташки повјереници који су пречистили чиновнички апарат, најприје од Срба а потом од осталих непоћудних елемената, без обзира на националност. Те мјере чишћења власти проведене су паролом „Обнова државне установе“.

Усташка власт је за економске недаће окривљавала све Србе, а за избављење из сиромаштва нудила је пљачку, исељење и истребљење српског народа. Развојем цивилне власти развијале су се и оружане формације НДХ: усташка војница, домобранство, оружништво и наоружани цивили.

Међу првима у Лици у Косињу је формирано усташко таборништво на челу са Јосицом Фадљевићем.

Оружништво је представљало оружану групу са полицијском улогом. Оружничка постаја Горњи Косињ формирана је на мјесту раније жандармеријске станице. Одмах је смјењен и убијен командир жандармеријске станице у Горњем Косињу, наредник Балабан Милан. Он је убијен и бачен у јаму „Цотинка“ код Перушића. Жандармеријски поднаредник Радоњић Ђуро, рођен 1916.године у Црној Гори, ухваћен је и ножевима сасјечен 14.04.1941. године у Горњем Косињу.

Косињске усташе су одмах похапсиле неколико угледнијих и богатијих Срба, међу којима Дану Брујића и Милана Кнежевића, трговце из Горњег Косиња, лугара Вујицу Узелца и косињског православног попа Мишу Диклића. Хапшење и убијање угледних, виђених и богатих Срба рађено је у континуитету од априла до краја јула, када почиње масовно убијање српског народа.

Наоружани цивили су представљали значајну скупину у Косињу. Њихов састав, војнички профил, улога и организациона структура била је хетерогена, како у односу на поједина села, тако и у погледу на раздобља у току рата. Називи за те формације били су различити:наоружани сељаци, домаће усташе, сеоска усташка милиција, дивље усташе[2], а у котарима Госпић и Перушић у посљедним годинама рата јављао се и назив „бијела гарда“. У сваком случају радило се о бројном скупини наоружаних цивила, које по злочину и терору у Косињу, нису заостајале ни за усташким снагама. Наоружавање и мобилизација ових формација се вршило под изговором да бране хрватска села од четника, у које су убрајали све Србе.

Један од анонимних косињана, иначе припадник усташких снага у Косињу је стално послије рата упозоравао, да се на јавним скуповима не требају осуђивати само „усташки злочини“. Он се тиме осјећао увријеђеним, јер је био усташа који није учинио ниједан злочин а знао је многе цивиле који су учинили злочин. По његовом мишљењу исправније је било рећи „хрватски злочини“.

Злочини хрватских снага у Косињу не могу се посматрати изолирано у односу на на остале српске крајеве у НДХ. Реализација програма стварања „чисте хрватске државе“ и „чисте хрватске нације“ у Косињу је био свирепији због близине Концетрационог логора Госпић, који је функционирао од 10.04. до 20.08.1941.године[3]. Такођер, на овом простору су рођени и имали велики утицај на хрватско становништво, многи лички инспиратори мржње и реализатори покоља над Србима.

Ђорђе Пражић: Жртве Косиња вапе за вјечним миром (Осврт на чланак „Крв жртава вапи до неба“)

http://www.jadovno.com/ostala-stratishta...IOQcMlO5lR
Одговори
#58

(06-12-2014, 02:37 PM)Борко Радовић Пише:  
(05-12-2014, 06:02 PM)Милан Грујић Пише:  
Наравно да говоре када у били скупа са њим 1942. године у биткама у Грачацу и Пађанима 1942. године када су прво разјурили усташе па црвену банду табаџија То је био Експедициони корпус са више од 3.000 четника из Херцеговине. Успут су извршили истрагу усташа у западној Херцеговини и то по пропису. Зато усташе данас мењају текст песме "Која гора Иво" у којој уместо Романије помињу Вран планину.

"Истрагу усташа" или истрагу Хрвата цивила ?
Ни једних ни других, јер их није било на бродовима. Smile
Одговори
#59

(06-12-2014, 06:01 PM)Равногорац Пише:  Милане, ништа лично али ако ти није проблем пиши нормално као и сви остали овде. Боја и дебљина слова боде очи.Пилот

И не само то. Текст изгледа страшно геј.
Одговори
#60

Не видим да је битно како ко пише већ шта пише. Зар не?

Част ти свака Гацко равно кад си чисто православно Smile
Одговори
#61

Не. Да ти право кажем (исто ништа лично), ја кад видим чудан шарени текст нити читам ко пише нити шта пише. Него пређем преко тога и идем даље.
Одговори
#62

Па нормална ствар, мили брате Smile

Част ти свака Гацко равно кад си чисто православно Smile
Одговори
#63

Није нормално, дај пишио нормално.Читај
Одговори
#64

Александер Бајт у својој књизи (стр. 548-549) наводи за Јевђевића да је код Британаца био познат под надимком "плашљивац", а такође наводи да му је Дража једне прилике запретио најстрожијом казном уколико настави да се неовлаштено представља као представник ЈВуО у контактима са окупатором.

Колико је ово тачно?
Одговори
#65

(07-12-2014, 11:24 PM)Мргуд Пише:  Александер Бајт у својој књизи (стр. 548-549) наводи за Јевђевића да је код Британаца био познат под надимком "плашљивац", а такође наводи да му је Дража једне прилике запретио најстрожијом казном уколико настави да се неовлаштено представља као представник ЈВуО у контактима са окупатором.

Колико је ово тачно?
За ово прво не знам. Делује чудно. Како ли су онда звали Тита после бекства у Италију.
Ово друго сигурно није тачно. Јевђевић се није ни представљао код окупатора као ЈВуО, иначе би га ухапсили. Прецизније речено, и јесу га ухапсили кад су се уверили да је Дражин. Из докумената се види да му Дража наређује да користи Италијане, а наравно да га не открију.
Одговори
#66

"Sve se to dogadjalo 1941. godine, kad je Jevdjevic jos delovao samostalno, a on sam zaista nije isao u Mostar u posetu Negriju. Izvrdavajuci odgovori nikoga
nisu zadovoljili. Britanci su bili obavesteni da „plasljivac”, kako su zvali Jevdjevica, u Mostaru ima luksuzan vojnicki stab." (Str. 548). Navodi se i izvor: Zbronik dokumenata XIV/1, str. 651.
Одговори
#67

На тој страни се не помиње Јевђевић.
Ни на претходној.
Помиње се на наредној. Оосле констатације да су се остали ''распршили'', ту пише: ''Да није било г. Јевђевића, ја не знам н.пр. ко би на пример сахранио поч. Тодоровића''.
Мисли се на мајора Бошка.
То је све извештај Радмила Грђића, политичара, Дражи.
Одговори
#68

Интелектуална величина војводе Јевђевића се не може довести у питање,нарочито узимајући у обзир његово образовање.Ђуић је ипак локалац.

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори
#69

(09-12-2014, 11:05 AM)Игмански Четник Пише:  Интелектуална величина војводе Јевђевића се не може довести у питање,нарочито узимајући у обзир његово образовање.Ђуић је ипак локалац.
Не бих се сложио са тобом Брате. Војвода Ђујић свакако јесте био локалац, али такође и образован локалац са завршеном Богословијoм, што у то време углавном не писмене Краљевине Југославије, сложићеш се са мном није била мала ствар. Сасвим довољно школе је имао да буде вођа народа у свом завичају а и шире. Друга ствар и веома битна, па Боже мој, многи славни Србски лидери кроз историју су били не школовaни па их то није спречило да постани великани. Није све ни у школи, неко то има у срцу и носи то у себи, тај позив вође.

(07-12-2014, 04:26 AM)Милан Грујић Пише:  
Па нормална ствар, мили брате Smile
Брате Милане у праву су Браћа. Ево бићу искрен с тобом, прочитао сам две твоје поруке и заиста више ни једну нисам могао, јер слова једноставно боду очи.

Ој Војводо,
ој Војводо,шубару накриви, има твојих, има твојих, Четника још живих...
Одговори
#70

Ђуић је обичан локалац,хвала му што је сачувао тај народ,иселио десетак хиљада Срба који сада живе у много већем броју од тога.
Није био учесник предходних ратова што Јевђа јесте.
Поп није желио ауторитета и то је једина истина,а своје право лице је показао подржавајући удбиног патријарха.

ЕВО БРАЋЕ ЈОШ СУ ЖИВИ ШТО РАДАВУ ВОДУ ПИЛИ!
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним