Добро, бре, Херцеговац, како би ти толмачио "феномен Ивковића"? То ти је на прилику овако:
УЈЕДИЊЕНЕ НАЦИЈЕ ИВКОВИЋ
Име Ивко је ваљда једно од најсрпскијих личних имена. Сви знамо за "Ивкову славу“, која тако живописно приказује
наш начин живота.
Ми Ивковићи би морали бити свесни ко смо и шта смо.
Ивковићи су дали многа значајна имена.
Дуда Ивковић је наш легендарни кошаркашки тренер.
Др. Милутин Ивковић је био славни фудбалски репрезентативац, бек, са надимком "државна кочница“.
А што да не поменемо и Тривуна Ивковића, легендарног управитеља казнено-поправне установе "Сремска Митровица“. Њега су генерације упамтиле за цео живот.
Народи се крећу, људи се селе у потрази за бољим животом, или спасавајући живу главу из ратова и робовања. Није зато ништа чудно што нас има у Америци и Канади, Француској, Аустрији и Шведској, Аустралији...
Али, кад човек са презименом Ивковић, крене просторима које нам је отворио Гугл, у потрагу за давно изубљеним рођацима и `саплеменицима`, неминовно се судари са једном невероватно разноликом "галеријом“ ликова, често са потпуно изгубљеним, расформираним и прементнутим националним идентитетом.
Понуди му се Hrvoje Ivkovic за пријатеља на фејсбуку.
Ако нећеш Хрвоја, ту је Ante Ivkovic
Srecko Ivkovic разапео шаховницу на неком брду, са крстом на врху.
Становита Ana Ivkoviс нас ауторитативно подучава:
Цитат: Nije uredu iznositi neprovjerene i neistinite pretpostavke o tome da su svi Ivkovići porijeklom pravoslavci i Srbi. Prezimena su se razvijala od jedanaestog stoljeća, a njihov korijen je u nadimcima. Zato je malo moguće da svi Ivkovići vuku korijene iz istog područja i od istih osoba. Moji Ivkovići, čije ja prezime s ponosom nosim su Hrvati, katolici i teško da me išta može uvjeriti u to da vučemo korijene iz nekog drugog naroda ili religije...
Nemam namjeru vrijeđati nikoga, bilo koje narodnosti ili vjerske pripadnosti,zato neću tvrditi ni da smo svi hrvatskog podrijetla jer očito je da nismo...
(Напомена: е ти ће ме научиш!)
Кад Ани у помоћ притекне Марина, а један наш (Србин Ивковић) покуша да их освести...:
Цитат: Moja Draga Marina, moji su roditelji obadvoj iz Ponikve, Hrvatska. Tata mi je Ivkovic i mama mi je Divic. Nas su Ustashe poklali da dan danas nemam vise nikog u Ponikve. Da smo mi imali mesto u Hrvatskoj ja dan danas nebi zivio u Kanadi. Ako ti mozes da oprostis i da budes Hrvatica, to je vasa stvar. Samo budi sretna da nisi bila tamo kad su nas zive as nozom rezali. Ja se mozem samo Bogu pomoliti da sam ovde i da nisam mora gledadi sa svojim ocima kako mi ti ljudi kolju decicu.
...Разочарано се јави Robert Ivkovic: "Jebiga. Sad mi svi ispadosmo Srbadija".
Таман мислиш да је ту крај, појаве се Maid Ivkovic & Mirza Ivković.
Тако, дође ти као олакшање кад се, после њих, сретнеш са Jean Carlos Alexander Ivkovic . Тог није много брига шта је - има имена за тројицу.
Не е Tose Ivkovic тој/таа што го/ја бараш? Барај уште...
А? ... Одкуд ти...? Неси, б`е, тај што го барам...
Ту долазимо до јавних и културних дјелатника. Пазите овога: мађарско име, србско презиме, а он Хрват! И то не било какав:
Bela Ivković dobitnik zvanja "Pro urbe"
Цитат: Odvjetnik, istaknuti javni i kulturni djelatnik Bela Ivković, dobitnik je priznanja "Pro urbe" koje mu je dodijeljeno u okviru svečane sjednice Skupštine grada, održne u povodu Dana grada Subotice 1. rujna.
Bela Ivković je rođen u Subotici 14. 10. 1939. godine. Osnovnu školu je završio u rodnomu gradu, dok je srednjoš¡kolsko obrazovanje stekao u Zagrebu. Kao izvanredni student završio je Viš¡u upravnu školu u Novom Sadu, a kasnije i Pravni fakultet. Odvjetnički ured je otvorio 1978., kojega uspješno vodi punih 30 godina. Osim rada u svojoj struci, angažirao se i na polju očuvanja kulturne baštine bačkih Hrvata. Godine 1969. bio je član inicijativnog odbora za osnutak HKUD "Bunjevačko kolo", a kasnije i jedan od osnivača Društva. Za predsjednika Društva je izabran 1991. godine, i na tom je mjestu bio punih trinaest godina. Posebno je bio angažiran oko priprave i održavanja manifestacija "Veliko prelo" i "Dužijanca". U Skupštini općine Subotica bio je vijećnik u dva mandata. Osnivač je i aktivni član i drugih kulturnih društava čija je djelatnost očuvanje, njegovanje i razvitak kulture u Hrvata: Hrvatskog akademskog društva, Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović".
И ту, полако дођемо на извориште, на "сјемениште зла“. Погледајте како се од Србина постаје усташа. Погледајте како се човек ломи, гази, понижава, разбија на кости и црева, а онда саставља у нешто друго, много горе, једва човеколико, а жртва срећна што се ослободила терета
Косовског завета, памћења ђедова, вере и части и своју новокомпоновану наказност почне да носи са поносом, срећна што ће је, можда, некад господари и погледати:
Цитат: http://boric.blog.hr/arhiva-2006-10.html
"Ja,Branimir Glavas,OTAC SLAVONIJE..."-1
...Na Radio Osijeku,u delokrugu Branimira Glavasa,16.oktobra 1991.je bez obrazlozenja suspendovano 17 zaposlenih.Spisak njihovih imena je dan pre toga stigao faksom iz zagrebackog HRT.Medju njima je bio i Djordje Ivkovic,sportski novinar srpske nacionalnosti.Posle suspenzije,Ivkovic se dobrovoljno javio u HV(Hrvatsku vojsku).Godinu dana je proveo u uniformi,bio demobilisan i nasao bedan posao na osjeckoj pijaci.Dok je bio u vojsci,Tomislav Marcinko(glavni i odgovorni urednik informativnog programa HTV) (напомена: То је онај Марчинко што је `ведрио и облачио` у "Дневнику“, па за време `Јогурт-револуције` побегао у Загреб) nudio mu je posao na HTV.Cekajuci potvrdu te ponude,stigao je otkaz od Vrdoljaka,u kome se kao razlozi za otpustanje sa Radio Osijeka navode"NEPRILICNO PONASANJE"I GRESKE U IZVESTAVANJU SA FUDBALSKIH UTAKMICA.Disciplinska komisija stanice ne poseduje nikakve dokaze o kritikama ili greskama...
Требало је проћи десетљеће да се новокомпоновани Хрват Ђорђе Ивковић "докаже“ и добије вредно признање:
Цитат:Posebno priznanje - Radio Cvrčak, S. Cvrkovića, Stari Mikanovci
Za spikerski rad i rad tehničara na radiopostajama
Platinasta plaketa - Branko Mihaljević, Gradski radio Osijek - 50 godina rada
Srebrna plaketa - Đorđe Ivković, Gradski radio Osijek - 25 godina rada
Постоји у Вуковим "Народним пословицама“ и једна која каже: "Херцеговина цео свет насели, а себе не расели“. Не, не можемо више тако. Нема нас. Насели смо цео свет, али нас "бела куга" и туђе "вере“ затрeше.
А што се мојих презимењака тиче:
`Бем ти Ивковиће и ко нас овакве састави!