Оцена Теме:
  • 0 Гласов(а) - 0 Просечно
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

ЈАВНИ НЕМОРАЛ У СРБИЈИ
#29

['ПРОСВЕТАР' pid='62111' dateline='1484330049']


Цитат:Није Људевит но Лудвиг, исто као што ни Вукова шћер у коју се заљубио несрећни Бранко, није била Мина него Вилхелмина!

И није по "угледу на Вука" но је своју гајевицу скрпио од чешког и пољског што са Вуком везе нема.
Хрватска лаж,јер их је срамота рећи да су преписивали од Србина.

Цитат:Вуков рад као ПЛАЋЕНИКА прије Аустрије најбоље је описао Гос'н Самарџић у свом капиталном делу "Тајне Вукове реформе", има на нету.

Вук је створио најсавршеније писмо на планети и хвала му на томе !

Цитат:То што је Лудвиг као учен човек знао и признао то би такозвани "хрвати" пре језика прегризли но што би изговорили!

Према томе гајевица је било и остало писмо такозваних "хрвата", склепано за такозване "хрвате", а што то Новосрби користе за исписивање Србског Језика то је ругло и срамота, па се питамо имају ли бар мало стида и образа кад гледају како чокалије и тутуноберачите доле, такозвани "маќедонствујушчи", чувају Србско Писмо и поред тога што им жваљави шифтари држе нож под грло!
[/quote]

Срби имају много савршеније писмо и од Шваба, па причати да су нам га као они скројили је ван сваке памети !

У нашој ћирилици за 30 гласова постоји 30 слова. У Гајевој латиници за 30 гласова постоји 27 слова + 3 двослова што значи да је наше писмо савршеније и од Гајеве латинице.

двослова: Dž,Lj,Nj

Ђуро Даничић (Ђорђе Ј. Поповић, Нови Сад, 4. април 1825 — Загреб, 17. новембар 1882) био је српски филолог, бранилац Вукових погледа и велики поштовалац његовог рада, један од најзначајнијих радника на проучавању српског и хрватског језика.Ђуро Даничић рођен је под именом Ђорђе Ј. Поповић, као четврти син новосадског свештеника Јована Поповића, у Новом Саду, 1825. године. Један од његове браће био је Василије Поповић.

Прве школе учио је у Новом Саду и Пожуну, а правне науке у Пешти и Бечу, где је дошао 1845. Под утицајем Караџића и Миклошича почео је да се бави словенском филологијом, којој је касније, а нарочито проучавању српског језика, посветио цео живот. За време студија материјално су му помагали Кнез Михаило Обреновић и Јован Гавриловић. Године 1856. постао је библиотекар Народне библиотеке у Београду и секретар Друштва српске словесности, а 1859. професор Лицеја (Велике школе). Године 1865. оставио је професуру, и на кратко време постао чиновник Управе пошта, а 1866. отишао је у Загреб за секретара тада основане Југословенске Академије. 1873. се вратио на катедру српског језика у Велику школу у Београду, предавајући у њој до 1877. Отишао је затим на одмор у Загреб да продужи рад на започетом великом Рјечнику хрватскога или српскога језика(ово треба провјерити). На том послу га је и затекла смрт. Његово тело пренесено је новембра исте године (1882) у Београд и ту је сахрањено на Марковом гробљу.

Своје презиме заменио је 1847. презименом Даничић, којим се потписао на првом свом научно-полемичком раду Рат за српски језик и правопис(вјероватно желио остати анониман због бечке власти), и при том презимену је после стално остао.Од Даничићевих графема, у ширу употребу је једино ушла графема Đ đ, уместо дотадашњег dj.

Дакле, Гајева латиница данас има слово Đ đ умјесто слова dj захваљујући Даничићу .
Одговори
#30

Чека', чека', шта ти уствари доказујеш?

Ми смо рекли горе да је усред Новог Сада, Србске Атине, један ШУГО-ЛАТИНИЧАР и НЕДОВРШЕНИ ХРВАТ (који је можда и довршен одавно) истакао на јавном месту један оглас исписан крвавом и проклетом хрватском гајевицом у народу познатијом као

U S T A Š I C A !!!

Тај лик не само да је јавно исписивао Србски Језик латиницом (ћелавом) усред земље Србије, но је још на ћелаву латиницу руком додавао усташке куке и кврге еда би поробљеним Србима било јасније чијим писмом рајетина има да пише!

Остави се ти дакле Ђура Даничића који је такозваним "хрватима" даровао једно, и словима ЈЕДНО, слово (које су исти брже-боље заменили двословним знаком), него ти нами кажи шта теби није право у нашем писанију!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#31

(14-01-2017, 08:52 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  Чека', чека', шта ти уствари доказујеш?

Ми смо рекли горе да је усред Новог Сада, Србске Атине, један ШУГО-ЛАТИНИЧАР и НЕДОВРШЕНИ ХРВАТ (који је можда и довршен одавно) истакао на јавном месту један оглас исписан крвавом и проклетом хрватском гајевицом у народу познатијом као

U S T A Š I C A !!!

Тај лик не само да је јавно исписивао Србски Језик латиницом (ћелавом) усред земље Србије, но је још на ћелаву латиницу руком додавао усташке куке и кврге еда би поробљеним Србима било јасније чијим писмом рајетина има да пише!

Остави се ти дакле Ђура Даничића који је такозваним "хрватима" даровао једно, и словима ЈЕДНО, слово (које су исти брже-боље заменили двословним знаком), него ти нами кажи шта теби није право у нашем писанију!

1.Ја сам за употребу најсавршенијег писма на планети т.ј. за употребу ћирилице коју је створио србски геније Вук Стефановић Караџић, а кога ти лажно називаш страним плаћеником

2.Престани да Хрватима приписујеш заслуге које им не припадају односно престани да им приписујеш стварање латинице (и не називај то писмо Усташицом)

3.И данас се користи једно слово Даничића и оно није замјењено двословним словом, a ради се о слову Đ
Одговори
#32

(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  1.Ја сам за употребу најсавршенијег писма на планети т.ј. за употребу ћирилице коју је створио срБски геније Вук Стефановић Караџић

Јеси озбиљан?
Одговори
#33

Зашто воз није успео да стигне до Косовске Митровице, питамо се?!

ПА ЗАТО ШТО ЈЕ И САМА ПОСЛЕДЊА СТАНИЦА ИСПИСАНА КРВАВОМ ХРВАТСКОМ ГАЈЕВИЦОМ,

илити

U S T A Š I C O M !!!


Тамо, на самој локомотиви лепо стоји име последње станице:

KOSOVSKA MITROVICA

Јасно, Бог није дао и Молитвеник Србски пред Господом, Свети Савва Србски!

ОПАМЕТИ СЕ СРБАДИЈО, СЕБИ СЕ ВРАЋАЈ, ВРЕМЕНА ВИШЕ НЕМА!

(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  не називај то писмо Усташицом

Него како да називамо ТО писмо на коме је ово исписано:

[Слика: Jasenovac32-1.jpg]

(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  Престани да Хрватима приписујеш заслуге које им не припадају односно престани да им приписујеш стварање латинице

Ми не приписујемо такозваним "хрватима" стварање ТОГ писма него ту "заслугу" приписујемо похрваћеном шваби Лудвигу Гају који је склепао ТО писмо ПО НАЛОГУ ВАТИКАНА И АУСТРО-УГАРСКЕ ВРЛО КРИМОКАТОЛИЧКЕ КАЈЗЕРЛИХ УНД КЕНИГЛИХ, а специјално за потребе превођења пошокачених Срба у такозване "хрвате"!

Међутим!

Кримокатолици нису ни сањали да ће тако брзо ТО писмо постати и већинско писмо преосталих Срба, нарочито Новосрба, који ће га тако страсно пригрлити да ће и сами себе лагати да је то накарадно писмо (које су Талијани називали ГАДНИ ШКЈАВЕТО), уствари....њихово!

Туга, јад и чемер у НЕДОВРШЕНИХ ХРВАТА....

(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  И данас се користи једно слово Даничића и оно није замјењено двословним словом, a ради се о слову Đ

Ни то није тачно!

Својевремено док смо боравили у окупаторској СФР Шугославији, неђе 70-их година, било је у хрватској USTAŠICI замењено то слово Ђура Даничића а уведено двословно Ђ!

Један наш сапатник ође, који је дошао одприлике у исто време, имао је у шугословенском пасошу своје име Ђуро (као речени Даничић) исписано као Djuro, па је муке имао ође јербо то ни Енглези ни Французи овдашњи не могу да изговоре како треба, па је човек морао да избаци то D и остане Juro, па вели:

"Ја сам рођен и Крштен као Србин са именом од четири слова па не прихватам пето од усташа и Титових партизана!"


Да ли су се такозвани "хрвати" у међувремену вратили Даничићевом слову....то је могуће, кад присвајају гусле и шљивовицу могу и то једно слово да припишу шваби Лудвигу Гају, није им првина у крађи!

Паметном доста!

(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  Ја сам за употребу најсавршенијег писма на планети т.ј. за употребу ћирилице коју је створио србски геније Вук Стефановић Караџић, а кога ти лажно називаш страним плаћеником

'Ајде да још једаред појаснимо неке ствари:

1.
ЈЕСУ ЛИ СРБИ ПИСАЛИ ИСКЉУЧИВО ЋИРИЛИЦОМ У СВОЈОЈ НОВИЈОЈ ИСТОРИЈИ ОД ПРИМАЊА ХРИШЋАНСТВА ПА НАОВАМО, ДА НЕ ПОТЕЖЕМО САД ВИНЧУ, ЕТРУРЦЕ И ОСТАЛО?

ЈЕСУ!

2.
ЈЕЛ'ПРИЈА АУСТРИЈА СПРОВОДИЛА НАСИЛНО И ПОЛУНАСИЛНО УНИЈАЋЕЊЕ И ШОКАЧЕЊЕ-КРИМОКАТОЛИЧЕЊЕ СРБА?

ЈЕСТЕ!

3.
ЈЕЛ'ЗА ТЕ ПОШОКАЧЕНЕ СРБЕ НАРУЧИЛА ЛАТИНИЦУ ОД ПОХРВАЋЕНОГ ШВАБЕ ЛУДВИГА ГАЈА?

ЈЕСТЕ!

4.
ЈЕСУ ЛИ ТИ ПОШОКАЧЕЊАЦИ ПРЕСТАЛИ ДА ПИШУ ЋИРИЛИЦОМ, КАО НАПРИМЕР „ХРВАТСКИ” ПЛЕМЕНИТИ КРИМОКАТОЛИЧКИ БИСКУП ДРАШКОВИЋ-ТРАКОШЋАНСКИ И СТОТИНЕ ХИЉАДА ДРУГИХ?

ЈЕСУ БРАТЕ!

5.
ЈЕСУ ЛИ ТИ ПОШОКАЧЕНИ СРБИ ПРЕКОНОЋ БИЛИ СВИ ПРОГЛАШЕНИ ЗА „ХРВАТЕ”?

ЈЕСУ!

6.
ЈЕЛ'ВУК КАРАЏИЋ ПРЕШАО У КРИМОКАТОЛИЧКУ ЛАТИНСКУ ЈЕРЕС ЗБОГ СУКЊЕ А ПРИЛИКОМ ЖЕНИДБЕ У БЕЧУ?

ЈЕСТЕ!

7.
ЈЕЛ'ПО НАЛОГУ АУСТРО-УГАРСКОГ ГЛАВНОГ ЦАРСКОГ ЦЕНЗОРА КОПИТАРА, ИСТИ КРИМОКАТОЛИК-ПОШОКАЧЕЊАК ВУК ИЗМИСЛИО НОВУ ЋИРИЛИЦУ КОЈА ЈЕ у ствари ПОЛУ-ЛАТИНИЦА?

ЈЕСТЕ!

8.
ЈЕЛ' ГЛАВНИ РАЗЛОГ ЗА ТАКВУ ЋИРИЛИЦУ, ПРЕМА КОПИТАРУ, БИО ДА БИ ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ЛАКШЕ РАЗУМЕЛИ ХРВАТСКУ ЛАТИНИЦУ-ГАЈЕВИЦУ?

ЈЕСТЕ!

9.
ЈЕЛ' ПО ПЛАНУ КОПИТАРА И ВУКА БИЛО ПРЕДВИЂЕНО СТВАРАЊЕ ЈУГОСЛОВЕНСКОГ ПИСМА, ЂЕ БИ НОВОПЕЧЕНИ „ХРВАТИ” ИМАЛИ ДА ПРИХВАТЕ ЕКАВИЦУ А ПРАВОСЛАВНИ СРБИ ДА ПРИХВАТЕ ЛАТИНИЦУ?

ЈЕСТЕ!

10.
ЈЕЛ'СЕ ПОРИМОКАТОЛИЧЕНИ СРБИН ВУК КАРАЏИЋ ПОТПИСАО НА ТОМ СПОРАЗУМУ "ГАДНИМ ШКЈАВЕТОМ", ХРВАТСКОМ ГАЈЕВИЦОМ-ЛАТИНИЦОМ?

ЈЕСТЕ!

11.
ЈЕЛ' У ПЛАНУ АУСТРО-УГАРСКЕ МОНАРХИЈЕ БИЛО ПРЕДВИЂЕНО СТВАРАЊЕ ТРЕЋЕ ЈЕДИНИЦЕ У ДВОЈНОЈ КАЈЗЕРЛИХ УНД КЕНИГЛИХ?

ЈЕСТЕ!

12.
ЈЕЛ'БИЛО ПЛАНИРАНО ДА ТА ТРЕЋА ЈЕДИНИЦА БУДЕ СЛОВЕНСКА, САСТАВЉЕНА ОД ЧЕХА, СЛОВАКА, СЛОВЕНАЦА, ХРВАТА И СРБА?

ЈЕСТЕ!

13.
ЈЕЛ'БИЛО ПЛАНИРАНО ДА И СРБИ КАО И СВИ ОВИ СЛОВЕНИ КОРИСТЕ ЛАТИНСКО ПИСМО?

ЈЕСТЕ!

14.
ЈЕЛ'БИЛО ПЛАНИРАНО ДА СЕ ОВИ СРБИ-ЛАТИНИЧАРИ, ПОЛАКО ПРЕВОДЕ УНИЈАЋЕЊЕМ У КРИМОКАТОЛИЧКУ ЈЕРЕС ЛАТИНСКУ?

ЈЕСТЕ! ПА НИЈЕ ВАЉДА ХАБЗБУРШКИ МОНАРХ ЗА ЏАБА НОСИО НАЗИВ „ВРЛО РИМОКАТОЛИЧКО ВЕЛИЧАНСТВО”!

15.
ЈЕЛ' ГАВРИЛО ПРИНЦИП УПУЦАО ОВЕ ПЛАНОВЕ?

ЈЕСТЕ!

16.
ЈЕЛИ ЛАТИНИЧАРЕЊЕ СРБА НАСТАВЉЕНО ПОД ПАРТИЗАНСКОМ ОКУПАЦИЈОМ ЈОСИПА АМБРОЗА ЖЕШЋЕ НЕГО ИКАД?

ЈЕСТЕ!

17.
ЈЕЛ' ЗА ПОЛА ВЕКА ОКУПАЦИЈЕ ПОД ПАРТИЗАНИМА, КОМУНО-САТАНИСТИМА И ТИТОМ ЋИРИЛИЦА СВЕДЕНА НА МАРГИНАЛНО СЕКУНДАРНО ПИСМО?

ЈЕСТЕ!

18.
ЈЕЛ'СРБСКИ НАРОД СКОРО ПОТПУНО ПОДИВЉАО, ЈЕЛ'СЕ ПРЕТВОРИО У НЕАРТИКУЛИСАНУ ГОМИЛУ КОЈА СВЕ МАЊЕ ЗНА КО ЈЕ И ШТА ЈЕ, ШТО ВИШЕ СРБУЈЕ, КОЈА СЕ ПРЕЖДЕРАВА И НАПИЈА ЗА ВРЕМЕ ХРИШЋАНСКИХ ПОСТОВА И СЛАВИ НОВУ ГОДИНУ ПРЕ БОЖИЋА?

ЈЕСТЕ БРАТЕ-ИМАМО ЗА ТО 300,000 ПИЈАНИХ СЛОВЕНАЦА КАО СВЕДОКЕ!

19.
ПИШЕ ЛИ ТАЈ НАРОД МАСОВНО ХРВАТСКОМ ЛАТИНИЦОМ-U S T A Š I C O M?

ПИШЕ!

20.
СХВАТА ЛИ ТАЈ НАРОД ШТА МУ ЈЕ УРАЂЕНО?

НЕ СХВАТА!

Паметном доста!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#34

(16-01-2017, 05:13 PM)ПРОСВЕТАР Пише:  Јасно, Бог није дао и Молитвеник Србски пред Господом, Свети Савва Србски!

Ајде деда дођи себи, не хули, какав Бог.
Лакрдија, воз није ни требо стићи доље, и да је прошао, шта би од тога, Вучић би нас убјеђивао да је Косово опет наше!?
Иначе има линија, иде воз од Краљева до К. Митровице, редовно и нико га не гњави, и сад се наш морон досјетио да га обоји у тробојку, споља испише "косово је Србија" а унутра да стави "култуну баштину" кроз коју вире прекидачи и штекери. И као зли шиптари га нису пустили, а он до Шиптара није ни довезен него стао у Рашкој, која није чак ни посљедња станица прије Шиптара.
И сад ми треба да легнемо на руду, и да попиздимо, да повјерујемо Томи кад им као пријети војно, да неће своје синове послати доље?
Шта ћемо са "Бриселским споразумом", Дикићем и жандарима који млате Србе који су се борили за наше институције, па гашења тих истих институција па хапшења О.Ивановића управо у моменту када је он једини против кандидат СНСовцу.
И тако . . .
Ово су демонска посла, нема Господ ништа с тим . . . бар за сад.
Одговори
#35

(16-01-2017, 06:10 PM)Брада Пише:  Има линија, иде воз од Краљева до К. Митровице, редовно и нико га не гњави,

ЛАЖ!

Воз "гњави" Трули Запад редовно, па не иде 17 година!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#36

Ајд важи.
Одговори
#37

(16-01-2017, 06:28 PM)Брада Пише:  Ајд важи.

Ал'наша да буде последња!

Јок

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#38

Ма може.
Одговори
#39

Да је Србија земља Срба, односно, да је национална држава, латиница би била прогнана ома и сад! Латиница би била само при писању страним језиком и никако више! Свако коме се не свиђа србско писмо имао би право да весла...
Величање "ромог" као великог творца обично је продавање рога за свећу. Наиме, шта су Срби добили увођењем свињарског језика а шта изгубили није тешко израчунати.
Остали смо без корена, без писма наших песника и осталих стваралаца вековима пре Вука!
Да није можда "вуковицом" написан Душанов Законик или Крмчија Светога Саве? Зар је Копитарев потрчко нашао да скрнави Мирослављево јеванђеље стављајући га у ранг другог реда?
Немојмо бити деца и јурити "Покемона" који су потурили жреци којима име не желим да помињем.
Одговори
#40

(16-01-2017, 04:40 PM)Павле Пише:  
(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  1.Ја сам за употребу најсавршенијег писма на планети т.ј. за употребу ћирилице коју је створио срБски геније Вук Стефановић Караџић

Јеси озбиљан?

некад се писало срБски


Цитат:['ПРОСВЕТАР' pid='62235' dateline='1484579600']


1.Навео си огроман број потпуно нетачних ствари
2.Гајева латиница је настала више од 100 година прије усташа и према томе не може она никако бити усташка
3.Павелић би те лично одликовао највећим усташким одликовањем за величање усташа т.ј. за називање Гајевог писма Усташицом
4.Да је било по вољи Беча Срби би писали њемачким или латинским језиком као што је био случај на тлу Аустријске царевине до 1859.


погледај ово:Govor Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Saboru 2. svibnja 1843.

"Mi smo malo Latini, malo Nemci, malo Taliani malo Magjari i malo Slavjani a ukupno (iskreno govoreći) nismo baš ništa! Martvi jezik rimski, a živi magjarski, nemački i latinski – to su naši tutori, živi nam groze, martvi darži nas za garlo, duši nas, i nemoćne nas vodi i predaje živima u ruke. Sada imamo još toliko sile u nami suprotstaviti se martvomu, za mala nećemo moći nadvladati žive, ako se čvarsto na naše noge ne stavimo, to jest, ako naš jezik u domovini neutvardimo i njega vladajućim neučinimo. Susedi naši, osobito Magjari, neće već odstupljivati od svojega jezika, i iz priateljstva i uljudnosti prema nas ili iz drugoga kakvoga uzroka, neće ga zaista zamenjivati s ikojim drugim najmanje martvim, nu to i potrebovati hoteti od njih, bi značilo toliko: kao orlu hoteti svezati krila, da k nebu nepoleti; njihova stalnost i jedinost u jeziku nadvladati će zaisto našu nestalnost, neslogu i mešariu."


Mađaroni je pogrdan naziv za članove Hrvatsko-ugarske stranke, koju je pod nazivom Horvatsko-vugerska stranka osnovao 1841. jedan dio hrvatskoga plemstva (Draškovići, Erdődy, Rauch, Jelačić, turopoljski komeš Josipović i dr.). Mađaroni su bili pobornici očuvanja feudalnoga društvenog uređenja, željeli su što tješnju političku i gospodarsku povezanost između Hrvatske i Ugarske i zahtijevali uvođenje mađarskoga jezika kao službenoga u Hrvatsku. Glede jezika iznijeli su program borbe protiv ilirskoga (štokavskog) narječja, a za održanje horvatskoga, to jest kajkavskoga narječja. Osobito su bili bliski Kossuthovoj Reformnoj stranci.Bachov apsolutizam - razdoblje između 1850. i 1859. godine nazvano po imenu austrijskog ministra Alexandera Bacha za režim u tadašnjoj Austro-Ugarskoj poznat po centralizaciji i germanizaciji (u Hrvatskoj je ukinut Sabor, samouprava županija, a uveden je njemački kao službeni jezik). Naziv je za sustav vladavine u Monarhiji u desetogodišnjem razdoblju poslije revolucije 1848.–1849.U Hrvatskoj su u početnoj fazi raspušteni Bansko vijeće i Hrvatski sabor, ukinuta samouprava županija i uvedeno oružništvo. Od 1852. započinje doba otvorenog apsolutizma te je Hrvatska u cijelosti u pravnom smislu izjednačena s ostalim austrijskim zemljama: zabrana uporabe hrvatske zastave, podjela na pet okružja na čelu s predstojnicima (1854.), otvorena germanizacijai zatiranje hrvatskoga jezika. Bachov apsolutizam negativno se odrazio na rodoljubiv zanos političara ilirskoga pokreta te postupno ustupio mjesto realnijim sagledavanjima konkretnih političkih prilika. U doba apsolutizma izgrađuje se osnova politike koja će nakon ukinuća apsolutizma postati nosiocem političkoga razvoja u Hrvatskoj.


U hrvatskome je jeziku broj germanizama velik, procjenjuje se na najmanje 2.000 [1]. Možda bi te riječi bolje bilo nazvati austrijacizmima jer su u naš jezik stizale iz austrijskog dijela tadašnje Habsburške Monarhije te je značajan broj tih pozajmica i danas tipičan samo austrijskom i južnonjemačkim dijalektima njemačkoga jezika.

Jaki austrijski utjecaji započeli su u 16. st. stvaranjem Vojne krajine kada se u Hrvatsku naselio velik broj vojnika s njemačkoga govornog područja i kad su se počele osnivati mnoge njemačke škole. Službeni je jezik Vojne krajine (od osnivanja 1553. pa sve do njena nestanka 1881.) bio njemački.

Prvi su njemačko-hrvatski dodiri, međutim, započeli tri stoljeća ranije, u vrijeme prve njemačke kolonizacije kada je u 13. st., nakon što su Tatari opustošili ova područja, kralj Bela IV. pozvao njemačke stanovnike i podario im posebna prava.

Nakon poraza Turaka kod Beča 1683. na područja Hrvatske i Srbije doseljavaju se pretežito Švabe – stanovnici Švapske, Franačke i Rajne.

Za vrijeme Marije Terezije (die Theresianische Siedlung) na hrvatska se područja 1763. – 1770. doseljava oko 10.000 obitelji, a za vrijeme vladavine Josipa II. (die Josephinische Siedlung) 1782. – 1788. doseljava se oko 3.000 obitelji, uglavnom protestanata (Schneeweis, 1960).

U vrijeme Napoleonovih ratova većina Nijemaca dolazi iz Švapske (zato i naziv Švabo za Nijemca). Švaba je 1945, bez ostalih Nijemaca, na hrvatskome području bilo oko 600.000.

Iako je službeni jezik općine Zagreb do 1848. bio latinski (osim od 1786. do 1790.), jezik kojim je komunicirao obrazovani gornji sloj u 18. i 19. stoljeću bio je njemački. Od 1749. do 1860. izvodile su se isključivo njemačke kazališne predstave. Prve su novine 1789., Der kroatische Korrespondent, izišle na njemačkom jeziku. Govori pri raznim službenim svečanostima držani su na njemačkome, spisatelji su pisali na njemačkome, jezik trgovine i trgovaca bio je njemački, samo su seljaci koristili hrvatski.

Godine 1849. njemački postaje službeni jezik i jezik koji se koristi u školama i takvim ostaje do propasti apsolutizma 1860. kada se hrvatski vraća u službenu uporabu i škole, na pozornicu i u novine, ali se od 1867. uvelike njegovao u višim društvenim slojevima kao otpor sve većoj mađarizaciji.

I na kraju, od 1918.u srednjim se školama njemački običavao učiti više od francuskoga ili engleskoga, a na sveučilištima su katedre i lektorati za njemački jezik bili osnovani prije katedara za druge jezike [2].


[Слика: 2e0pfn4.jpg]
Одговори
#41

(16-01-2017, 11:55 PM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  Гајева латиница је настала више од 100 година прије усташа и према томе не може она никако бити усташка

Тачно је да су такозвани "хрвати" усвојили србски назив за УСТАНИКЕ-УСТАШЕ, из србске ХЕРЦЕГОВИНЕ-СВЕТОГ САВВЕ ЂЕДОВИНЕ,100 година после историјски доказане чињенице да им је похрваћени шваба Лудвиг Гај склепао њихов ГАДНИ ШКЈАВЕТО са све квргама и кукарачама.

ПРИЗРЕНЕ СТАРИ....

Призрене стари, капије раствори,
По праговима, сагове разгрни,
Скерлетом тешким доксате огрни -
Твоје се Царство враћа! Гле, у зори,

Великој зори, Бог над тобом бдије!
Призрене! С песмом срБскога усташа,
Жезло то носе два орла крсташа,
Мила два брата, златне Круне двије!...

Заљуљај звона нека Васкрс јаве!
С Ловћена тврдог и Авале плаве:
Сјутра, уз трубе, под стјегом у зори,

Витези силни, громови у боју,
Јездиће гордо уз калдрму твоју -
Призрене стари, капије раствори!

Алекса Ристов Шантић,
1912.
.
Међутим!

То не значи да су исти такозвани "хрвати" били анђели током речених 100 година!

Напротив!

То је била иста разуларена гомила крвожедних убица на смрт болесних од МРЖЊЕ КОНВЕРТИТА, што је озбиљан патолошки поремећај познат у психијатрији!

Дакле они су већ увелико били УСТАШЕ пре него што су тај назив украли од Срба, па је и нормално што народ њихово крваво писмо зове

U S T A Š I C A !

Паметном доста!

ПРОСВЕТАР, раб Божји и раденик на трудном воздвиженију Часног Крста и срушеног Стлпа Рашко-Сербскјаго.
СРБИН ИМА ПУТИНА ЗА БРАТА,
А ПУТИН ЈЕ ТАТА ОД САРМАТА,
ОД ЛОВЋЕНА ДО УРАЛА,
СВЕ СУ СТРАЖЕ ОД КИНЖАЛА,
ГРАДИЋЕМО НОВИ СЕВАСТОПОЉ,
ШТИТИЋЕ НАС БУЛАВА И ТОПОЉ!
Одговори
#42

(16-01-2017, 11:55 PM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  
(16-01-2017, 04:40 PM)Павле Пише:  
(16-01-2017, 12:56 AM)АНТИЈУГОСЛОВЕН Пише:  1.Ја сам за употребу најсавршенијег писма на планети т.ј. за употребу ћирилице коју је створио срБски геније Вук Стефановић Караџић

Јеси озбиљан?

некад се писало срБски


И зашто се више не пише?
Одговори


Скочи на Форум:


Корисника прегледа ову тему: 1 Гост(а)
Све форуме означи прочитаним