Захваљујући Самарџићу на израженом поверењу и уз ризик да испадам соломонским, моје скромно мишљење је да сте некако сви у праву.
У овом смислу:
са једне стране слажем се са Мунгосом да су потези српских власти били погрешни, по томе што су изабрали југословенство, што се после испоставило као велика катастрофа, и по томе што у време када је италијанска војска битно помагала српској, Крфска декларација је била нека врста издаја.
Са друге стране мислим да је у праву Самарџић, када подцртава да је ту у добром делу утицала воља великих сила, због разлога који су вама познати и о коме ћу даље у поруци.
Некако мислим да је током рата ту утицало и српско савезништво са Француском, пре него председник Вилсон касније.
Као треће, италијанска политика по питању спасавања српске војске јесте била пријатељска а Италија је имала свакако своје интересе на Балкану, које се није увек сложиле са српским.
Унећу у расправу неколико запажања, па ће људи овде сами осудити колико могу имати тежину.
Негде сам прочитао да тројица велесила, Велика Британија, Француска и Русија, већ су се 1913. договориле о могућем рату против Немачке и највероватније како затим поделити Европу. Ако то је тачно, онда су велесиле већ одлучиле пре Лондонског уговора, пре него и Србија и Италија буду укључене у ту причу.
Зна се такође послератна улога америчког председника у афирмацији „самоопредељења народа“. Па он је наметнуо Европи и слободан пролаз америчке робе. Американци су дакле требали луке за то, и зато и за своје интересе инсистирали да Пољска добије Гданск/Данзиг и новонастала Југославија јадранску обалу. Некако ми се чини на оно из наших времена када бивши амерички вицепредседник Чинеј назвао земље из источне Европе „новом Европом“, земље на које Америка може рачунати.
По крају рата Италија је тражила и Ријеку која ипак у Лондонском уговору није била подразумета у италијанској територији. Француска такође се томе успротивила и у Версају француски лидер Клеменсо имао жестоке речи против Италијана. Гданск, Трст и Ријека су служиле читаву средњоевроспку и источну Европу. И Французи су хтели увозити у Европу робу из своје земље и својих колонија. Не треба онда потценити ни француску улогу у томе.
Тада је Француска била Србији највећи партнер. Можда Пашић разумљиво није желео да се постави у питање то савезништво.
Италијански министар Барзилаи у једном говору у Анкони јануаром 1916. тражио је да Србија смањи своју амбицију –заиста је Србија била преамбициозна- али министар је тада поменуо питања припајања Црне Горе Србији и окупације Скадра. То је по мени морао бити велики камен спотицања између италијанске и српске политике.
(26-12-2014, 09:38 PM)Александар Динчић Пише: Врло дискутабилно... Италијански отправник послова у Нишу Скити је слао силне телеграме да српска војска коље по Косову Арнауте, да пали куће, да Арбанаси зато пружају отпор, прелазе границу, нападају жандарме и сл. Једноставно, да на сваки начин оптужи Србију због напада на Албанију. Тако да су те вести о појединим убиствима Арнаута стигле од Италијана и никог другог. Наравно, Бугари су их одлично искористили. Чак су хтели наши политичари да га удаље из Ниша, па се жалио на српско негостопримство, Пашићеву ароганцију, на нашу затупављеност и сл. Лоша реклама од стране Италијана. Врло лоша. А Енглези су чекали тако нешто да "притегну" Србију да се усресреди на контраофанзиву против Аустро-Угарске и наравно да је уцењују због Бугарске.
По некаком сличном питању, да ли сте прочитали читаву Милину књигу? Да ли у њој има и италијанских извештаја о аустријских ратних заробљеника? Заиста италијански официри, и не само италијански, били су запањени од лошег стања аустријанаца које је српска војска водила са собом, иако српски војници углавном нису били у бољем стању. Била је тада нека полемика око тога.
Могу указивати на неке такве извештаје.